AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1199 din 13 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Melancolie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Melancolie

A fost odată ca-n poveşti / atunci sau niciodată /din neamuri mari împărăteşti / un făt frumos Ovidiu.  

Cu mai mult de un veac înaintea căderii cetăţii dacice Sarmisegetuza, un poet roman a fost expulzat în sălbăticia Tracică şi s-a aciuit în colonia grecească Tomis.  

Ovidiu, un mare poet al zilelor sale, exaspera forumul Roman cu ascuţişul penei, într-atât încât a fost părăsit ca un maidanez de care nu mai ai nevoie pe plaja celei mai furtunoase mări din Scitia Minor. A continuat să-şi depene tristeţile pe harfa sa, singura amintire a măreţei averi pe care o poseda în Roma. Beretele roşii, actualii locuitori ai fostei colonii Tomis, astăzi „municipiul (citeşte Republica Autonomă)” Constanţa se mândresc nemeritat cu opera rămasă după sărmanul poet. Falnica statuie destinată amintirii sale nu a fost ridicată de actuala municipalitate care abia are bani să-şi garnisească buzunarele ci de un rege care a domnit cândva peste acele teritorii ca parte a unei ţări rămasă în dulci amintiri.  

Nu numai Ovidiu îşi cânta amarul în triste poeme acompaniate de harfă. Nenorocita ţară în care ne ducem amarul „celei mai bune bunăstări îmbunătăţite de o permanentă tranziţie” ce va mai dura veacuri, nu duce astăzi lipsă de baronete, unele cu melancoliile lor de veacuri:  

În oraşu-n care plouă / de trei ori pe săptămână / merg ţinându-se de mână / un bătrân şi o bătrână. Bacovia descriind Bacăul astăzi altă republică autonomă a federaţiei Statelor Unite Ponta.  

Vai Doamne iartă-ne nouă că l-am împuşcat. De ce nu ne dai Tu Doamne mintea rumânului cea de pe urmă? Vlad Ţepeş şi Lenuţa Scorpia singurele modele care ar putea scoate ţara din „bunăstarea” pe care „revoluţia – lovitură (de tun nu de Stat)” ne-a adus.  

Şi mai zici să fim optimişti, să creăm cu bunăvoie, nu de nevoie, bunăstarea aleşilor noştri, nu a noastră.  

Nu ploaia, nu expulzarea constituie melancolia care ne-a îmbolnăvit pe toţi. Vedem că se poate şi totuşi nu se vrea. Nu putem face nimic. Ne-a fost luată pâinea dar şi sarea şi cuţitul. Nu ne rămâne decât să căutăm pe vreo plajă o colonie grecească în care să ducem harfa rămasă spre a ne cânta amarul. Chiar dacă acolo va ploua şi de 10 ori pe săptămână ca-n Anglia. Mai bine acolo ca-n raiul raiului din Baroniile Române Unite sub scutul USL.  

Nu fac politică, vai Doamne! Îmi cânt amarul şi dorul după „crunta dictatură” în care aveai unde muncii, erai retribuit suficient ca să mănânci pe săturate, să plăteşti chiria, să-ţi faci în linişte concediul şi chiar să te-mbraci. Nu-ţi era teamă de taxa noastră cea de toate zilele / dăne-o Ponta astăzi.” care din nou şi din nou ne „îmbunătăţeşte” viaţa.  

Ţine-i Doamne veşnic. Dar la Tine-n rai!  

Referinţă Bibliografică:
Melancolie / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1199, Anul IV, 13 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!