CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1232 din 16 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Localnicii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A fost odată ca-n poveşti, acum, acuşica, sau niciodată.  

Un document aflat într-un pet din plastic, găsit aseară de un copil în peştera în care se juca de-ascunselea, are următorul conţinut:  

 

Un cuvânt nou în literatura mas media. Localnicii.  

Oare ce înseamnă el?  

Păi să întrebăm DEX, dicţionarul explicativ al limbii române:  

LOCÁLNIC, -Ă, localnici, -ce, adj., s. m. şi f. 1. Adj. Care este din partea locului; care ţine de un anumit loc; local (2). 2. S. m. şi f. Persoană considerată în raport cu localitatea în care trăieşte; om din partea locului.  

Aşadar localnic este un om din partea locului fără specificarea instituţiei de partid sau primărie, pompier sau militar, adus de primar sau însuşi de primul ministru prin prim-vicele guvernului. Noţiunea de localnic nu include nici măcar vopseaua cu care a fost vopsit politic.  

Si în ce ocazii a utilizat televiziunea acest nou cuvânt? Păi la mai multe inundaţii provocate de Bega, un râu care curge prin Banat, o regiune (încă neguvernamentală) a ţării numită România, în vestul lanţului carpatic.  

Cu alte cuvinte: pe râul Bega din apropiere de Timişoara au fost mari inundaţii la care, bineînţeles reporterii televiziunii trebuie să culeagă din gura populaţiei aprecieri privind aportul guvernului, care se vrea reales,. Spre surprinderea generală reporterii nu au găsit, la cârciumă de unde-şi culeg în general informaţiile, pe nimeni. Chiar şi cârciumarul era alături de primar şi întregul sat cu lopata în mână, ca să înlătur marele dezastru mare făcut de potopul lumii asupra satului. Prefectul judeţului şi comisiunile speciale pentru inundaţii nu au avut ocazia să ajungă, personal sau prin delegaţi, la locul dezastrului naţional decât după începerea efectivă a lucrărilor de reparare, încă în curs, dar efectuate de aceşti suspecţi localnici. Probabil a fost sesizată chiar şi parchetul.  

Neavând „încotro” reporterii au trebuit să dea informaţii care sună astfel: În urma inundaţiilor cauzate de o rupere de nori localnicii au trecut deîndată la repararea pagubelor.  

În acelaşi document, şi fără nici o legătură cu mica informare de mai sus, reporterii din estul laţului carpatic au constatat, bineînţeles la cârciumi, marile dezastre provocate de ploicică şi grija guvernanţilor care, de îndată, au trimis armata ţării, pompierii şi alte mari instituţii să repare cele câteva clădiri inundate. Guvernul, bine reprezentat, a dispus chiar repararea surpărilor, unele pe drumul public. Atenţie: să repare, nu să ajute localnicii la înlăturarea pagubelor. În estul lanţului Carpatic sintagma localnic încă nu este încă inventată. Se folosea pentru localnic noţiunea de trântor, bineînţeles nespecificată în reportaj deoarece ar putea corespunde adevărului care supără.  

Experţii analizând pet-ul şi hârtia pe care a fost scris documentul au constatat cu carbon radioactiv vechimea de câteva mii de ani. Petul a sosit probabil pe pământ adus de un meteorit poştaş.  

Curios dar azi dimineaţă, pe document nu mai scria nimic. Banatul dispăruse de pe hartă.  

O întâmplare, întâmplăcioasă care s-a produs pe o planetă îndepărtată care cunoaşte plasticul aruncat pe stradă de mii de ani. Orice asemănare cu denumiri de localităţi sau referiri la instituţii este complet întâmplătoare. În România nu se pot produce asemenea evenimente.  

Chiar aşa să fie?  

Referinţă Bibliografică:
Localnicii / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1232, Anul IV, 16 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!