CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1249 din 02 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Logica umană creează păpică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Vrem o viaţă mai bună. Vrem mai multă mâncare de calitate mai bună. Vrem şi alte produse pentru care astăzi nu ne ajunge salariul. Vrem, vrem, vremmm!.  

Pe pancartele demonstranţilor citim cele mai diferite cerinţe. Oare ieşitul în stradă este o soluţie? Să judecăm puţin mai drept. Să judecăm LOGIC.  

O decizie lipsită de logică poate fi, în majoritatea cazurilor, hazardată. Sunt decizii care „par” un bine public. De pildă „mărirea salariilor”. Mărind salariile fără ca piaţa să producă suficientă marfă duce la scumpirea produselor, de regulă cu mult peste sporul de salariu. Reducerea salariilor este şi mai defavorabilă deoarece intervine un cerc vicios, cercul diavolului cum zic nemţii. Produsele de pe piaţă nu se mai cumpără deoarece oamenii nu mai au bani pentru ele. În consecinţă fabricile produc mai puţin, creând şomajul care reduce cererea şi mai mult.  

Ce trebuie făcut deoarece nu este bine nici să măreşti şi nici să micşorezi salariile? Simplu, noi locuri de muncă şi mărirea productivităţii muncii. Va avea cine cumpăra iar produsul se va ieftinii sporind astfel salariul relativ. Totul potrivit unei decizii logice.  

Nu numai „şefii cei mari” iau decizii mai mult sau mai puţin logice. Omul de rând, poporanul luat în considerare numai în epocile electorale, ar trebui să ia şi el „decizii logice”. Ar trebui să facă statului avansuri în sensul de a munci mai mult deşi statul îl plăteşte mai puţin. Muncind mai mult la locul tău de muncă apar pe piaţă mai multe produse care, spre a-şi găsi cumpărători, TREBUIE să se ieftinească. Chiar dacă salariul nu ţi s-a mărit, poţi cumpăra mai multe cu el dacă tu cât şi el produceţi mai mult. Culmea este că muncind mai mult creezi indirect noi locuri de muncă prin sporirea desfacerii pe piaţă. Logica cere muncă, muncă din tot sufletul adică organizată. Umăr la umăr îmbogăţim ţara şi bugetul propriu.  

Dar ce este în fapt LOGICA care, între altele, ne poate asigura un loc de muncă sau măcar reducerea preţurilor pe piaţă?  

Logica este o parte a filosofiei cu aplicare la produsele gândirii. Produsele gândirii nu sunt numai cele exteriorizate prin operaţiile logicii precum definirea, judecarea şi raţionamentul. Logica se întinde în special asupra deciziilor pe care omul le ia cu sau fără participarea conştientului.  

Decizia este un rezultat logic după analizarea tuturor factorilor implicaţi. Gândirea poate sau nu să intervină în procesul de decizie. Unele decizii executabile în corpul uman sau în afara lui se iau dese ori prin reflexe, considerate în afara logicii.  

În procesul decizional se plecă de la cauza care poate aduce efecte benefice sau nu. Pentru favorizarea celor benefice sau înlăturarea efectelor nefaste, acestea sunt cântărite logic, dese ori în mici fracţiuni de timp, iar rezultatul devine decizia executabilă.  

Odată creat un reflex, efectul unei cauze oarecare este de îndată ameliorat. Dar nu în lipsa logicii care, amplificată prin repetare devine, într-un fel, automatizată.  

Iau drept pildă menţinerea echilibrului corpului uman. Nimeni nu dă importanţă volumului enorm de date care condiţionează păstrarea centrului de greutate în suprafaţa de sprijin. Marea majoritate a oamenilor nici nu ştiu ce este, şi în special unde se află, propriul centru de greutate. Şi totuşi toţi, absolut toţi oamenii valizi, merg, suie chiar scări sau se caţără pe stânci abrupte, variind astfel relaţia între centul propriu de greutate şi varietatea condiţiilor de sprijin. Omul a devenit conştient de dificultatea de menţinere a echilibrului său abia când a încercat să înveţe un robot să meargă. Robotul trebuie să rezolve milioane de operaţii logice la fiecare pas pe care îl face, altfel îşi pierde echilibrul şi cade.  

Mintea omului a ajuns la un impas. Nu mai gândim, nu mai citim o carte, mergem doar la cârciumă şi adunări electorale unde se capătă ceva. Teatre, cinematograf nu mai există. Au fost înlocuit de ANTENA 3 care urlă ANTIBĂSESCU. La atât se reduce cultura poporanilor de rând.  

Unde este cultura muncii? Dumnezeu ne spune să ne ajutăm singuri ca să ne poată ajuta. Cum poate oare Dumnezeu să-ţi dea avere dacă nu te ajuţi şi singur cumpărând cel puţin un bilet la loto? Prostia este pedepsită măcar de Dumnezeu dacă omul nu a cuprins-o în Legi. Dar înţelegi pedeapsa Divină admirând din cârciumă lopata pompierului care-ţi salvează casa în loc să pui umărul.  

Unde-i logica? Nu-mi spune că nu ştii cu ce se mănâncă. Atât re duce capul!  

Nu ai făcut nici un an de şcoală sau ai trecut prin ea ca gâsca prin apă fără să se prindă nimic de tine. Şi totuşi nimereşti vârful nasului cu degetul. Ştii câte milioane de calcule complicate trebuie să facă un robot spre a duce degetul la nas? Acest simplu gest nu este nici pe departe un „reflex” făcut pe „negândite”. Cu atât mai mult legatul şiretului la opincă. Şi îl face orice copil de îndată ce a scăpat din scutece. Asemenea „lucrare dificilă” încă nu este la nasul unui robot. Nu s-a născut omul care să înveţe un robot cum se leagă şiretul. De fapt nimeni nu ştie. Vor trebui oamenii de ştiinţă să înveţe ei care muşchi şi tendoane contribuie la legatul şiretului. Abia atunci va fi posibil să o înveţe şi un robot.  

Dar robotul ştie să lucreze fără să cârâie şi mârâie. Ştii şi tu să o faci? Mă cam îndoiesc!  

 

Notă: M-am adresat, ca scriitor, unui cetăţean ipotetic, virtual. Bine înţeles că tu, cititorul, eşti o excepţie. Nu vizitezi cârciuma când pompierul îţi salvează casa, citeşti dese ori o carte, mergi chiar la teatru şi concerte iar vocaţia ta este munca fără crâcneli. Deie Domnul ca şi vecinul tău să fie ca tine.  

Referinţă Bibliografică:
Logica umană creează păpică / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1249, Anul IV, 02 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!