CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 358 din 24 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Elitism
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Între dictatura proletariatului şi elitism 
  
Un prieten m-a atenţionat să nu mai fiu familiar cu el. Desigur, a devenit ... fost prieten. Încărcat de premii, după o viaţă de trudă, doreşte să se considere membru al unei ... elite.  
  
De aici am pornit să fac o speculaţie. Amândoi am cunoscut binişor perioada de dictatură, care nu era şi nu putea fi a proletariatului. Nici azi nu înţeleg ce au dorit să vadă „părinţii socialismului ştiinţific”- Marx şi Engels. Pragmaticul Lenin şi fanaticul Stalin au înţeles că numai dictatura unui om, a unui om şi a unei camarile, numite CC sau Birou Politic sau altcum pot realiza „visul” părinţilor spirituali. În realitate, comunismul este o religie, iar atunci când devine ideologie, ucide. Noi, în România am cunoscut o teroare mai puţin vizibilă şi mai puţin extinsă, deşi numărul victimelor nu este un criteriu al criminalităţii unui regim. Unii, cei din nomenclatură au dus-o bine. Unii urmaşi au plecat, alţii o duc bine acum, au dus-o bine şi ieri. Există elite, ca în orice societate care a aruncat peste bord şi apa şi copilul din copaie. Ceea ce era bun în teoria comunistă, anume reluarea sloganului Revoluţiei Franceze de la 1789, LIBERTATE, EGALITATE, FRATERNITATE, a dispărut. Există libertatea de a fura, de a flămânzi, de a încălca legea, de a ucide din culpă sau cu intenţie, egalitate există poate „la cei mari, dar nu pentru căţei”, vorba fabulistului Grigore Alexandrescu, iar fraternitatea este o noţiune antică şi irealizabilă. Iubirea de aproapele a fost temelia religiilor monoteiste, mozaică şi creştină ( la islamism, nu cunos). Noi nu ne iubim fără motivaţie, nu există iubire de aproapele în stare pură, noi iubim fie că suntem prieteni,  
  
fie amanţi, soţi, parteneri de interese comune, mai puţin de idei, dar se poate, însă iubirea de aproapele ca atare este utopică. Nu vorbesc despre excepţiile care ... confirmă regula. Homo homini lupus est rămâne în picioare. O spun cu durere, dar cred că ASTA suntem. În morală, ca şi în artă nu există progres. Dacă Socrate ar fi trăit astăzi, nu s-ar fi bucurat de nici o atenţie, eu aş crede că noi am involuat de la Socrate încoace. Reiau şi închei – dictatura proletariatului este una dintre cele mai nocive idei născute în istorie, la fel ca şi fascismul, dar nici elitismul, care este un reflex al tradiţiei oligarhice din antichitate nu este bun. Democraţia nu ar trebui să încurajeze elitismul. Există elită economică, politică, elită intelectuală, alte elite, toate aceste grupuri, grupuleţe nu fac decât să îngroape adevărata valoare a individului.  
  
Ah, membru al unei societăţi academice, ah, membru al unui club select, etc. Nu, dragii mei, în acest caz, prefer anarhia totală. Nu-mi plac zorzoanele, privirea de sus a unui pitic moral, ifosele unui savant care a muncit mai mult pentru propria glorie. Dar iubesc modestia omului de valoare, omului care rămâne un copil la suflet, deşi are mintea unui geniu. Einstein mi se pare un Socrate al secolului XX, dar mai sunt şi alţi minunaţi copii- genii ai timpului nostru. 
  
Am dat doar un exemplu. Se spune că orgoliul este semnul inteligenţei, talentului, etc. Nici vorbă. Orgoliul este exact partea slabă a minţii omeneşti, este moştenirea omului din lumea necuvântătoarelor, anume de la lei şi gheparzi. Acum, eu nu ştiu dacă omul nu se trage din altă planetă, dar avem şi trăsături comune cu unele specii ale faunei pământene. Deşi nu neg existenţa lui Dumnezeu, nu cred în creaţionism, problema este departe de rezolvare. 
  
De unde am plecat şi unde am ajuns? LA MULŢI ANI! 
  
BORIS MARIAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elitism / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 358, Anul I, 24 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!