CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  Eseu despre Putere (VIII)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Pentru a schimba registrul analizei să apelăm la câteva reflecţii ale lui Alvin Toffler din lucrarea „Al treilea val”, apărută şi în traducere românească în 1983. „Ceea ce se întâmplă astăzi este cu adevărat o revoluţie globală, un salt cuantic în istorie. Sântem, sigur, ultima generaţie a unei civilizaţii vechi şi prima generaţie a uneia noi. Mare parte din confuzia, angoasa şi dezorientarea noastră personală poate fi atribuită direct conflictului din interiorul nostru şi din instituţiile noastre politice care, iată, sânt generatoare de adânci şi rapide prefaceri, agitaţie, multă violenţă şi larg răspândită şi care, dacă vom şti să le stăpânim şi nu nevom autodistruge va determina o uriaşă transformare a modului nostru de viaţă, de distracţie şi de gândire. Cine să ne ajute să supravieţuim ?”... 
  
Toffler dezvoltă mai departe ideea „complexului mesianic”. El constă în părerea (în fapt, iluzia) că am putea cumva să ne salvăm schimbând bărbatul (sau femeia) care ne conduce. Observându-i pe politicienii de azi cum se bâlbâie şi se împleticesc năuci în faţa problemelor pe care le generează înaintarea în epoca „tehnotronică” milioane de oameni, îmboldiţi de mijloacele mass-media, au ajuns la o explicaţie unică, simplă şi uşor de înţeles a tuturor relelor de care avem parte, „falimentul celor care ne conduc”. De-ar fi să apară la orizontul politic un Mesia, să le pună iar pe toate la locul lor ! 
  
Până şi oamenii cei mai bine intenţionaţi, văzând cum se năruie universul ce le era familiar, cum mediul în care trăiesc devine imprevizibil şi simţind tot mai mult nevoia de ordine, structură şi previzibilitate, încep să dorească un conducător puternic, dominant. Apelurile la o „conducere mai fermă” coincid cu recrudescenţa unor grupur flagrant autoritare care speră să tragă profit din destrămarea guvernământului respectiv. Se constată o apropiere periculoasă între chibrit şi pulbere.  
  
Această revendicare din ce în ce mai insistentă a unei conduceri de mână forte se bazează pe trei idei greşite, dintre care prima este mitul eficacităţii regimurilor totalitare. Puţine idei se bucură de atâta trecere ca aceea că dictaturii, dacă nu altceva, măcar „face ca trenurile să sosească la timp”. În prezent atâtea instituţii funcţionează prost şi totul este atât de imprevizibil încât milioane de oameni ar fi gata să renunţe la o parte din libertate (din libertatea altora, de preferinţă) dacă în felul acesta li s-ar asigura mersul fără greş al trenurilor economice, politice şi sociale. 
  
Fapt este însă că stilul forte – manus militari – de conducere şi chiar totalitare au prea puţin de-a face cu eficienţa. 
  
Cea de-a doua eroare fatală pe care o comit cei ce pledează pe o conducere de mână forte este supoziţia tacită că un stil de conducere (un tip de putere) care a dat rezultate în trecut va da rezultate şi în pretent şi viitor.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eseu despre Putere (VIII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 253, Anul I, 10 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!