CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 861 din 10 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Enciclopedia PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Enciclopedia PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR -tezaurul spiritualităţii noastre 
  
Ajunsă la volumul 55, enciclopedia PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR-!950-2010- avândul ca autor pe Constantin Toni Dârţu, preşedintele Filialei Iaşi a Ligii Scriitorilor Români, şi-a mărit evantaiul de cuprindere al arealului spiritual românesc( şi din afara graniţelor statale a României ) cu noi personalităţi marcante din domeniul: cultură, medicină, artă şi tehnică.  
  
Această acţiune nobilă, de cercetare şi studiu, începută cu mai bine de 10 ani în urmă, de către Constantin Toni Dârţu, s-a putut impune în rândul intelectualităţii româneşti, şi nu numai, datorită profesionalităţii autorului care cu acribie, dăruire, şi onestitate, s-a apropiat cu dragoste şi prietenie faţă de aceste personalităţi, cercetându-le activitatea, viaţa şi opera. Spre folosul viitorilor cercetători care vor dori să rescrie istoria spiritualităţii noastre din zbuciumatul secol XX şi XXI, secolul globalizării culturilor. Dar şi în folosul publicului larg. 
  
Volumul, având 500 de pagini, se deschide cu un motto care spune : „Tot ce suntem este rezultatul celor ce am gândit şi făcut “, zicere care justifică pe deplin intiţiativa autorului de a cuprinde în paginile celor 55 de volume, apărute până în present, personalităţi din toate domeniile de activitate umană care în viaţa lor au contribuit, prin efort intelectual, şi chiar fizic, la sădirea “în noile generaţii înţelepciune, generozitate, prestanţă, echilibru, onoare şi dragoste faţă de semeni şi vor constitui modele sau exemple de urmat. “ Aşa cum sublinia academicianul prof.dr.Leon Dănăilă, în textul de început la acest volum.  
  
Prezentul volum care se deschide cu un “ Cuvânt de început“, scris de academician Cristofor Simionescu, cuprinde semnăturile unor mari personalităţi ale culturii şi ştiinţei, cum sunt: acad. Leon Dănăilă, prof.univ. dr.DHC Crişan Mircioiu, dr.ing.Dan Ion Predoiu, membru titular al al Academiei Oamenilor de Ştiinţă Români, inclusive Cuvântul autorului. 
  
Ecourile din presă, radio şi televiziune, amintite în câteva pagini din acest volum, confirmă valoarea, de care vorbeam, ale enciclopediei 
  
Volumul, la capitolul “ Cultură“, prezintă pe Generalul Mircea Chelaru, la “Literatură “, pe cunoscutul scriitor şi jurnalist Lazăr Lădariu, scriitorul Miron Manega, pe Mariana Cristescu, scriitoare profundă, critic literar obiectiv şi ziaristă operativă, membră a Ligii Scriitorilor Români, eseista Tamara Andrucovici, din Franţa, poetul Grigore Vieru, din Republica Moldova, profesoara şi scriitoarea Maria Bonea, scenarista Elena Foţu, scriitoare născută în Satu Mare, Aurel Anghel, scriitor, Dora Alina Romanescu, romancieră, născută pe meleagurile bistriţene, trăitoare în Mangalia, membră a Ligii Scriitorilor, scriitoarea Vasilica Mitrea, din Constanţa, secretara Filialei Dobrogea a Ligii Scriitorilor Români.  
  
La capitolul „ Medicină“ se află fişa profesorului univ, dr.Sandu Bologa, din Canada, la “Artă “ sculptorul bucureştean Radu Adrian ne bucură privirea cu unele lucrări aflate pe meleagurile argeşene, iar la “ Tehnică“ facem cunoştiinţă cu viaţa şi lucrările inginerului mechanic James, Gilles Ballantyne, din Anglia. 
  
Volumul se încheie, aşa cum ne-a obijnuit autorul, cu Lista personalităţilor cuprinse în volumele 40-54, listă care ne dă imaginea unei largi panoplii având numele acelora care nu au trecut prin viaţă ca peştele prin apă. Despre care omul politic şi scriitor american spunea: “ Tragedia vieţii nu este că se termină atât de repede, ci că aşteptăm atât de mult să o începem.“ 
  
Despre Constantin Toni Dârţu şi despre toţi cei cuprinşi în această enciclopedie ne putem afilia zicerii lui Mihai Sadoveanu:”Ţara nu se serveşte cu declaraţii de dragoste, ci cu muncă cinstită şi la nevoie cu jerfă “. Fapt ce-l confirmă cei amintiţi aici. 
  
Al.Florin Ţene 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română de Arte şi Ştiinţe  
  
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Enciclopedia PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 861, Anul III, 10 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!