CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Teo Cabel         Publicat în: Ediţia nr. 958 din 15 august 2013        Toate Articolele Autorului

ESENŢE TARI - Dumitru Dănăilă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La o vârstă înaintată, dovedind inepuizabile resurse creatoare, scriitorul Traian Gh. Cristea adaugă un nou volum în palmaresul său bogat, divers şi întins în timp. Este vorba de romanul „Viaţa, lacrimă şi floare” care aduce sub ochii cititorului, prin conţinut şi formă, romanul clasic adaptat vremurilor pe care le parcurge societatea românească. Acţiunea, plasată într-un oraş căruia nu-i aflăm decât iniţiala, captează cu fiecare rând ce scoate în prim-plan destinul unui remarcabil om de ştiinţă, Mihail Drăgoşescu, un cercetător ajuns la vârsta senectuţii, care răscoleşte prin resturile menajere în căutarea publicaţiilor de toate felurile. Deşeurile de hârtie le duce la centrul de recuperare a materialelor reciclabile, iar cu banii primiţi cumpără vată şi spirt pentru îngrijirea rănilor unui bolnav părăsit de lume.  

Bătrânul poartă lavalieră, căreia nepotul său, fiu de judecător respectabil, îi spune „basma cu buline”, are pălărie scumpă şi baston sculptat, cu pietre sclipitoare. Sunt semne certe că omul vine din lumea bună, că a intrat în rândul scormonitorilor prin gunoaie în urma unor întâmplări tragice. Care au fost aceste întâmplări, cum a reuşit bătrânul să revină la viaţa de altădată, când era un om respectat, cum a fost repus în drepturile sale, primind înapoi vila de la Buşteni, casele, banii de la bancă, pensia, drepturile de autor pentru lucrările ştiinţifice, cum a ajuns să i se acorde o diplomă omagială de la Sorbona şi să fie din nou antrenat în ample lucrări de cercetare ştiinţifică aflăm în pagini scrise alert, în cuvinte meşteşugite.  

Dincolo de incitanta ţesătură epică, romanul lui Traian Gh. Cristea conţine viaţă în cele mai importante esenţe ale ei. Caietele de însemnări ale bătrânului, precum şi discuţiile cu nepotul său, căruia aveam să aflăm în final că îi este, „părinte biologic şi spiritual”, sunt extraordinare pilde de existenţă umană, ingredientate cu expresii celebre ale marilor învăţaţi ai lumii. Faptul că fiecare capitol cuprinde un amplu eseu (despre viaţă, destin, încrederea în sine, precum şi concluziile aforistice ale omului care se apropie de nouă decenii de vieţuire) dă un farmec aparte romanului aspra căruia, după ce l-ai citit cu sufletul la gură, eşti tentat să revii si să-ţi notezi idei cutezătoare spuse în cuvinte memorabile. Şi câte n-ar fi de notat! Ne rezumăm să notăm cuvântul de final al lui Toma Danieluic, nepotul bătrânului, ca pe o rugăciune de izbăvire: „ A fost marea mea şansă, dragul nostru, să te cunosc şi să-mi dăruieşti înţelepciune. Caietele tale m-au înălţat ca om, convorbirile cu tine mi-au picurat lumină în minte şi mi-au întregit caracterul; toate ale tale poveţe mi-au călăuzit trecerea prin viaţă.”  

Apare firească, în context, întrebarea nepotului celui pentru care trecerea prin lume a luat un curs neobişnuit: „Dacă a ştiut atâtea despre viaţă, de ce fizicianul a ajuns pe drumuri?”  

Răspunsul ar fi că n-a ştiut să transforme cunoştinţele teoretice în călăuza vieţii sale, poate de aceea a plătit atât de scump. Tocmai acest scop, acela de a folosi cunoştinţele teoretice în complicatele trasee pe care le parcurgem în viaţa de toate zilele, îl au eseurile care nu întâmplător au fost plaste în fiecare capitol al romanului.  

Dumitru Dănăilă  

Referinţă Bibliografică:
ESENŢE TARI - Dumitru Dănăilă / Teo Cabel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 958, Anul III, 15 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Teo Cabel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teo Cabel
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!