CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 455 din 30 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Elisabeta IOSIF ZIUA INTERNAŢIONALĂ A POEZIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există o zi şi chiar o săptămână a sărbătoririi mapamondului poetic. O dată cu instituirea de către UNESCO, în 21 martie, 1999 a Zilei Internaţionale a Poeziei s-a creat un curent benefic, s-a declanşat un sentiment seducător, încurajator, îndemnând poeţii să îşi strige versul, în parcuri în amfiteatre, lăsându-i să îşi pună iubirea în ecuaţia poeziei. „Un pic de poezie ajunge să înmiresmeze un întreg secol” spunea poetul cubanez Jose Marti. Declanşând frumosul în viaţă, poeţii au reuşit de multe ori să unească sentimentele şi oamenii prin cuvânt, să transforme visele în poeme, copilăria şi iubirea în sărbătoare. Ne-am unit într-un asemenea gând, în incinta unui minunat lăcaş al cărţii, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în acest martie, 2012, fiindcă împreună am adus glasul Poeziei spre lumea contemporană. Am creat ca şi în alte locuri ale capitalei, un eveniment multiart în care „muzica, memoria mării”, cum o numea Asturias, a fost prezentă prin vraja pianului, declanşată de pianista, tot atât de poetă, Maria Calleya, care ne-a însoţit poeziile cu acorduri universale. N-au lipsit imaginile ilustrative de carte ale pictoriţei Laura Lucia Mihalca iar noi toţi cei prezenţi ne-am străduit să nu lăsăm să se strivească „corola de minuni a lumii”, cum spunea Lucian Blaga: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/ şi nu ucid/ cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc/ în calea mea/ în flori, în ochi, pe buze ori morminte.”  
 
Au citit din creaţiile lor Vasile Tărâţeanu, Ucraina, care ne-a onorat cu prezenţa, Paula Romanescu, Elisabeta Iosif, Theodor Răpan, Elena Armenescu, Marian Dragomir, Viorel Gongu, Constanţa Abălaşei Donosă şi lista ar putea continua dar aş dori să vă spun că a existat un important moment, când s-a pus în discuţie relaţia internetului, a presei cu poezia. Profesor universitar dr. Lucian Mureşanu a subliniat aportul unui critic avizat, căruia nu-i place sa denigreze poezia, autorul, în comparaţie cu aceia care în goana după „glorie”, loveşte în creator, necunoscându-l cu adevărat. George Enache, un poet de la alt cenaclu bucureştean, a vorbit despre violenţa în comentarii. Laura Mihalca a pus o întrebare audienţei, comentându-se dacă se publică pentru a afla o părere a cititorilor sau pentru a ne face cunoscuţi. Vasile Tărâţeanu a vorbit despre biblioteca virtuală, în care dispare contactul firesc între scriitor şi cartea tipărită. A fost o dezbatere interesantă, pe care ar trebui să o stârnim din când în când mai ales pentru tânăra generaţie, reprezentată la această sărbătoare de studenţii de la Universitatea Spiru Haret.  
 
Ne-am dat seama că, „abia la capătul unei acţiuni poate fi apreciată importanţa ei ca un întreg” (Ovidiu), poezia, creaţia ca şi viaţa făcând parte dintr-o nesfârşită curgere a generaţiilor, unde dialogul îşi are un loc aparte.  
 
Elisabeta IOSIF  
Bucureşti  
21 martie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF ZIUA INTERNAŢIONALĂ A POEZIEI / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 455, Anul II, 30 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!