CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Tonalitati >  ET IN ARCADIA EGO

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Undeva, cândva, la o margine a bărăganelor, o copilă, cu ochii rotunzi ca nişte bumbişori, privea din verdele câmpiei la semeaţa înfăţişare albastră a munţilor ce se profilau departe în zare şi de care se simţea atrasă irezistibil şi gândea cum e să zbori între verde şi albastru,
Era acolo, parcă de la începuturi şi, cu urechea trează, prindea torsul cunoscut al unui tractor, unul special, numai al ei, care-i aducea seninul pe faţă, pentru că numai acolo simţea acea iubire profundă de tot şi de toate, fiindcă acolo era, cum spunea Creangă „ casa părinţilor mei ” : „Iubirea am simţit-o-ntâi/ în pâinea de pe masă/şi-n glasul mamei, grijuliu/ce mă striga prin casă.” şi unde, cu siguranţă, cei mai mici decât ea o chemau dulce: dădico!.
Pentru că şi pâinea aceea venea tot din verdele dăruit al câmpiei privegheat de albastru, pentru că acolo, în taina grădinii se creştea primăvara, adică ea: „..o primăvară plina de mister /Pe câmpuri, în livezi şi prin păduri. /Mă-mpodobesc cu flori de măr: /Tu, verde drag, iar inima îmi furi!”
Şi tot acolo, era casa bunicii unde „Totul e verde, uşile cu tocuri şi praguri late, /geamurile cu/ pervazurile pline de flori /şi podina din drugi mari de lemn.”, bunica, pe care o iubea nespus şi care venea de la biserică, în zilele de sărbătoare “cu coşul tău frumos împletit de meşter,/cu căniţele tale de moşi/ împodobite cu cireşe şi prune uscate,/cu străchinile tale mereu pline,/ cu mâinile tale mereu dăruinde.” şi căreia îi va păstra o recunoştinţă profundă peste ani.
Acolo Ioana Dobre se afla în ţinutul de legendă al fericirii şi , cu siguranţă, poate spune acum “Et in Arcadia ego.”.
Între pământ şi cer, între verde şi albastru în ţinutul acela ferice se zămisleau speranţe, speranţe ce vor răbufni ca nişte furtuni verzi şi albastre prin mări de cuvinte, fiindcă Dumnezeu, în marea Sa milostenie, i-a dăruit acelei copile de odinioară lumina sa şi a cuvântului şi căruia, dădica Ioana îi mulţumeşte acum. “Doamne îţi mulţumesc că mi-ai dat…/ Şi, Doamne, eu îţi mulţumesc zi de zi /Că în iubire, cu drag, tu mă ţii /Dar eu nu ţi-am dat decât poezii! //Cuvinte să spună cât pot să slăvesc /Iubirea de oameni şi cât ii iubesc / Şi câte-am făcut ca să-i mulţumesc.”
Acum, când rodul furtunilor verzi şi albastre din suflet au poposit liniştite pe câmpiile albe ale cărţii, Ioana poate spune: „Din tot ce am …/Nimic nu-mi aparţine, doar viaţa.//Am adus atâta iubire în ea/încât devenită pictoriţă, /am pictat în fiecare zi,/câte un poem mut dar atât de viu!//Aici în vârful degetelor am totul:/mâinile îmi pun truda în oglindă./ Viaţa mea, o galerie cu tablouri vii, /poeme mute de atâta culoare şi bucurie.” rămânând să ţese în continuare alte lumini şi culori, alte vise şi speranţe : „Eu ţes vise şi mă bucur”
Aşa cum mă bucur şi eu de reuşita ei.

Leonid IACOB
 

Referinţă Bibliografică:
ET IN ARCADIA EGO / Ioana Voicilă Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 245, Anul I, 02 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioana Voicilă Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Voicilă Dobre
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!