CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1220 din 04 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Teleenciclopedia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Televiziunea română a dat dovadă de conservatorism. Mai multe teme din cele mai vechi perioade postbelice se păstrează şi astăzi. Unele, precum idolatrizarea lui I.L.Caragiale care era citat des în epoca comunistă, nu numai în perioadele electorale, astăzi sunt înfierate deoarece descriu amănunţit secrete ale generatorilor direcţi sau indirecţi de „aleşi ai poporului”. Secretele zeilor sunt secrete, iar dacă I.L.Caragiale ar mai fi trăit şi astăzi ar fi fost cu certitudine condamnat la moarte pentru înaltă trădare pentru piesa sa „O scrisoare pierdută”  

Aşadar, teleenciclopedia mai fiinţează şi astăzi. O oră de interesante narări despre tot şi despre toate, însoţite de relevante imagini pe care nu le poţi vedea oriunde. Comorile arhitecturale şi artistice ale Italiei sau fauna parcurilor naţionale ar fi mici exemple.  

Dar, spre deosebire de emisiunile umoristice de pe atunci, reluate recent de televiziunea naţională datorită înaltei calităţi si savoare pe care şi după mai mult de o jumătate de veac o mai au, sunt emisiuni, de natură ştiinţifică care ar trebui excluse din Teleenciclopedie. Voi arăta de ce.  

Săptămâna trecută, una din temele tratate de teleenciclopedie a fost un studiu efectuat de cercetători englezi asupra fraţilor mai mici ai noştri cimpanzeii.  

Ştiu că mulţi confraţi au un dinte împotriva „evoluţionismului” în special de afirmaţia lui Darvin că omul s-ar trage din maimuţă. Darvin versus Biserică a fost, este şi va fi un război pe viaţă şi moarte veşnic. Să lăsăm adepţilor plăcerea de a-l continua la nesfârşit.  

Pe cu totul alte căi decât cele folosite de Darvin, ştiinţa de astăzi a ajuns la o concluzie, acceptată de absolut toţi oamenii de ştiinţă, care constă în certitudinea că cimpanzeul şi omul au un strămoş comun. În consecinţă suntem fraţi, dar cimpanzeul s-a ridicat mai târziu în două picioare decât noi oamenii. El este deci frăţiorul nostru mai mic.  

Studiul despre care vorbesc a comparat cimpanzeul vârstnic cu copii umani. Rezultatele sunt dea dreptul uluitoare. Copii se comportă exact ca cimpanzeii. Abia după ce primesc „educaţia”, de care cimpanzeul nu are parte, devin oameni.  

Educaţia este deci singurul lucru care ne diferenţiază de acest frăţior. Educaţia cuprinde, după cum ştiţi, şi vorbirea articulată are lipseşte cu desăvârşire oamenilor rupţi în fragedă copilărie de societatea umană. Un copil izolat într-un incubator, chiar dacă boala care a cauzat izolarea este vindecată după ani buni, nu va putea învăţa să vorbească.  

Un studiu ca oricare altul. M-a frapat însă asemănarea gândirii cimpanzeilor cu aceea a unor confraţi ai noştri care nu pot sau nu vor să înţeleagă anumite lucruri cunoscute, sau măcar în competinţa de învăţare, a cimpanzeilor.  

Între tradiţiile româneşti se află şi opera literară „Moş Ioan Roată şi unirea” în ea este atestat negru pe alb că ţăranul român nu acceptă mintal asocierea. El se înfrăţeşte cu dracul spre a trece puntea, dar să-şi ajute colegul la muncă sau la traversarea unei situaţii mai dificile nu poate. Asocierea este baza societăţii şi chiar a naturii. Abia după ce a înmugurit întreaga pădure se simte venirea primăverii. Nicidecum la înflorirea gingaşului ghiocel rătăcit printre nămeţi.  

Ei bine, potrivit unui experiment al studiului, doi cimpanzei şi-au unit forţele spre a aduce sub nas recipientul cu păpică. Şi asta în prima probă. După o perioadă de derută în care trăgeau de funii dezordonat, fără efect, s-au sincronizat şi au rezolvat problema. La a doua probă, şi următoarele la intervale foarte mari, se sincronizau perfect. Culmea este că şi progeniturile lor au deprins această asociere şi trăgeau recipientul din prima încercare fără desincronizările de început. Cimpanzeul a reuşit să înveţe şi să transmită învăţătura urmaşului. Ţăranul român nu! Dovadă că îşi plânge în comun, la cârciumă, beleaua care l-a lovit fără a concepe măcar că, punând umăr la umăr, ar fi învins şi furioasa natură.  

Supărător este că moare de foame muncind din greu mica parcelă, PROPRIETATEA SA, când, în asociere ar putea obţine recolte mult mai mari, independent de urgiile naturii, fără să-şi rişte PROPRIETATEA.  

Nici politicianul nu-i mai breaz de vreme ce, în loc să emită legi aspre care să genereze recolte mănoase prin desfiinţarea micilor parcele, rezolvă situaţiile prin comisia Nana! Au ajuns de râsul cimpanzeilor.  

O simplă concluzie pe marginea unei emisiuni televizate pe care cimpanzeii cu siguranţă ar fi cenzurat-o să nu ajungă la „cunoştinţa proştilor” adică POPORUL.  

Să-i ţină Dumnezeu, dar aş zice în rai. Noi doar îi alegem!  

Referinţă Bibliografică:
Teleenciclopedia / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1220, Anul IV, 04 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!