AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1216 din 30 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Tinereţe versus bătrâneţe
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Doi copilaşi se joacă într-un parc. Am timp liber aşa că mă aşez pe o bancă să-i privesc. Atât tot. Este o încântare sufletească. Am uitat de tot şi toate şi-mi permit câteva clipe de adâncă fericire.  

 

Doi tineri se înfruntă amical într-o olimpiadă. Înfruntarea este „pe viaţă şi moarte” deoarece numai unul poate ajunge pe podiumul suprem. Şi totuşi tinerii sunt prieteni. Chiar s-au ajutat reciproc în perioada de pregătire. Competiţia este totuşi competiţie şi pe durata ei nu ai timp pentru cel de care-ţi atinge involuntar cotul. Îl ignori.  

O floare se rujează, îşi desface larg petalele pentru ca vizitatorii, albine sau fluturi, să o polenizeze. S-a făcut „frumoasă” nu pentru privirile mele admirative ci pragmatic spre a avea urmaşi.  

Doi tineri mai copţi se confruntă pentru un job bine remunerat. Nu tu competiţie, nu tu ajutor reciproc, nu tu nivel de cunoştinţe nu tu înfrumuseţare aşa din respect. Telefonul şi relaţiile încep să zbârnâie şi câştigă cel cu recomandarea cea mai înaltă.  

Doi vârstnici nu mai au activitate şi-şi irosesc experienţa de viaţă într-un parc jucând table. Asta dacă şi-au luat doza zilnică de medicamente deoarece preţul acestora creşte cam de zece ori mai repede decât pensia. Si au strâns în cap sau în vârful degetelor o experienţă valoroasă care ar putea ajuta mulţi să-şi îndeplinească jobul sau chiar să trăiască mai bine.  

Acestea se petrec în Republica Autonomă Mehedinţi sau în Republica Autonomă Vrancea sau în oricare altă Republică Autonomă din fosta Valahie sau Moldovă feudală. Nu vă gândiţi la lucruri „sfinte”. Presupun, aşa retoric, o lume „mai bună”. Orice asemănare cu ceea-ce vedeţi în jur este pură întâmplare, nedorită. Şi jocul nevinovat al copiilor?  

Oare tineretul acestor Republici Autonome Baronale este altul decât în restul ţării? Oare copii din baronate se joacă de-a alegerile în loc de-ascunselea sau de-a prinselea?  

Tineretul întregii lumi este caracterizat prin dinamism. Tineretul vrea repede şi bine. Vine cu îndrăzneţe soluţii spre a–şi îmbunătăţii viaţa.  

Senectutea, experienţa de viaţă acumulată în minţile vârstnicilor, este conservatoare. Din păcate ei cunosc doar evenimentele şi entităţile prin care au trecut, pe care le-au pipăit şi au convingerea că nu poate fi ceva mai bun, ceva mai util.  

Dinamismul, tendinţa spre nou a tineretului ar putea fi combinată cu experienţa de-o viaţă a vârstnicilor dacă …  

Noi vrem democraţie! Strigă astăzi „poporul” învrăjbit. Mai ieri, poate chiar şi astăzi în sinea proprie, populaţia striga „Noi vrem pământ”.  

La urma urmii ce-o fi cu democraţia asta? Pământ ştiu ce este şi mai ştiu că fracţionarea proprietăţii asupra pământului, fără asocierea proprietarilor, duce la foamete sau măcar la o viaţă amărâtă a posesorilor de mici parcele. M-a învăţat „Comisia Nana” fiei ţărâna uşoară.  

Democraţia a fost „inventată” de grecii antici. Ea reprezintă conducerea efectuată de cei mulţi prin reprezentanţii săi. Reprezentanţii erau desemnaţi de mici colective, civile la nivelul unui cătun sau profesionale la nivelul breslei (sindicatul meseriaşilor locali). Toţi oamenii micii colectivităţi trăiau împreună şi se cunoşteau reciproc la bine şi la rău. Aceşti aleşi, cei mai buni, deveneau electori si alegeau dintre ei, numai dintre ei nu terţi „recomandaţi”, viitorii conducători. Astfel un ales devenit conducător era la propriu cel mai bun dintre cei mai buni. Nu era necesar războiul electoral cu cadouri electorale cu tot.  

De regulă, aleşii democraţiei greceşti erau tineri, voinici cu mare putere de muncă. Munca era, bineînţeles, primul atribut care conferea eligibilitatea. Dar, conducătorul ales era controlat de „sfatul înţelepţilor” al vârstnicilor care au făcut ceva în viaţă. Nu averi ce carton mai mult sau mai puţin licite. Se îmbina astfel activ vigoarea tinereţii cu gândirea înţelepciunii.  

În baronatele fictive evocate retoric mai sus parcă „democraţia” are alt înţeles. Un mic dictator în devenire se cere „ales” al întregului popor şi în acest sens este „făcut cunoscut” în „anul electoral” întregii suflări baronale. Baronul local, interesat până peste urechi, foloseşte biciul sau zăhărelul spre a „lămuri” populaţia că Icsulescu este cel mai bun, cel mai deştept, cel mai Dumnezeu al tuturor şi ne va duce în rai pe toţi. Este singurul lucru spus cu mare adevăr. Nu va aduce raiul pe pământ ci ne va duce pre noi în rai. Şi noi îl credem, ba mai facem şi măreţe slujbe cu odăjdii, cârje şi cruci scumpe.  

Democraţie baronală. Ce te faci Tu Doamne dacă mai mulţi baroni au candidaţii lor, fiecare cu raiul său. Du unde, Întunecat Lucifer, să alegem şi pe cine?  

 

Ce bine că la noi, pe pământul sfânt şi iubit al ţărişoarei noastre, bogată precum sărăcia din casele noastre nu există baroni şi baronate. Mai trăim democraţia grecească cu toate atributele ei.  

Suntem oameni fericiţi!  

Şi tinereţea, bătrâneţea? Apoi Ioane (că aşa se vorbeşte la nivelurile înalte) sau Vasilica să ne grăbim să murim cât mai putem muncii căci grele vremuri se vor abate pe plaiurile noastre încă fericite. Doar îi alegem!  

Referinţă Bibliografică:
Tinereţe versus bătrâneţe / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1216, Anul IV, 30 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!