CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1202 din 16 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Educaţia, altfel
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Stimaţi părinţi. Aţi învăţat să faceţi copii si probabil aţi şi reuşit iar acum sunteţi în posesia exclusivă a unui dulce bebeluş. Nu peste mult timp actualul bebeluş va ajunge în grădiniţă, apoi în şcoală şi, de ce nu chiar la înalte universităţi(de peste 10 etaje).  

 

Ce-ar fi dacă aţi începe astăzi să învăţaţi cum puteţi ajuta odrasla să reuşească în viaţă mai bine ca Dumneavoastră.  

Oare de ce unii copii sunt talentaţi? Se nasc oare cu acest talent? Este talentul înscris în genomul uman? Deocamdată nu sau descifrat decât puţine procente din genomul care cuprinde miliarde de informaţii. Cercetările s-au axat mai mult pe boli incurabile în căutarea unui remediu. Dar este puţin probabil ca genomul să cuprindă informaţii asupra talentului. Ar fi mai mulţi talentaţi în acel caz. Din statisticile consultate, copii îşi dezvoltă în special aptitudinile pe care le văd, le aud sau le simt trăind în familie. Este mai puţin probabil ca odrasla unei familii de muzicieni să dezvolte aptitudini tehnice şi viceversa.  

Educaţia începe încă din burta mămicii. Copilul simte ce mănâncă mama prin sângele folosit în comun. Acest sânge trece şi prin plămânii viitoarei mame. Atenţie deci fumătorii, chiar şi cei pasivi. După 15 săptămâni fătul începe să audă iar prin săptămâna 25 creierul are suficienţi neuroni ca să reţină primele amintiri. Deprinderea de a judeca se formează tot cam pe atunci.  

După săptămâna 28 fătul începe să se pregătească de naştere făcându-şi bagajul. Este deja pregătit pentru vicisitudinile vieţii sub oblojirea mămicii. Uneori se grăbeşte chiar să-şi părăsească marsupiul aşa zis la 7 luni. Cu alte cuvinte pruncul proaspăt născut este departe de a fi pur şi neştiutor. Viciile părinţilor au scai care se prinde de copil. Tot aşa activităţile cotidiene intră, cum se şi spune, în sânge.  

Din momentul naşterii copilul este avid de cunoştinţe. În puţinele ore de veghe dintre somnurile necesare dezvoltării, sugarul reţine tot ce se petrece în jur, de bine şi de rău. Vocabularul se formează cu mult înainte de folosirea coardelor vocale şi vorbirea articulată. Vorbirea este cea mai grea lecţie. Nu este de mirare că primul cuvânt articulat este „ma-ma”. Dar odată deprinsă, vorbirea se revarsă cu un vocabular mult mai cuprinzător decât şoaptele de dragoste maternă sau cântecele de leagăn presupus a fi reţinute de copil.  

Inteligenţă şi eventualul talent se formează începând cu perioada anterioară vorbirii.  

Un copil adoptat este supus unei „tranziţii” Nu o luaţi în sens peiorativ. Este cert că noua familie practică alte deprinderi cu care copilul trebuie să se obişnuiască. După părerea unora, în special din politicul social, copilul trebuie adoptat la vârstă la care să poate înţelege schimbarea şi să o accepte. Este o părere eronată. Preluarea în noua familiei este întârziată chiar dacă a fost făcută în momentul naşterii. Cele 10 – 15 săptămâni de conştientă, de formare a ego-ului propriu fătului în burta mamei sunt decisive pentru tot restul vieţii. Cu atât mai mult dacă adopţia se face după 2 – 3 ani de viaţă ca urmare a complicatei birocraţii.  

Cupluri în imposibilitate medicală de reproducere care vrea un copil ar trebui să convieţuiască cu mama fizică a viitoarei progenituri spre a forma corect ego-ul adică conştiinţa de sine. Durata de convieţuire necesară ar fi de minimum 5 luni în care mama de adopţie să trăiască în mediu prietenos cu mama fizică. Obiceiurile şi cutumele casei trebuie acceptate şi preluate efectiv de mama fizică, inclusiv alimentaţia.  

Convieţuirea în condiţii egale, nu similare, a mamei fizice cu aceea de adopţie micşorează la minim riscurile nereuşitei. Riscuri genetice tot mai pot rămâne, dar eventuala cunoaştere al tatălui dovedit genetic ar mări şi mai mult şansa. Tot ce se naşte din pisică şoareci mănâncă. Această zicală include şi cotoiul.  

De la naştere până la alegerea unui rost în viaţă, în consecinţă şi a unei profesii, este un lung şi spinos drum de parcurs. Indiferent care dintre profesii vor fi acceptate, copilul trebuie să-şi păstreze toate şansele.  

Gramatica limbii materne şi române o învaţă vrând nevrând la şcoală. Dacă îi va servi sau nu depinde dacă se va face sau nu primar. Ceea ce trebuie nemijlocit să înveţe chiar înainte de a ieşi din scutece este număratul. Un copil care nu-şi foloseşte degetuţele să numere pe ele unu, doi, trei va fi handicapat toată viaţa. Nu va putea deveni nici măcar chelner cu atât mai mult mare bancher sau om de ştiinţă.  

Un mare clasic englez, mi se pare John Galsworthy (n. 14 august 1867 - d. 31 ianuarie 1933) a descris în proza sa biografia unui dascăl de biserică ajuns bogătaş deoarece a fost dat afară din slujba unde lucrase 30 ani ne având certificat de absolvire a şcolii primare. După ce a făcut avere ca tutungiu, directorul băncii care-i gestiona veniturile constată cu surprindere că nu ştie să scrie şi-l întreabă admirativ: „Ştii Dumneata ce-ai fi astăzi dacă ai fi ştiut să scrii?” cu răspunsul „Bineînţeles. Aş fi fost dascăl la biserica Înfrăţirii Neamului”. Nu făcuse şcoală dar mămica l-a învăţat să numere!  

Număratul, baza filosofică a întregii aritmetici, nu se poate învăţa la şcoală. Dacă o ştii vei aduna, ca chelner, şi data zilei şi vei face avere. Dacă nu, ai numai şansa de a deveni primar.  

Fără literatură, chiar şi lipsit de manele sau îndrăgostit de ele după caz, poţi trăi fericit în sărăcie, bogăţie sau în case înfrumuseţate cu turnuleţe. Fără să ştii să numeri nu poţi înţelege viaţa. De unde vei ştii dacă ai mâncat un măr sau poate mai multe? Restul de mărunţiş nu-l mai dă nimeni în România. Probabil că vânzătorii „deosebit de cinstiţi” nu ştiu să numere. Marea corupţie se datorează tot acestui viciu. Poate coruptul ştie ca după unu urmează doi dar urmarea a uitat-o. Şi se crede la numai doi ani de închisoare adică suportabil dac-ţi rămâne milionul.  

Câte mici mari belele dacă nu te-a învăţat mămica să numeri. Doar politica te aşteaptă cu braţele deschise.  

Mămici LUAŢI AMINTE!  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Educaţia, altfel / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1202, Anul IV, 16 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!