AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Aurel Avram Stănescu         Publicat în: Ediţia nr. 348 din 14 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

EMIL MANU. FEMINA de Angela Nache România literară
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PORNIND de la titlul acestei cărţi de versuri (a doua în evoluţia autoarei), cititorul s-ar aştepta, deductiv, să se întâlnească, mai mult sau mai puţin, cu o poeta ce cultivă o calofilie lirica, în primul rând erotică. Dar citind cartea, nu descoperă nimic din toate acestea, versurile Angelei Nache revelând, mai degrabă, condiţia umana a femeii moderne: chiar primul ciclu de poeme este intitulat„Condiţie”. 
  
Angela Nache scrie o poezie cursiva, în frazări voit prozaizate, urmărind să prindă într-o imagine sau un şir de notaţii, acel inefabil al vieţii, exprimat cu autenticitate. Iată, spre exemplificare, un poem familial: „Mănâncă de pe masa cu pâine/Bea lapte, fă-ţi lecţiile, aspiră praful/Nu te hârjoni cu Cătălin, nu deschideţi uşa/La nimeni, dormi, citeşte poveşti, te sun/Pe la cinci de la şcoală/ Îţi aduc ceva dacă eşti cuminte/ Nu umbla cu chibriturile/ Deschide televizorul/Nu fă fărâmituri/ Dacă ieţi afară ia-ţi cheiţa la gât/ nu te sui în corcoduş/ Cumpără pâine, ia-ţi covrigi/ Joacă-te-n faţa blocului/ Nu ţipa în scară că ies pensionarii/ Şi te implor/ repetă tabla înmulţirii.... 
  
(„Bileţelul de pe masa”). 
  
În „Femina” se înregistrează aproape un dicteu, o poezie a documentului de viaţă a cărui forţa de transfigurare nu constă în imagism, ci în expresia crudă, în setea de real, a apropierii dintre cuvinte: iată şi un comentariu egal cu „ars poetica”: ”Poezia de azi nu face paradă de vorbe/ se deda schimbării la faţă a pământului/ Dintr-un punct fix, cenuşiu/ Chiriaşă la bloc, instalată”.... („Scara B, apartamentul 3”) 
  
Cel de-al doilea ciclu al cărţii (Plante agăţătoare) adaugă în discursul liric al condiţiei umane a femeii şi neliniştea erotica; astfel, dragostea e un elixir de taină, o chemare iniţiatică, o stare consemnabilă nu prin romantice madrigaluri, ci prin notaţii pure ce ţin de o ceremonie enigmatica: „Ce freamăt fumegos păstrează gândul/ privirea creşte-nţepător cum arzi/ De dragoste robită şi cum pieptul/ Respiră taina, norocosul pas/ Când din văzduh pricepi azima ierbii/ Incendiul senzual, atâtea veri/ Chemarea furtunatică a firii/ Dezlănţuind magnetice poveri/ Mă-mbrăţişezi/ Si-n vântul plin asprimea/Semintei ce surpa-n calde corzi/Cat pleoape moi mai stăpânesc lumina/ Miraculoasei odinioară nopţi/ Se cer înlănţuirile strigate/ Cum se cuvine acolo-n trupul blând/ Aprind cărbuni şi răspândesc ofrande/ Lumina grea, lucios necunoscut..” („Sub pleoape”) 
  
Versurile din Femina sunt cu precădere momente de introspecţie, de căutare a celuilalt eu, sunt aventuri interioare relatate printr-o traducere simbolică făcuta fără martori din afară, pentru ca „fiecare om îşi este un martor suprem”, cum o spune poeta. Femina e un toast la un banchet emblematic al singurătăţii, sentiment din a cărui capcană se poate ieşi cu greu, dar totuşi, se poate: „Clipele rare când soarele-mi cere chipul/ Învelindu-l în auru-i cald/ vara moartă în cristalele corpului/ Granitul dintre umerii siguranţei/ Vraja anotimpurilor/ Când perdeaua de fum a tristeţii/ se deschid largi porţi, roz ferestre/ promisiuni îmbrăcate –n catifelele aerului/ În care vrăjită, deodată, Pot înnebuni de iubire fără nici un ţel anume/ Marea pădure a vieţii se pierde în infinit/ Azi sunt în livada spre muguri/ îmi dau viaţa să fiu numai dragoste!” (Renaştere) 
  
În lirica feminină de azi, versurile Angelei Nache sunt o surpriză pozitivă, atrăgând atenţia prin sinceritatea mărturisirii, prin sobrietatea cu care exprimă o biografie contemporană, prin anticalofilia lor constantă. 
  
EMIL MANU 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
EMIL MANU. FEMINA de Angela Nache România literară / Aurel Avram Stănescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 348, Anul I, 14 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Aurel Avram Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Avram Stănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!