CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 375 din 10 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

EMINESCU-FLACĂRĂ ŞI GENIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Eminescu este „dragoste şi durere de dragoste”, spunea cândva Tudor Arghezi la adresa „Luceafărului” poeziei româneşti. Cuvinte pe care le păstrez în inimă încă din anii adolescenţei întrucât îi defineau, până-n cea mai adâncă fibră, condiţia geniului pe pământ. Scris a fost ca rădăcina lui Eminescu să-şi tragă seva din Ţara de Sus, din Ipoteşti, un ţinut magic, acoperit de coline, păduri şi ape albastre precum Infinitul. Un loc devenit sacru prin „rodirea” acestui geniu. Dincolo de „neliniştile metafizice” care-i bântuiau Spiritul, cu întrebări existenţiale, Eminescu rămâne un romantic. 
  
Setea de iubire, de iubire absolută, îi stăpâneşte întreaga fiinţă punându-şi amprenta pe întreaga operă. Pentru Eminescu, El şi Ea, cuplul celor două jumătăţi, stau la baza întregului Univers, Iubirea fiind Stăpâna Lumii. El sau Ea, în poezii ca „Sara pe deal”, „Floare albastră”, „Dorinţa” ş.a. aşteaptă clipa magică a împlinirii în Anotimpul fierbinte al Erosului-care aşterne peste lume culori şi parfumuri, sunete duioase, mângâietoare. 
  
Cosmosul se face părtaş la iubirile lui Eminescu care contopeşte cele două fiinţe într-una singură, redându-le Unitatea existenţei primordiale. 
  
Dar dincolo de toate acestea care sunt uşor de îndeplinit pentru un simplu muritor, intervine soarta geniului, adică „durerea din dragoste” a lui Eminescu. Poezia „Luceafărul” este relevantă:geniul nu cunoaşte moartea, dar pe Pământ nu este capabil a ferici pe cineva. Cu ale cuvinte, geniul nu are moarte dar nici noroc în dragoste nu are ...  
  
Eminescu-flacără şi geniu 
  
Tu, steaua mea nepreţuită, 
  
De ce-ai plecat în zori grăbită, 
  
În floarea vieţii ai zburat 
  
Spre alt tărâm îndepărtat. 
  
Amurgul nu-ţi sosise încă, 
  
Erai un înger, cu aripile-ţi frânte 
  
Şi-atunci, la cer te-ai înălţat, 
  
Eu însă te văd viu, nu te-am uitat ...  
  
Pe bolta rece şi albastră 
  
Ai locul tău, de stea măiastră, 
  
În fiecare seară îmi trimiţi lumină, 
  
Te ador şi te păstrez în inimă. 
  
(Floarea Cărbune) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
EMINESCU-FLACĂRĂ ŞI GENIU / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 375, Anul II, 10 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!