CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ioan Ciobota         Publicat în: Ediţia nr. 318 din 14 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Eseu - ARE CINEVA NEVOIE DE MASS-MEDIA CREŞTINĂ ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ARE CINEVA NEVOIE DE MASS-MEDIA CREŞTINĂ ? 
  
Candva am fost intrebat dacă este nevoie de mass-media creştină in Romania. 
  
Cineva spunea că in spatele fiecărei instituţii de media există o anumită religie. Sau că fiecare instituţie de mass-media transmite o anumită religie. Şi nu e vorba despre ortodoxie sau catolicism, despre baptişti, penticostali, creştini după evanghelie sau altele. 
  
Ci este vorba de ceva mult mai profund, de un fel de mesaj subliminal, sugerat intr-un mod foarte parşiv telespectatorului, ascultătorului sau cititorului. 
  
De exemplu sexul, sau libertatea sexuală. 
  
Aproape orice ziar deschizi, o vezi acolo. Peste 95 % dintre filme conţin o secvenţă "fierbinte", altfel nu s-ar vinde. Multe dintre melodiile actuale se referă mai mult sau mai puţin explicit la sex, chiar şi dacă nu luăm in considerare manelele. 
  
Conform ultimelor statistici, aproape 90 % dintre cei care accesează Internetul, vizitează site-uri pornografice ! 
  
Ar fi interesant de realizat o statistică pe tema următoare: "Ce face un bărbat sau o femeie, dacă se uită la televizor la ora 11:00 seara şi intuieşte că urmează o scenă "fierbinte" ? Are puterea să ia telecomanda şi să schimbe canalul sau să inchidă televizorul ? 
  
Ce religie sau idee transmit toate acestea? Că libertatea sexuală nu e nimic rău. ?n fiecare telenovelă sau alt film de acest gen, cineva inşeală pe altcineva, soţul curveşte cu secretara, sau soţia se incurcă cu antrenorul de nu ştiu ce. Pe de altă parte, existã un fel de atractie erotică din partea privitorului faţă de eroul preferat din telenovelă, telespectatorul se indrăgosteşte de eroul preferat. 
  
Dar asta e puţin, faţă de alte posibilităţi - intre ghilimele - ale mass-mediei. De catva timp Olanda şi Republica Moldova au interzis desenele animate Pokemon la televiziune. De ce? Pentru că şi-au dat seama că in spatele acestor desene animate Pokemon există un mesaj satanic, diavolesc, care-i indeamnă pe copii să facă lucruri incredibile intr-o lume normală. 
  
De fapt, un om obişnuit poate vedea intr-un an mii de scene de violenţă, sex, sange, imoralitate, etc. 
  
Unde pot duce toate acestea? Americanii se confruntă din plin cu efectele culturii şi civilizaţiei 
  
ultimelor 4 decenii de la ei. Copii de liceu pun mana pe armă şi-şi impuşcã profesorii. Sau profesori alături de elevi iau impreună o priză de "iarbă" - marijuana. Totul a inceput cu Beattles sau cu muzica anilor '60. Atunci a avut loc la ei revoluţia sexualã. De atunci familia nu mai are valoare, biserica nu mai are valoare, ci doar principiul: If you like it, just do it. Dacă-ţi place, fă-o. 
  
Şi nu doar la ei situaţia este catastrofală. Olandezii au legalizat eutanasia - persoanele care doresc sunt ajutate să moară. ?n Germania au loc căsătorii intre homosexuali sau lesbiene. 
  
Unde duc toate acestea, sau de unde vin toate acestea?  
  
Mass-media este a 4 putere in stat spun unii, dar de multe ori este principalul formator de opinie al unei naţiuni. 
  
Platon spunea: Lăsaţi-mă să fac cantările unei naţiuni, şi nu mă interesează cine face legile. 
  
Cineva, care urmărea constant ştirile de la ora 5 de pe un anumit post de televiziune, cand a văzut catastrofa de la New York, a spus: "?n sfarşit, am vãzut şi eu o catastrofă ca lumea." 
  
Vă puteţi imagina nebunia pe care o poate induce mass-media?  
  
Eu cred că este o nevoie disperată de mass-media creştină in Romania.  
  
Visul meu este un post creştin naţional de televiziune, un post creştin naţional de radio, un ziar naţional creştin şi o reţea naţională de librării creştine.  
  
Eu cred că este o nevoie disperată de - aşa cum spunea poetul Ionatan Piroşcă - de un curent cristic in cultura romanească şi aş adăuga eu şi in mass-media romanească. 
  
Cu ajutorul lui Dumnezeu, Radio Vocea Evangheliei este un succes, dar cred ca este prea puţin incă. Cel puţin la Timişoara au fost oameni care ne-au spus: "După o zi de nebunie, abia aştept să merg acasă şi să ascult postul d-vs. de radio". Sau alţii ale căror relaţii in familie au fost vindecate, datorită ascultării cuvantului lui Dumnezeu. 
  
Şi aş incheia cu un exemplu cutremurător: Radio Vocea Evangheliei - Timişoara a produs aproape 200 de morţi frumoşi cu ochii vii, parafrazandu-l pe Eminescu. Este vorba despre aproape 200 de copii născuţi in ultimii ani, ai căror părinţi declară că aceşti copii erau sortiţi avortului, deci implicit crimei, erau destinaţi morţii. Dar auzind mesajele de la Radio, părinţii au fost cercetaţi de Duhul lui Dumnezeu şi au renunţat să meargă la spital şi să transforme pantecul in sicriu. 
  
Eu cred că este o nevoie disperată de mass-media creştină in Romania. 
  
Ioan Ciobotă 
  
www.ioanciobota.wordpress.com 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eseu - ARE CINEVA NEVOIE DE MASS-MEDIA CREŞTINĂ ? / Ioan Ciobota : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 318, Anul I, 14 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Ciobota : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciobota
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!