CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 527 din 10 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Eseul, metaforă a gândirii logice
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu e Al.Florin ŢENE 
  
Eseul, metaforă a gândirii logice 
  
Una dintre modalităţile şi formele cele mai elastice, maleabile şi complexe de a trasmite gânduri, formă de comunicare a unor idei de natură foarte diferită este eseul. Acesta fiind studiu de proporţi restrânse asupra unor teme filozofice, literare, sau ştiinţifice, compuse fără pretenţa de a epuiza problema. Termenul provenit din limba latină(exagium ), s-a fixat în limba franceză sub forma essai, în italiană saggio, iar în română eseu. Acesta nu are în unele arii de cultură o vechime mai mare de un secol şi jumătate, dar practica lui este mult mai îndelungată. 
  
Practicarea perseverentă a eseului a demonstrat astfel, de multă vreme, că el poate aborda cu aceaşi uşurinţă probleme literare, filozofice şi ştiinţifice, chestiuni privitoare la artele plastice şi morală, aspecte politice şi sociale.Într-o istorie a eseului, specialiştii au încercat să precizeze începuturile genului trimiţând când spre numele gânditorului englez Bacon, când spre acela al cunoscutului scriitor francez Montaigne. 
  
Eseul ni se pare că poate conferi nota specifică a fuziunii dintre informaţia ştiinţifică şi expresia literară, întâlnirea între comunicarea obiectivă a unor fapte şi spaţiul larg de subiectivitate evident în comportamentul celor mai mulţi eseişti.Aici intervine metafora, acea figură de stil care constă în a da unui cuvânt o semnificaţie nouă, fiind rezultatul dintr-o comparaţie prin substituirea cuvântului cu cuvântul imagine. 
  
Ştiinţă şi literatură, act de etalare a eului receptor de informaţie în procesul lor de speculare, teorie şi pragmatică, eseul constituie astfel un gen seducător şi dificil în realizarea lui practică, deoarece presupune din partea celor care îl cultivă calităţi foarte diferite.Acestea ar fi: cunoaşterea metaforei şi a gândirii logice.Supleţea eseului nu poate fi confundată cu actele superficiale de divagare pe orice temă, iar scriitura sa artistică are un statut dificil, impermeabil pentru scriitorul ratat şi erudit care încearcă, eventual, să evadeze neligitim într-un asemenea spaţiu ştiinţific-literar de ipotetică împlinire. 
  
Eseistul adevărat nu se sfieşte să-şi comunice opiniile personale despre fenomenele socio-politice ale timpului în care trăieşte, ca şi despre creaţia literară. Discursul eseistic al acestuia capătă el însuşi marca unei conştiinţe valorizante ce se întâlneşte cu epoca sa pe cele mai diverse planuri. 
  
Al.Florin ŢENE  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eseul, metaforă a gândirii logice / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 527, Anul II, 10 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!