CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1191 din 05 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Între Dumnezeu şi natură
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Între Dumnezeu şi natură  

Introducere  

 

România ianuarie 2014.  

Trăim vremuri foarte ciudate.  

Oamenii de rând adică nepolitici sau măcar clienţi politici o duc din bine în mai bine de peste 20 ani ai belşugului vărsat de revoluţie asupra lor.  

Pe de altă parte deputaţii si-au votat o lege care îi absolvă de orice infracţiune economică iar primul ministru participă la un dineu dat de casa regală a României cu ocazia sărbătorilor de iarnă  

Obrăznicie extremă asociată cu slugărnicie de paradă in condiţiile unui trai „din ce în ce mai fericit” pentru masa de alegători. Nu ştiu care din măsurile de mai sus ar putea fi capital electoral pentru noul şi dificilul an politic care a început. Cu atât mai mult cu cât instituţia prezidenţială este ferm împotriva promovării spiritelor pro monarhice dar nu s-a pronunţat asupra coruptibilităţii. Or mai fi demne de încredere instituţiile statului?  

Dosarele infracţionale ale politicienilor nu sunt o raritate. Din contră. Miniştri şi deputaţi aşteaptă cu speranţe aplicarea noului cod penal mai blând. Tărăgănările de ani, uneori peste 10 si-au avut rostul. Nu le ajunge însă. Mai vor o amnistie ca să nu-şi piardă osul. Sunt doar la început de mandat şi se anunţă foarte promiţător cu privire la sporul minusculei averi personale. Suntem toţi egali în faţa legii, cu Dumnezeu înainte!  

Dumnezeu o fi devină? Poate, deoarece nu trimite mai repejor cometa menită să distrugă lumea mai ceva ca potopul antichităţii. Ca şi foaia de hârtie care acceptă toate aberaţiile unei camere „bicamerale”, Natura acceptă asistând cu nepăsare. Cât tip oare? Dar ce vină poartă restul lumii? Zona Dâmboviţeană sau dacă doriţi Carpatică, cu caprele şi vecinii ei, deşi se străduieşte cu insistenţă nu găseşte clienţi plagiatori. Poate doar zona Balcanică!  

Fapt divers nesemnificativ? Cred că nu, dacă adâncim puţin observarea.  

Omul, bun sau rău, prinţ sau cerşetor, cumpărător de voturi sau votant, face parte din natura creată de Dumnezeu. Natura îl hrăneşte, chiar dacă nu ar merita, şi totodată păstrează sub un strat de ţărână rămăşiţele lui pământeşti. Biserica aminteşte numai condiţiile de intrare în rai, respectate strict de omul evlavios chiar dacă acesta habar nare de ceea ce spune popa. Popa cântă pentru toţi fără a se preocupa dacă cineva, cândva, înţelege sau nu ceea ce a cântat neinteligibil. Poate că el este de bună credinţă, vrea ca oamenii să fie mai înţelegători. Când nu cântă la altar dă, de regulă, sfaturi foarte înţelepte. De ce nu o face oare şi în biserică? Pe la alţii biserica are un amvon de unde preotul vorbeşte pe înţelesul tuturor. Este oare chiar imposibil ca Dumnezeu să aparţină tuturor popoarelor lumii iar popii să se adreseze acestei amărâte lumi nu Sfântului Sfânt superior tuturor Sfinţilor. Oare de ce popii învrăjbesc tocmai în religia menită să înfrăţească?  

Dumnezeul evlavioşilor este undeva departe. În cerurile veşnic înnorate de păcatele lumeşti, precum banul, râvnite de toţi dar atinse de puţini.  

Nu cumva ne-am pripit alegând un Dumnezeu atât de îndepărtat înainte de a stabili mijloace sigure de comunicaţie cu El? Au oare popii un „mobil” cu care comunică cu Dumnezeu de oriunde şi oricând?  

Dumnezeu nu a creat numai omul. De ce nu ne vorbesc preoţii despre aceea creaţii sublimă constituite de natura care ne înconjoară plină de frumuseţi minerale şi entităţi vii precum fauna şi flora care ne asigură lumină şi hrana? Se tem oare de această Natură care nu se odihneşte niciodată precum Dumnezeu într-a a şaptea zi?  

De! Natura ar putea fi un substitut al veneraţiei divine.  

Poate Dumnezeu creând natura i-a impus regulile imuabile pe care ea le aplică. Poate! Dumnezeu le ştie pe toate. Dintotdeauna. Natra învaţă însă. În special din greşeli şi neajunsuri suferite de entităţile create de ea.  

Omul de astăzi este creat de natură. O copie nereuşită a maimuţei. Ar fi o mare ruşine ca omul care-şi mănâncă semenii la propriu, cu fulgi cu tot, să fi fost creat de cea mai perfectă entitate cunoscută. Omul este din toate punctele de vedere la opusul dorinţei Creatorului care l-a pus la suflet dând-ui suflet. Dumnezeu i-ar fi dorit omului cinstea, etica şi curăţenia sufletească spre a-I semăna mu numai „la înfăţişare”. Şi nu puneţi aceste derive omeneşti în seama necuratului. Corupţia furtul şi înşelăciunea sunt astăzi cele mai apreciate calităţi ale omului chiar în accepţiunea Bisericii dovedită prin faptă.  

Până la timpurile când omul va ştii să ocrotească natura, nu să-i smulgă resursele haotic aşa pentru plăcerea sa, pentru bani, să mulţumim Domnului Dumnezeului Nostru pentru natura care, prin voia Sa ne înconjoară:  

 

O, Tu Doamne, care ai făcut pe Eva din coasta lui Adam, îţi mulţumesc din inimă pentru catifelata floare albă de colţ pe care cu respect am admirat-o sub un strălucitor soare pe semeţele creste ale Pietrei Craiului. În drumeţii de neuitat am mai admirat creaţiile Tale precum lacul Bucura din munţii Retezat, splendid în căldarea sa înconjurată de înălţimi în care numai jnepenii mai rezistă vitregiilor naturii. Totodată îţi mulţumesc Doamne pentru micuţii pisoi care abia au făcut ochişori dar se hârjonesc pe pieptul meu oferit cu drag.  

Pădure umbroasă plină de căprioare sprintene, frumoşii trandafiri care m-au costat o picătură de sânge deoarece m-am purtat urât cu ei, frumoasele grote în care mai găseşti gheaţă în miezul verii sau semeţele înălţimi din zare înveşmântate de sărbătoare în culorile toamnei, nu sunt decât o infinitezimală parte din opera Ta, care încântă privirile celor care au ochi să vadă şi minte să cuprindă bunătatea şi puterea Ta.  

Să o omagiem în veci!  

Referinţă Bibliografică:
Între Dumnezeu şi natură / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1191, Anul IV, 05 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!