AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1221 din 05 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Teleenciclopedie 2
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Un comentariu la precedentul articol cu acest nume, o raritate absolută în lumea noastră extra-carpatică, mă face să continui subiectul.  

 

Aşadar, dovedit ştiinţific, copii umani şi cimpanzeii au acelaşi mod de gândire şi acţionează în consecinţă. Spre deosebire de copil care, se joacă cu plăcere cu un similar dar nu ar pune umărul în comun la o treabă oarecare cimpanzeul „gândeşte” mai uman decât mulţi umani ai societăţii umane. În judecata cimpanzeului, dacă singur nu poate rezolva o problemă îşi chema în ajutor semenul şi împreună reuşesc.  

După cum am mai arătat, Dumnezeul populaţiei intra-carpatice, în general la vestul lanţului, au mentalităţi care îmbracă şi „gândirea” cimpanzeilor. Etniile Transilvaniei folosesc asocierea agricultorilor de veacuri. Ca şi cimpanzeii ei ştiu că punând în comun umărul treaba sporeşte. În jurul Arad-ului mai fiinţează un fost CAP iar toţi ţăranii zonei au devenit mici milionari numai şi numai deoarece si-au arat haturile şi peste potecile de delimitare. Repartiţia se face natural, după pământul în proprietate cu acte, deşi aceste proprietăţi nu mai sunt delimitate fizic.  

În Mehedinţ, Teleorman sau Vrancea ţăranul munceşte din greu parcela sa de câteva hectare. Mai face şi prostia să „ardă” pământul îngrăşând-ul cu gunoi proaspăt de grajd. Ori se ştie că, potrivit procedurii transilvănenilor, gunoiul trebuie macerat, pe platforme de beton, prin vânturare zilnică. Abia devenit „mraniţă” poate fi răspândit pe tarla. Unii primari au luat iniţiativa de „construire” a unor platforme betonate pentru adunarea gunoiului. O măsură salutară dar absolut ineficientă. Cine aduce gunoiul? Cine îl vântură zilnic? Cine şi pe tarlaua cui este folosită mraniţa la îngrăşat? Probleme ce depăşesc „inteligenţa” cimpanzeilor! Nici Dumnezeu nu cere ce omul nu pote de da!  

Spre ştiinţa cimpanzeilor dau definiţia „mraniţei” din DEX:  

MRÁNIŢĂ s. f. Îngrăşământ agricol natural provenit din gunoi de grajd bine fermentat sau din resturi vegetale (în special frunze) descompuse. – Din sl. *smradŭnica.  

Dacă pui gunoi proaspăt pe tarla se dezvoltă bacterii nesănătoase care îmbolnăvesc ţărâna provocând „făinarea”. Orice agronom o ştie, nu şi primarul care poate îndruma, doar la vot, populaţia.  

De-ar fi doar atât! Asocierea cimpanzeilor a fost dovedită la asigurarea păpicii. Nici ei nu ar fi tras împreună greul cărucior dacă nu se vedeau pe el gustoasele banane.  

Dacă am avea în sate cimpanzei ei s-ar asocia şi ar obţine mari recolte chiar dacă Sfântul Dumnezeu i-ar urgisi cu toate belelele. Din păcate nu-i avem. Pământul este suficient de rodnic ca să permită chiar 200 sfinţi în calendar în care „ţi se usucă mâna dacă o pui pe un ac”. Cu atât mai mult pe un plug dau sapă. Necazul este că fiecare parcelă de pământ trebuie să hrănească şi orăşenii care habar n-au cum se fabrică laptele din frigider.  

Unirea nu înseamnă numai alăturarea Valahiei la Molduva. Ele au fost întotdeauna vecine. Unirea înseamnă gospodărirea lor în comun. Nici astăzi nu se face. Cât timp rumânul nu-şi uneşte forţa cu a vecinului său şi-şi cântă doar amarul la cârciumă plângând aplecat pe umărul lui, deşi capra nu i-a murit şi lui, va trăi prost din subvenţii masive făcute de orăşean. Or orăşeanul este pendinte de păpica realizată integral de sătean. Asta e dilema!  

Unirea se referă la om cu om. Nu în hulitele CAP-uri unde pământul şi utilajele erau ale statului iar săteanul era scos cu biciul la munca câmpului. Astăzi săteanul proprietar de pământ se asociază adică ară peste hatul limitativ în holde cât vezi cu ochiul. Are astfel mijloace să irige pământul, să-l îngraşe cu ce trebuie. Da! Dacă are cel puţin mintea cimpanzeului. Din păcate la răsărit de lanţul munţilor Carpaţi nu o are.  

Ce este de făcut?  

Poate mai învăţăm ceva de la frăţiorii noştri cimpanzeii. Dar, una peste alta, conducătorii noştri ar fi mai bine să facă treabă mare, nu să ne lămurească pe acasă pe cine să votăm şi de ce. Oricât s-ar strădui tot nu votăm pe „cine trebuie” cu toată strădania lor.  

Cam asta ne-a învăţat Teleenciclopedia. Păcat că o mai urmăresc puţini, foarte puţini de-şi permite astfel de greşeli politice.  

Referinţă Bibliografică:
Teleenciclopedie 2 / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1221, Anul IV, 05 mai 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!