CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1225 din 09 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Puterea convingerii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Se apropia vacanţa mare. Ne pregăteam de vilegiatură, undeva pe valea Prahovei la mătuşa Ana. Mătuşa, melomană înveterată, aflase de cine ştie pe unde că bunicul, fratele ei, deţinea o lojă la operă. Şi opera urma să intre în vacanţă puţin după şcoli. Astfel, mătuşa s-a oferit să vină să ne ia şi, cu această ocazie, urma să asculte şi un spectacol la operă. Totul a fost pus de acord iar noi, într-o splendidă după amiază o aşteptam pe Tanti Ana la Gara de Nord cu mama.  

 

Tanti a coborât din tren direct în braţele noastre. Adică invers. Ne-a luat în braţe pe amândoi odată cum a păşit pe peron. Iubire mare, mare. Eram totuşi măricei pentru cei 70 ai ei. Eu eram într-a treia. Am luat o birjă care ne-a plimbat pe toată Calea Victoriei până la intersecţia cu Dâmboviţa unde mama i-a arătat opera. Pe atunci opera funcţiona în teatrul Regina Maria din apropierea Tribunalului.  

Abia după mai bine de o săptămână puteam pleca, timp în care mătuşa a locuit la fratele ei. Mama lucra în farmacia din casa în care a copilărit deci lua masa zilnic cu tanti. A treia zi după sosire, tanti Ana s-a plâns că o dor măselele. Curentul de pe tren era diagnosticul ei deşi nu avea nimic cu medicina. Mama i-a preparat un praf cu cocaină care i-a luat durerea la prima atingere.  

Spectacole a audiat 3 nu unul. Poate durerea de dinţi s-a mai repetat, curentul de seară din birja cu muscal era verdictul iar praful minune îşi făcea efectul sub îngrijirea mamei.  

În ziua plecării, zor nevoie, mătuşa dorea o cutiuţă cu praful minune. Cum să dai însă cocaină, un puternic stupefiant, pe mâini nepricepute când însăşi în farmacie se ţine sub cheie? La insistenţe de care nu putea scăpa mama a încropit un praf cu extract de usturoi, mirosul cocainei. I-a dat cutiuţa cu mii de sfaturi care, probabil, ieşeau pe a doua ureche cum intrau pe prima. Fericită a pus cutia în enorma ei sacoşe de forma unei poşete Guci.  

În tren ocupam 4 locuri din 6 ale compartimentului cu pluş roşu. Puţin înainte de plecare a mai sosit o doamnă cam de vârsta mătuşii. A trebuit să-i cedez locul la geam pe care-l ocupasem. O căldură „a la Caragiale” ne ţinea cu geamul deschis. Puţin după pornirea trenului, intrusa o roagă pe mama, mai tinerică, să închidă fereastra deoarece a apucat-o o durere de dinţi. Atât i-a fost mătuşii. A început să caute prin toate locurile posibile „poşeta Guci” care, bineînţeles, se afla pe locul liber de lângă ea. Dar nimeni nu ştia ce căuta. Până a izbucnit într-un torent de vorbe care lăudau praful minune care ia durerea de dinţi la prima atingere. Mama dădea din colţ în colţ încercând să lămurească, în special mătuşa, că nu este decât un medicament care, poate, nu are acelaşi efect la toată lumea. Dar tanti o ţinea pe a ei, găseşte poşeta, în ea cutiuţa, în timp ce Doamna se perpelea de durere. Soluţia „prafului minune” era pentru ea un mijloc oarecare. Oricum se vedea compasiunea ceea ce nu-i făcea rău. După ce mătuşa a găsit si o scobitoare a trecut să o doftoricească pe distinsa Doamnă. Spre mirarea mamei, singura care ştia secretul, durerea Doamnei a trecut cât ai clipi din ochi. Plină de mulţumiri a sporovăit apoi cu mătuşa până la Buşteni unde noi coboram. Dacă mergeam până la Arad ton nu ar fi terminat urgenţele pe care doreau să şi le comunice. Aşa or fi toate babele? Eu sun moşneag şi o fac în scris! Nenorocul vostru dragi cititori.  

Ce înseamnă să fii convins de eficacitatea unui, în speţă, medicament. Simpla vorbărie convingătoare ajută cel puţin cât cel mai eficace. Totuşi, usturoiul, nu-i chiar orice. Iar mama a verificat ulterior eficacitatea acestui medicament. El este greu de acceptat datorită puternicului miros de cocaină. Adică cum? Cocaina miroase a usturoi sau viceversa? O întrebare pusă strident la wischi şi păduche. Nimeni nu ştie care dintre ele ia mirosul celuilalt.  

Am spus!  

Referinţă Bibliografică:
Puterea convingerii / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1225, Anul IV, 09 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!