CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1226 din 10 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Călătoria vieţii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sunt două evenimente ale vieţii când „eşti” purtat . Când te aduce barza-n cioc şi când te duce dricul cu picioarele-nainte. În rest „mergi” pe picioarele proprii chiar când zbori cu avionul  

Oi fi eu mare mic filosof, dar faptul că viaţa însăşi nu este decât o călătorie poate fi filozofat chiar de baba Safta, habotnica evlavioasă. Pentru ea viaţa este drumul spre rai, trecând prin biserică. Eu am orizontul ceva mai larg.  

Majoritatea oamenilor trec prin viaţă aşezat pe un scaun sau întins pe un pat. Este un mod de a călători prin viaţă mai comod.  

Ştiaţi, de pildă, că Păcală la păcălit chiar pe Lucifer când, la olimpiadă, a ţinut calul la alergări între picioare şi nu în spinare ca Lucifer. Normal că a ajuns primul la ţintă. Aşadar putem călători prin viaţă aşezaţi. Pe scaun sau pe şaua unui cal. De ce nu pe un fotoliu în avion sau chiar pe un pat cu puf pe un vas de croazieră. Tot călătorie este.  

A călători prin viaţă nu ester sinonim cu a străbate spaţii geografice. Foarte mulţi nu depăşesc graniţele satului natal. Şi totuşi călătoresc prin întortocheatele căi ale vieţii suind sau coborând înălţimile bogăţiei sau largile văi ale cunoaşterii.  

Căile vieţii au specific local. Unii îi zic cultură. Specificul Argentinei este tangoul. Dar şi „fiesta”. Ştiţi ce este fiesta? Ziua de sărbătoare în care epitropii, făcători de bine, îşi vizitează pupilele, subiectul binefacerii. În ritmul de tangouri pupilele pure şi nevinovate, mulţumesc epitropilor pentru facerea de bine. Dacă Eros îşi bagă codiţa este o pură întâmplare.  

Şi luptele sunt bătătorite căi ale vieţii. Uni folosesc mănuşi pe aceste căi. Boxerii de exemplu. Alţii bâte. Cei mai mulţi se limitează la vorbe ca P..,B.. veşnicii rivali.  

Nu numai „cultura” creează horoscopul uman.  

Ovi şi Paula, vedete de seamă, s-au pregătit pentru Eurovizion, în ţară, cu „miracolul” lor exprimat în zbierăte şi zgomotul fanfarei turceşti. La locul faptei, guvernat de altă cultură, vocile s-au domolit iar acompaniamentul a devenit armonic. Brânza era bună dar burduful a trebuit să fie schimbat. Şi au reuşit, deocamdată în semifinală cu şanse.  

Sunt foarte multe căi în viaţă. Autostrăzi largi, de mare viteză, pe care ajungi pe vârfurile bogăţiei folosind adâncurile obrăzniciei. Asta în cazul fericit în care nu apelezi şi la mocirlele necinstei. Oricum toate aceste autostrăzi duc în iad.  

Cele înguste şi întortocheate sunt la antipod. Copacii şi zidurile care te înconjoară te dezamăgesc uneori. Există însă pasaje pe care, prin muncă şi perseverenţă, le poţi găsi.  

Culmea este că prin muncă asiduă ai şansa să ajungi în raiul odihnei veşnice. Un paradox.  

Calea de mijloc este aceea a omului muncitor, cinstit care îşi agoniseşte puţinul necesar traiului fără a „studia” capra vecinului. Biserica şi „educaţia” ar trebui să contribuie la înfierarea necinstei, lenei şi risipei. Dar „cultura” locală se opune. Astfel:  

La est de Carpaţi biserica admite orice. „Merge şi aşa” spune Dumnezeul Ortodox. Copilul învaţă încă din grădiniţă „Câţeluş cu părul creţ” care fură fără a fi pedepsit.  

La vest de Carpaţi, în aceeaşi ţară cultura este opusul „culturii”.”Ajută-te singur ca să te ajute şi Dumnezeu” iar copilul învaţă încă înainte de grădiniţă că vulpea hapsână care fură orătăniile este pedepsită de vânător. Căţelul este cuminte şi eventual se întinde la un ou, cu pedeapsa corespunzătoare.  

Barza ne aduce pe lume ca să invităm altă barză să aducă şi ea copii. Asta când pe căile învăţăturii ajungem mari, apţi să muncim spre a întreţine familia creată în scopul procreării. Din momentul când barza vine şi-n noul cuib este cazul să ne îngrijim de viitorul acestui prunc. Prin muncă şi numai prin muncă.  

Unii dintre noi creează locuri de muncă pentru restul, care nu poate avea iniţiativa unei autogestionări (de exemplu gospodăria de subzistenţă a ţăranului sărac). Capra fermierului este mai grasă dar el hrăneşte nu numai familia sa ci şi mulţi orăşeni. El poate da chiar locuri de muncă celor care şi-au băut tot avutul moştenit.  

Mulţi hulesc „bogătaşul”. Acesta este însă bogat pentru că munceşte spre a da altora posibilitatea de a muncii. Asta aduce într-adevăr un plus de bogăţie care trebuie investit în noi locuri de muncă. Posedând fabrici, magazine sau moşii ca Nana nu înseamnă practic că ai bani de buzunar din belşug. Adevăratul milionar este muncitor. El nu are concediu nici 8 ore de muncă normate. Zi şi noapte, 365 zile pe an este preocupat cum să poată plătii salariile celor care muncesc în întreprinderile sale. Tu, după 8 ore de muncă, poţi face ce vrei cu timpul rămas. El, bogătaşul, nu are nici o clipă liberă, lipsită de griji.  

Există însă „averi de carton” făcute peste noapte prin prostirea altora. Unii dintre deţinătorii acestor averi de carton, care nu sunt preocupaţi de soarta lucrătorilor ci de satisfacerea propriilor cerinţe sau ambiţii, sunt cei care dirijează politica şi-ţi impun pe cine să alegi. Ar trebui să te închini de 100 ori înainte de a primi o pomană electorală. Nu este o cale în viaţă demnă de a fi urmată. Pupă mâna care te hrăneşte nu o muşca. Nu fi „căţeluş cu părul creţ” deoarece sabia dreptăţii va cade asupra ta cu sau fără voia lui Dumnezeu.  

De ce aleg unii căile necinstite în viaţă?  

Simplu. Deoarece se cred în rai. Singurul loc în care nu trebuie să munceşti. Şi ca totuşi să mănânce ceva îşi însuşesc bunul altuia. Dacă fură boul sau milionul este om de afaceri. Există însă oameni de afaceri cinstişi preocupaţi de locuri de muncă pentru oameni ca tine. Totul este să-i poţi diferenţa.  

Reţine. Un adevărat om, cinstit şi drept, indiferent dacă este bogat sau sărac, nu-ţi va cere niciodată să face ceea ce nu te îndeamnă inima ta cinstită.  

Deie Domnul să mai ai în viaţă cale lungă, cu muncă şi fără cârteli. Domnul Dumnezeul Tău va avea grijă să-ţi dea şi clipe fericite. Dar ajută-l.  

Fă ceva pentru viaţa ta.  

Referinţă Bibliografică:
Călătoria vieţii / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1226, Anul IV, 10 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!