AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1058 din 23 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

EU VREAU SĂ ZBOR!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

“Eu vreau să zbor!” Sub acest generic, s-a desfăşurat o amplă manifestare de comemorare a inventatorului, constructorului, pilotului şi eroului aviator Aurel Vlaicu în cadrul Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Şincai” cu sediul în comuna Floreşti, judeţul Cluj. Acest eveniment face parte dintr-un amplu program de acţiuni culturale şi educative “Centenarul Aurel Vlaicu”, prin care se comemorează 100 de ani (1913 - 2013) de la tragicul eveniment aviatic de la Băneşti, judeţul Prahova, când Aurel Vlaicu s-a prăbuşit cu avionul construit şi pilotat de el – Vlaicu II.  

De altfel, întregul an 2013 a fost dedicat “Centenarului Aurel Vlaicu” prin desfăşurarea unor ample acţiuni culturale, atât în ţară cât şi în străinătate. În acest sens, Institutul Cultural Român a organizat o expoziţie de excepţie, precum şi vizionarea filmului Aurel Vlaicu (1977), de Mircea Drăgan.  

Activitatea din comuna Floreşti, judeţul Cluj s-a desfăşurat la iniţiativa Ligii Aeriene Române, filiala Cluj, avându-l preşedinte pe comandorul (r.) Ştefan Popa, în urma unui Acord de parteneriat între Şcoala Gimnazială “Gheorghe Şincai” cu sediul în Comuna Floreşti, judeţul Cluj, doamna directoare Prof. Violeta Ortensia Ilea Bonda şi Liga Aeriană Română, filiala Cluj. Deschiderea a fost făcută de Părintele Marcel Agrişan, preotul paroh al Parohiei Ortodoxe a „Tuturor Sfinţilor”, Floreşti, printr-o rugăciune de invocare a binecuvântării lui Dumnezeu.  

Eu vreau să zbor! Acesta a fost visul milioanelor de oameni de-a lungul istoriei omenirii. Acesta a fost şi visul copilului, elevului şi tânărului Aurel Vlaicu. Zborul, ca orice vis, are tendinţa de a se transforma în realitate. Cine nu a privit vreodată o pasăre pe cer, minunându-se şi, totodată, gândindu-se că zborul e un lucru destul de simplu? Dintru început, oamenii visau că într-o zi şi ei vor putea zbura ca păsările.  

Zborul, după cum spuneam, a pătruns în inimile multor oameni, dar puţini sunt aceia care au crezut cu toată fiinţa lor în transformarea acestui măreţ vis în realitate. Printre pionierii aviaţiei mondiale se numără şi inginerul Aurel Vlaicu, care din copilărie mărturisea cu voce tare credinţa lui în zbor: „Eu am să zbor!”.  

Cum se explică, însă, sau ce reprezintă dorinţa de a zbura? Greu de explicat. Credinţa în puterea şi măreţia zborului probabil că declanşează un război lăuntric ce dă naştere unei forţe, o energie creativă de neimaginat. În această situaţie, se poate spune, pe drept cuvânt, că orice vis poate deveni realitate, chiar şi zborul. Totul este credinţă, voinţă, inspiraţie, perseverenţă şi îndrăzneală indiferent de obstacolele pe care le întâmpini. Restul este pricepere şi talent.  

Născut la 7 noiembrie 1882, într-un mic sat din Transilvania, Aurel Vlaicu a fost un renumit inginer român, inventator, constructor de avioane şi pilot. A studiat la Budapesta şi Munchen.  

„Fiţi îndrăzneţi şi voi, dragi copii! Educatori, părinţi, lăsaţi-i pe copii să viseze, să aibă cele mai îndrăzneţe visuri să ţintească cât mai sus! Încurajaţi-i şi dezvoltaţi-le imaginaţia, daţi-le modele de reuşită şi de împlinire a viselor, aşa precum este Aurel Vlaicu! Dragi părinţi, nu rupeţi aripile copiilor voştri, lăsaţi-i să zboare, lăsaţi-i să viseze, pentru că ştiţi din experienţa vieţii că cea mai mare înfrângere a omului este renunţarea la vis”, a precizat doamna prof. Violeta Ortensia Ilea Bonda, directoarea Şcolii.  

Moartea lui Aurel Vlaicu, în septembrie 1913, la numai 31 de ani, în timp ce încerca să traverseze Carpaţii la bordul maşinii sale de zbor, l-a transformat pe acesta într-un erou al începuturilor aeronauticii universale.  

“Pentru noi, cei care iubim albastrul cerului, fascinaţia zborului, care facem parte din marea familie a cavalerilor aerului şi sorbim din pocalul visului de aur al omenirii, pentru noi, cei care trăim pentru a zbura, „AUREL VLAICU e primul sol al unui vis milenar, întâiul soldat căzut pe câmpul de bătălie, cel dintâi sânge vărsat pentru trecerea Carpaţilor... Pasărea lui nu şi-a oprit numai o clipă aripile, ea va pluti totdeauna deasupra sufletelor noastre, o uriaşe pasăre albastră a credinţei româneşti”, aşa cum avea să spună prietenul şi neobositul susţinător al său, Octavian Goga”, a relatat comandorul (r.) Ştefan Popa în discursul său.  

„Nu întâmplător, Domnul Iisus Hristos a rostit cuvintele: „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!”. În acest sens, se pare că Cerul nu este de partea celor indiferenţi şi fricoşi, ci dă un avânt incredibil celor îndrăzneţi”, a ţinut să precizeze Părintele Marcel Agrişan în discursul domniei sale.  

În veci să fii slăvit, Vlaicule, erou genial al aripilor româneşti!  

Doamne ajută!  

Ştefan Popa  

 

 

Referinţă Bibliografică:
EU VREAU SĂ ZBOR! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1058, Anul III, 23 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!