CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1254 din 07 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Raiul, Iadul şi re-reîncarnarea.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Comentare pe marginea lucrării Raiul, iadul şi reîncarnarea a distinsului meu prieten Paul Gheorghiu.  

 

 

Raiul şi iadul sunt noţiuni comune tuturor religiilor creştine. Credinţa Catolică admite un Dumnezeu mai îngăduitor. În bunătatea sa Dumnezeul Catolic nu judecă faptele dintr-o singură viaţă ci dă posibilitate spiritului să reflecteze asupra noţiunii de bine şi rău. Locul unde au loc aceste reflecţii este numit Purgatoriul. Nu cumva purgatoriul este viaţa de toate zilele pe care o trăim sub formă de gazdă temporară a sufletului trimis pe planeta Pământ spre a se decide dacă este cu adevărat bun sau rău? Reîncarnarea ar devenii în acest caz şcoala sufletului, instituţia în care sufletul devine mai bun sau mai rău prin înfruntarea binelui şi a răului.  

Dezideratele de mai sus nu sunt vorbe lipsite de sens. Religii cu tradiţie mult mai veche decât creştinismul, Budaismul Tibetan de exemplu, trăiesc în credinţa că orice om bun poate şi trebuie să devină şi mai bun. Ei, Tibet-anii, şi-au ales drept conducător religios suprem Dalai Lama (din 1391 Dalai Lama a devenit şi conducătorul statului Tibet), cel mai bun om al omenirii. La moartea sa Dalai Lama, aflat temporar într-o gazdă oarecare, îşi schimbă în fapt învelişul de ţărână mutând sufletul în pruncul care se naşte în primele clipe după trecerea în nefiinţă a îmbătrânitei coji care l-a purtat ani îndelungaţi. Cu smerenie şi pază a celor sfinte Dalai Lama trecut printre noi a lăsat în urma sa numai fapte bune mu intenţii bune cu care este pavat iadul .  

Spre deosebire de sufletele bune sau rele sortite şcolii de reeducare care, de regulă, nu-şi aleg momentul morţii şi cel al revenirii într-o nouă gazdă efemeră, Dalai Lama îşi poate alege, încă trăind ultimele clipe, familia în care sufletul său se va reîncarna. Copilul în speţă trebuie să aibă condiţii sufleteşti familiale în care să poată evolua spre perfecţiunea căutată. Nu condiţiile materiale sunt cele determinante. Deşi şi printre oamenii avuţi pot fiinţa suflete deosebit de bune lăsând omenirii numai amintiri de bine, de regulă, spiritele cu adevărat bune se reîncarnează în prunci de oameni necăjiţi a căror viaţă este plăcută Domnului Dumnezeului Lor, nu neapărat cu voia şi ştiinţa preoţilor care îi păstoresc. Absolut în oricare familie de oameni care nu săvârşesc nici cu gândul fapte reprobabile se poate naşte un copil care să găzduiască sufletul lui Dalai Lama, cel mai bun om dintre cei mai buni.  

Căutarea pruncului născut în clipa ulterioară părăsirii sufletului bun al fostului Dalai Lama nu este treabă uşoară. Actualul Dalai Lama a fost găsit de armata de preoţi care-l căutau după criterii numai de ei ştiute, la vârsta de 3 – 4 ani. Vă puteţi închipui durerea părinţiilor care l-au adus pe lume când au aflat că progenitura trebuie, în folosul omenirii întregi, să-i părăsească.  

De mai mult de 4 mii de ani funcţia de Dalai Lama a fost exercitată cu mici întreruperi cauzate de găsirea celui următor. Omenirea a fost întotdeauna numeroasă. Biblia vorbeşte despre oraşe cu milioane de locuitori. Chiar împăraţii ai lumii arhaice dispuneau de armate la fel de mari. Astăzi însă, după depăşirea a 7 miliarde de pământeni, este o mare problemă în separarea celor care trăiesc respectând aşteptării Dumnezeului lor de cei păcătoşi. În nici un caz nu sunt păcătoşi cei numiţi eretici. Închinarea pe stânga sau prin înclinare spre Meca nu ascunde un păcătos. Sunt oameni la fel de buni ca şi acei crescuţi în religia Creştină şi chiar Ortodoxă. Intre preoţii care propovăduiesc erezia şi stârpirea ei nu se va naşte nicicând un viitor Dalai Lama.  

Problema reîncarnărilor este însă mult mai spinoasă decât pare.  

Dumnezeu dispune de veşnicie. Pentru El o viaţă de om nu este mai mult de o clipită. Totuşi sunt mai mult de 7 mii de ani de când biblia şi clerul presupun facerea lumii. Iar omul nu poate nici măcar bănui cât durează o zi a Dumnezeirii. Cu atât mai mult un an.  

Dacă şcolarizarea unui om, devenit matur la 18 ani, durează toată perioada până la maturizarea sa oare cât timp efectiv durează şcolarizarea de planeta pământ a sufletelor?  

Se pare că, deocamdată, iadul şi raiul încă nu sunt populate deşi pe pământ au trăit mai mult de 14 miliarde de oameni incluzând şi pe cei care ne sunt contemporani, adică mai trăiesc. Toate sufletele nu au depăşit vârsta şcolară deci nu s-au maturizat psihic. Aş vrea să trăiesc peste milioane de ani când toate sufletele au terminat şcolarizarea şi se vor comporta potrivit celor asimilate în miile de vieţi de reincarnare succesivă. Oare pământul va fi atunci iadul sau raiul? Deocamdată oamenii buni sunt aproximativ egali cu cei care nu respect Dumnezeul lor. Dar, în loc să devină mai bună, mai omenoasă, mai muncitoare omenirea devine din ce în ce mai rea iar viaţa este mai greu de suportat.  

Nu cumva raiul respectiv iadul sunt limitele la care omenirea va ajunge la maturizarea psihică a sufletelor?  

Purgatoriul, adică imperiul destinat sufletelor în şcolarizare, admis practic numai de religia Catolică, ne dă entitatea de comparare între rai şi iad. Durata cât un înveliş de ţărână găzduieşte un suflet în şcolarizare şi viaţa sa pământească constituind un individ, un Eu care poate fi bun sau rău, poate anticipa viaţa veşnică din rai respectiv din iad.  

Sper comparare sugestionez să presupuneţi ce s-ar putea întâmpla în ţara noastră dacă un partid oarecare ar putea dobândi puterea absolută a partidului clase muncitoare complet dispărută odată cu conducătorul ei. Pericolul este acut, dar nu amestec mere cu pere.  

Un om bun trebuie, între altele, să fie şi muncitor, Dumnezeu nu ajută decât pe acei care se ajută singuri. Şi cum te poţi ajuta singur? Păi ducând la gură îmbucătura cu propria mână nu aceea a servitorului linguşitor care, între două bucăţi care ar ajunge în gura ta înfulecă din belşug din porţia ta indiferent dacă se cheamă impozit sau taxă.  

Referinţă Bibliografică:
Raiul, Iadul şi re-reîncarnarea. / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1254, Anul IV, 07 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!