CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1215 din 29 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Iubirea !?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Oare ce este iubirea?  

 

Nu vă luaţi după DEX, dicţionarul explicativ. Acolo iubirea este asimilată cu „ibovnic” în sens de amant, iubit deoarece iubirea este cu atât mai dulce cu cât încalci mai mult dogmele sociale. După unii, şi cred că au dreptate, iubirea este singura instituţie autorizată de Stat şi de Biserică pentru fabricarea coarnelor. Şi „încornoraţi” adică soţi înşelaţi găseşti pe absolut toate drumurile! Poate şi soţii înşelate deşi nu prea se potrivesc coarne unei femele.  

Iubirea nu are în fond nimic cu „amorul” adică actul sexual. Îţi iubeşti ţara! Cum faci amor cu această femelă? Că doar „ţara” este feminină.  

Că am şi ajuns la „iubirea de ţară” să umflăm puţin acest subiect. Pompa am găsit-o acolo, în colţul la care a fost pusă Rusia, o altă femelă dornică a fi iubită.  

Îmi iubesc ţara. Cumpăr produse româneşti! O sintagmă pe care o vezi oriunde din ce în ce mai des. Produs românesc ?!? Cu ce se mănâncă? Cu pâine vopsită, cică neagră, sau cu icre înnegrite cu cerneală! Cam asta este tradiţia „produsului românesc”  

Produsul românesc este ceva (cam mult) mai scump dar este de calitate (îndoielnică)!  

Da! Iubesc şi „manelele”. Doine şi balade nu mai există. S-au epuizat!  

A iubi, iubire. Verb de a treia sau cine mai ştie a câta. Oare ce semnificaţie poate avea?  

Iubesc pe mămica fiindcă-mi dă bomboane. Nu şi pe tătic care mă mai trage de urechi când fac boacăne. Ştie prichindelul ce este iubire? Poate ne dă el explicaţia.  

Am fost căsătorit şi am doi urmaşi care mi-au fabricat şi nepoţi. Sunt văduv de mai mult de 40 ani deoarece nici o încercare de refacere a vieţii nu a reuşit. Mi-am iubit oare nevasta? Nu reţin să-i fi spus ceva în acest sens. Nici ea mie căci altfel, din politeţe, ar fi trebuit să răspund similar. Munceam împreună, ne înţelegeam fără pacte de coabitare, ne simţeam bine împreună. Doar Dumnezeu ne-a putut despărţii. O fi fost asta iubirea?  

Copilăria pre-adolescentină, 10-12 ani, am petrecut-o pe timp de război. Undeva prin Câmpulung – Moldova unde ne-a aruncat soarta. Toţi bărbaţii virili pe front prin îndepărtata Rusie. Femeile, ca femeile se cereau şi ele mângâiate. Un strop de dragoste, chiar şi cu vecinul dacă soţul nu este momentan disponibil. În acest mediu de libertinaj generalizat singura preocupare mai de doamne ajută era sexul. Sex pe toate drumurile, în toate dormitoarele chiar si-n toate saloanele. Chiar dacă în „saloane” se practica „muzică”, „literatură” sau „spiritism” prin colţurile mai întunecate se practica sexul. Nu existau „pantalonaşi” pe atunci sau, mai ştii, aceştia erau uitaţi intenţionat pe acasă. Trebuia făcut astăzi ce poţi face astăzi căci nu aveai garanţia că şi mâine va mai răsări soarele pentru tine. De iubire nu mai avea nimeni timp deşi se citea Eminescu şi alţi apologeţi ai dragostei.  

În aceste condiţii am avut o prietenă cu un an mai mică decât mine. Şi făceam împreună …. anatomie pragmatică. Goi goluţi, în „căscioara noastră” făcută de laborantul farmaciei din lădiţe, ne studiam absolut toate părţile trupeşti pe bază de „material documentar” reviste sanitare aflate din belşug în casă. Nu tu iubire, nu tu sex, dar în rest totul. Şi slavă Domnului eram inocenţi. Nici unul dintre noi nu făcuse începutul. Totuşi ne uitam cu jind, pe gaura cheii, la ce făcea Mândreci, farmacistul angajat, cu prospăturile pe care mai zilnic le ciugulea în dormitorul său de la etaj. Amândoi, pe rând. Lucica s-a speriat chiar când a zărit mărimea organului (de partid) întrebând „Cu el o înţeapă? N-o doare?  

Îmi reamintesc o „poveste” spusă poate cu „tendinţă” de doamna Marcovici administratoarea „domeniilor” care locuia tot la etaj: ”şi, după accident a trebuit să mi se facă o gaură pentru atela ce urma să ţină drept osul piciorului. Vrei să vezi gaura?” Nu am fost curios. Păcat! Cred că ne văzuse trebăluind pe la gura cheii camerei vecine.  

Ce mai viaţă!  

Referinţă Bibliografică:
Iubirea !? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1215, Anul IV, 29 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!