AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Era să intru în politică...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“După război era să ajung liderul tinerilor ţărănişti din Muscel !” 
  
Un moment important din viaţa mea, care m-ar fi costat libertatea - sau poate chiar viaţa (având în vedere perspectiva represaliilor criminale şi abrutizante ale regimului de mai târziu pus să “stârpescă” tot ce amintea de trecut ! - l-am petrecut în vara anului 1946. Fostul meu director şi professor Ilie Patraulea, care ţinea mult la mine şi mă aprecia peste măsură, într-o discuţie destul dfe lungă, mă convinsese că la alegerile P.N.Ţ. din Muscel din 27 iulie (cădea în ziua de Sf. Pantelimon) când organizaţia din zona Muscel, prin tradiţie îşi alegea organelle locxale de conducere, să candidez şi eu. Pe atunci, prof. Ilie Patraulea aspira la primul loc, după Ion MIhalache şi mă recomandase acestuia pentru preşedinţia tineretului din Muscel al Partidului Naţional Ţărănesc. 
  
N-am fost de accord din motive de independenţă din fire, de neimplicare în niciun fel, altfel decât profesional şi cultural, la acţiunile publice, politice mai ales. 
  
Şi nu din considerente de teamă sau altceva ... La încercarea celor de mai sus, generoasă pentru unul care jinduia după aşa ceva, i-am răspuns cu un nu categoric. Făcuseră în secret scenariul implicării mele, fără a bănui vreun moment saua lua în calcul un eventual refuz. Întocmise până şi planul vorbirii, ce urma să fac în plenul şedinţei de alegeri. Tot ce a urmat, evoluţia de un anume fel şi într-o anumită direcţie a lucrurilor a făcut ca refuzul meu să se ... confirme! 
  
Profesorul Ilie Patraulea aflase între timp, că nu va mai fi propus ca prim-vicepreşedinte, funcţia fiindu-I oferită lui Mihai Muşatescu, fratele dramaturgului Tudor Muşatescu şi fiul eminentului profesor universitar Alexandru Muşatescu. Cu două zile înainte de Sf.Pantelimon, Ilie Patraulea m-a chemat şi mi-a spus că propunerea ce-mi făcuse pentru şefia locală nu mai rămâne în picioare, nu mai este valabilă, “altul” fiind mersul în politică. 
  
Cuvinte de circumstanţă, spuse pentru a-mi menaja orgoliul, în închipuirea lui rănit însă nu cred să fi fost, mai ales că refuzasem de la început propunerea. Chestia cu politica care se face “altfel” a fost ani de-a rândul, obsesia reflecţiilor mele, ori de câte ori, câte un neavenit în politică (indifferent de treapta la care s-a “cocoţat” şi la care i-a permis propria mediocritatea!) încearcă să dea lecţii, despre un domeniu al activităţii omeneşti la care, nu-i aşa? ne “pricepem” toţi ...  
  
Într-adevăr, a şi plecat la Bucureşti unde a fost investit în funcţia de preşedinte al partidului cunoscut sub denumirea de Uniunea Patrioţilor din Muscel, devenit ulterior o anexă a P.C.R. La centru, acest partid de “scrobeală comunistă”, cum să-l numesc altfel ? era condos de profesorul universitar Petre Constantinescu-Iaşi, un intellectual rasat, dar “îmbrobodit” de comunişti, care erau în căutare de “capete laminate” pentru a-şi pregăti fără prea mari împotriviri venirea în jilţurile puterii.  
  
Cum au făcut-o din păcate, atâţia alţii! Şi, ca şi azi, în politică, “stimată târfă”, cum pe drept eticheta cineva domeniul tuturor posibilităţilor, exprimate sau care aşteaptă la rând să o facă, speranţele de a ieşi curat sunt ca şi eforturile de a înota într-o mocirlă în care se bălăcesc (oricum, cu mai mult spor!) găinile!... 
  
Şi, pentru a dovedi că fermitatea morală, constanţa în politică, mă refer la cea opţională, doctrinară e ceva care ... nu e, după doar două-trei luni, “săritul în altă barcă”, fără să pari stropit cine ştie ce, s-a dovedit pentru fostul meu profesor Patraulea, o probă uşor de trecut. Şi, într-adevăr, a trecut la partidul nou înfiinţat, tot sub “pălăria” comuniştilor, “Frontul Plugarilor”, condos pe ţară de dr. Petru Groza. Unde vor mai fi existat în capul şi în mintea multora fărâmele de doctrină ţărănească cu care la început îşi căptuşise cu îndemânare frazele sforăitoare şi stâlciate de demagogie, spre a nu le expune oprobiului cetăţenesc avizat? Dar, noi, proştii ...  
  
(din vol. “Convorbiri, mărturisiri şi corespondenţă cu Gheorghe Pârnuţă” de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Era să intru în politică... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!