CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 747 din 16 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Feminin la masculin!(I)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"De ce?..."  
 
Eternul feminin, etern de necuprins, nemarginit, etern infinit ca un nesfarsit desert nisipos cu dune frematatoare, ca un imens ocean cu mari adancimi si piscuri profunde, ca o campie intinsa, manaoasa si roditoare, dar ca toate acestea la un loc, in sensul grandorii si necuprinderii cuvantului "feminin" deoarece am putea spune atat de multe, constatand la nesfarsit ca de fapt nu stim nimic...  
 
Inspiratie divina  
 
O elaborata inspiratie a Creatorului prin ingemanarea totala a atator calitati reale ce isi au originea inca de la Facerea Lumii, ba chiar de mai inainte, pentru ca insusi acel "Punct Imobil" care pe toate le misca si de la care au plecat necuprinsurile, mai ales acelea pe care mintea umana nu le poate percepe, si-a aplecat Fata asupra femininului. Inspiratia Punctului Imobil de la bun inceput a prevazut ca miscarea universului are ca punct de plecare a toate - Eternul Feminin - si si-a constituit Planul Facerii Lumii plecand de la Prima Intuitie Divina. Insusi Dumnezeu isi are latura Sa feminina, fiind deosebit de sensibil, delicat, ocrotitor a toate, mai ales a fiintelor slabe si lipsite de capacitatea proprie de supravietuire, percepand cum iubeste EL neconditionat atatea fapturi, vedem de fapt si ingemanarea Dumnezeirii cu Eternul feminin, iar vazand si constatand aceasta, putem percepe exact cam tot de fapt! Ideea prin care Creatorul si-a construit si consolidat Universul a fost, este si va ramane de complementaritate, polaritate si echilibru dintre cei doi poli aparent opusi, dintre Eternul Feminin si Eternul Masculin. Astfel, daca despre Dumnezeu nu putem vorbi in sens pozitiv despre ceea ce ar putea fi, EL fiind culmea intruparii pozitivismului, in perceptia uman-profana descrierile despre Dumnezeu neputand exista decat in sens negativ, adica despre ceea ce nu este (nu este palpabil, nu este cognoscibil s.a.m.d.). Si, numai prin armonia dintre eternul feminin si cel masculin se poate prefigura Fata nevazuta a LUI, adica numai prin armonia perfect activa se poate contura o mica reprezentare a ceea ce putem percepe despre EL.  
 
Eternul Feminin - intruparea pozitivismului!  
 
In sens negativ despre Eternul Feminin ca principiu de pasivitate, de receptare, de primire, s-a tot spus in toate vremurile, ba chiar "marii ganditori" ai evului mediu se tot intrebau retoric daca “femeia gandeste?”... Desigur ca aceia ce au comentat astfel nu aveau 'ajutorul' cunostintelor necesare si nici nu au 'primit' sa-si depaseasca limitele de intelegere pentru aceasta, fiind si o epoca predominant patriarhala, de exterminare din start a oricarei posibilitati de egalitate dintre femeie si barbat, afirmau instinctiv ceva negativ si nu-si mai suscitau capul. De altfel, cam ca in toate epocile....esentialmente au fost patriarhale. De fapt, niciodata nu s-a reusit a se percepe exact, chiar daca eternul feminin doar in aparenta este pasiv, din aceasta "pasivitate" germinand Viata si Binele, din aceasta "receptare" rezultand tot ceea ce-i Frumos, deoarece numai aceaste atitudini caracteristic Feminine sunt raspunzatoare de viitoarele fapte de toata maretia, grandoarea si trainicia! Eternul Feminin se aseamana de multe ori unui ganditor in stare de meditatie, care desi pare ca nu face nimic, totusi pe toate le face! "Receptarea si primirea" poate fi intr-adevar atunci cand nu accepta raul si primeste doar Binele, cand nu accepta defaimarea fiintei umane, dar propaga demnitatea, cand respinge ceea ce nu-i face placere, dar isi insuseste numai Frumosul! 'El', transformand astfel tot in ceva extraordinar de bun, mai delicat, mai stralucitor, mai suav, mai sus decat le-a primit, mai aproape cer si de Dumnezeire. Toate acestea le face, insa, printr-o extraordinara discretie si modestie!  
 
Eternul feminin - contributie majora la Planul Creatiei  
 
Eternul feminin mentine astfel o perpetua armonie umana pe care, de multe ori, o trecem cu vederea. Intocmai, aceasta armonie divina rezultata din gratia Eternului Feminin, devine atat obisnuita prin esenta lucrurilor cotidiene incat este complet invizibila, asemeni Gratiei Divine! Sigur, ceea ce vedem insa, este ca participa efectiv la actul Creatiei ciclic-vesnice. Inca nu suntem si totusi incepem sa fim printr-o mica idee a eternului feminin. Inca nu suntem, insa parca existam deja, plecand de la surasul unei idei de 'a fi'. Si, dintr-o dorinta, din strafundurile pozitive a adancimilor etern-feminine germineaza apoi o valoare, o victorie, o viata in fond! N-am aparut inca, nu stiu ce este viata si nu stiu de existrenta-mi proprie macar, dar traiesc printr-o conditie legala a naturii - Iubirea neconditionata si nemasurata - o copie mare a Iubirii Creatorului pe pamant. Traiesc insa, dar intr-o armonie naturala, preumana, apoi expulzat din aceasta nu ma stiu pe mine deloc, in mod direct, decat mai tarziu, dupa ce am facut cunostinta cu acest etern feminin, cu aceasta mare necuprinsa de daruire totala! Reversul medaliei il stim cu totii, tocmai cand lipseste cu desavarsire.....  
 
Referinţă Bibliografică:
Feminin la masculin!(I) / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 747, Anul III, 16 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!