CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1217 din 01 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Lucullus ia masa la Lucullus
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lucullus ia masa la Lucullus  
  
Dumnezeu nu mai ţine cu noi. Tocmai astăzi când sărbătorim munca, munca noastră cea de toate zilele printr-o inocentă petrecere la iarbă verde Dumnezeu ne procopseşte cu ploaie. Probabil n-am muncit suficient ca să merite sărbătoarea. Dar îl iubim şi aşa şi Îi mulţumim că ne dă ocazia să trebăluim şi câte ceva pe lângă casă. Poate o masă festivă pentru cei dragi. Poate!  
  
Apropo de dragoste. M-am îndrăgostit de „literatura” scrisă de mine. Nu sunt Adonis care s-a îndrăgostit de mutra sa. Eu nici nu mă mai uit în oglindă. Este suficient să văd un băboi (parca aşa face baba la masculin) când mă rad. Şi nici măcar nu citesc „postarea” ca să măresc artificial numărul de cititori.  
  
Nu! Citesc originalul din Word, şi sau din coadă. Sunt tare mulţumit şi aş fi chiar fericit dacă ….  
  
Vă ajunge salariul? Pensia parcă-i ceva mai mică. Mie mi-ajunge de medicamente. Noroc că am copii care, de pe alte meleaguri, îşi mai amintesc de mine. Dar dacă n-ai aceste ajutoare?  
  
S-o lăsăm baltă. Se trăieşte „prea” bine în ţara noastră ca să cârtim. Poate fi „şi mai bine”.  
  
Asta mi-aduce aminte de un tiz. Nu viaţa deosebit de „bună” sau poate tocmai ea ne „în-tiz-eşte” ( o construcţie lingvistică precum înrudeşte)  
  
Tizul meu, Lucullus pe nume, a trăit acum 2100 ani în Roma. A fost senator ca Ponta şi general ca fostul şef al fotbaliştilor. Nu-i mai ţin minte numele. E mult de atunci.  
  
Auzi îndrăzneală la acest Lucullus. A trecut Rubiconul (centura de securitate a Romei) înarmat. Şi chiar însoţit de armata lui cu tot. Prieten la toartă cu colegul de serviciu generalul Sulla. De! Ambii aveau câte doi de l în nume. Erau colegi nu numai de armată ci-şi împărţeau şi „povara” de senator. Împreună au făcut prin Capitoliu (palatul parlamentar al Romei acelor timpuri) fel de fel de matrapazlâcuri mai ceva ca Ponta şi pretenarul din Mehedinţi (nu-i candidat ca să-I pronunţ numele. I-am pus însă majusculă la pronume. Merită oare?).  
  
Lucullus nu era un sărman bogătaş ca Vântu. Avea moşii pe lângă care Nana este un fleac cu toată vâlva stârnită. Aşa era pe vremuri. Primeai, ca avocaţii de astăzi, cotă parte din prada de război şi aceea care nu se putea „restitui” în natură era compensată cu pământuri romane, de pe cizmă. Şi aşa mai toată cizma italiană era o sigură moşie „cumpărată” de la actualii sau viitorii proprietari de Lucullus.  
  
Şi acest Lucullus, cu tot cei doi l din nume era şi el îndrăgostit ca şi mine. Dar nu de „literatura” pe care n-o scria ci de palatul său, de fastuoasele dineuri care se ţineau acolo. De aceea, de câte ori războaiele sau participarea la Senat permiteau, era invitatul lui însuşi.  
  
Lucullus ia masa la Lucullus. Şi să nu vă închipuiţi că vreun serviciu de kettering sau cum s-o spune pe româneşte acestui serviciu care, pe vremea împuşcatului, se numea „Gospodina”, prepara gustoasele mâncăruri. Nu! Lucullus însuşi inspecta bucătăriile (la plural că „este” mai multe), potrivea mirodeniile, ca Dinescu bucătarul senator, şi grijea ca totul va fi perfect când Lucullus, invitatul lui Lucullus va fi servit la masă.  
  
Asta da sărbătoare. Dacă, cumva, cădea Joi, era dată liber şi Vinerea în onoarea anului electoral.  
  
Cu 70 ani în urmă, când eram elev, se învăţa asta la istorie, dacă vreţi ca istorioară. Dar fără ilustrări „nominale” ca pe buletinele de vot de astăzi. Trebuie doar să ne cunoaştem candidaţii. Nu strică să le repetăm cât mai des numele.  
  
Astăzi nici în Wiki nu se mai scriu asemenea picanterii.  
  
Ce vreţi. Trăim în „politică” cu cât mai puţine cunoştinţe posibil. Altfel n-am mai ieşi la vot. De loc!  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lucullus ia masa la Lucullus / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1217, Anul IV, 01 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!