CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1274 din 27 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Cândva oamenii-şi scriau scrisori.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

După vizitarea unui muzeu unde era expusă o scrisoare, am avut ocazia să o studiez, pe îndelete. Era plină de hieroglife. Nu era uşor de citit. Muzeul şi scrisoarea sunt în România, patria noastră dezbinată de lupte interetnice virtuale.  

 

În anul 1822 Janos terminase academia tehnică militară din Viena. Tocmai anunţase tatălui său, Farcas Bolyai renumit profesor de matematică la Târgul Mureş, că devenise ofiţer de artilerie şi urma să fie repartizat la unitate. Nu ştia încă unde, dar a promis solemn că va scrie imediat ce primeşte ordinul.  

Scrisoarea aşteptată cu interes de tăticul a sosit abia după 2 ani. Este aceea pe care am avut-o în mână.  

 

Janos nu uitase de scrisoarea promisă, dar ordinul pur şi simplu nu a mai venit. Ceruse conducerii academiei militare să se specializeze, în calitatea sa de artilerist, în matematică. Încă de mic copil, trăind in casa unui profesor de matematică, îndrăgise această activitate şi citise în buche toate scrierile ştiinţifice ale tatălui său. Pe atunci profesorii, mai bine retribuiţi ca astăzi, aveau activitate ştiinţifică la care conectau şi studenţii. Practic Janos nu-şi dorise cariera militară. Dar venitul părinţilor era totuşi limitat şi au preferat studiile cu cheltuieli mai mici oferite de armată.  

După cum am mai spus, proaspăt locotenent de artilerie, Janos Bolyai a cerut să-şi continue studiile, cică, în folosul armatei. I s-a aprobat. În consecinţă a urmat timp de un an studii de matematică la cel mai înalt nivel.  

Farcas Bolyai, tatăl lui Janos, a studiat matematica la Jena apoi la Göttingen unde l-a avut ca profesor pe marele matematician Gauss un cercetător asiduu al enigmei postulatului 5 al lui Euclid. Farcas apoi şi Janos au prins microbul. Problema era veche de aproape 2000 de ani şi nimeni, nici măcar Gauss, nu a fructificat vre-un rezultat. Intre Farcas si Gauss a rămas o prietenie de o viaţă confirmată de dese scrisori.  

În noua sa calitate de ofiţer doctor în matematică, cercetător al academiei tehnice militare din Viena, Janos a continuat în 1824, printre altele, microbul inoculat familiei, adică studierea postulatului 5 al lui Euclid.  

Luat de studii şi pasiuni Janos a omis să comunice familiei continuarea studiilor. Farcas aştepta cu regrete aflarea locului de muncă al fiului său. L-ar fi dorit matematician nu comandant de tun.  

Nu se poate spune că familia nu a mai primit timp de doi ani veşti despre fiul rătăcitor.  

În sfârşit Farcas primeşte scrisoarea mult aşteptată. Era un plic voluminos şi greu de parcă era plin cu nisip. Înfrigurat desface plicul, apoi rămâne stupefiat. Fiul său nu era comandant de tun. Din contră. Era un matematician care a pus în umbră toată activitatea fructuoasă de o viaţă a sa. Rezolvase marea enigmă a postulatului 5 al lui Euclid. Negru pe alb, mai multe file pline de hieroglife matematice era soluţia căutată de sute de matematicieni timp de 2000 ani.  

Scrisoarea se păstrează în original la muzeul Bolyai din Târgul Mureş ridicat în memoria familiei de matematicieni Bolyai.  

De aceea pe frontispiciul universităţii din Cluj este scris cu majuscule numele Bolyai alături de marele biolog Victor Babeş. Târgul Mureş este plin de amintirea aceste familii de seamă. În special datorită unei scrisori. O simplă scrisoare scrisă cândva, de cineva.  

 

Referinţă Bibliografică:
Cândva oamenii-şi scriau scrisori. / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1274, Anul IV, 27 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!