CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 869 din 18 mai 2013        Toate Articolele Autorului

ELISABETA IOSIF - VIENA, MAI, 2013
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MAI, LUNA FLORILOR, A SĂRBĂTORII PĂCII ŞI A CULTURII EUROPENE  

 

http://www.calendarintercultural.ro/file/agenda/foto/2001_image001.pngDacă în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman propunea la Paris stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, în viziunea sa, ziua de 9 mai constând în crearea unei instituţii europene, care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel, (această dată constituind în secolul trecut piatra de temelie a Uniunii Europene), nici nu se gândea, că în secolul al XXI-lea ea va căpăta şi valenţe culturale.  

DE LA CĂRBUNE ŞI PETROL LA CULTURĂ  

 

EVENIMENTE CULTURALE  

Zilele Culturale ale Europei, (începând cu “Ziua Europei”) sunt considerate la Viena o importantă ocazie de întâlnire şi de manifestare pe coordonate artistice a diferitelor formaţii europene şi se derulează aproape toată luna mai. Mii de turişti veniţi de pe continent dar şi din toată lumea sunt invitaţi la concerte, spectacole în aer liber, la vizitarea monumentelor Vienei, la peste cele şaptezeci de muzee şi case memoriale, palatele imperiale, adevărate muzee de artă, fiind pe primul loc. În Piaţa Sf. Ştefan, în faţa impunătoarei catedrale, tineri îmbrăcaţi în costume de epocă te invită la concertele Mozart sau la manifestările culturale în aer liber din Parcul oraşului, parcul având la intrare o statuie aurită a idolului Vienei, Johann Strauss.  

UNIFERO la VIENA  

Am sosit la Viena pe 8 mai, 2013. Aici (9-12 mai) s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Internaţionale a Femeilor, UNIFERO, sub conducerea şi organizarea preşedintei, Smaranda Livescu(SUA). Eram invitată la această manifestare de o deosebită importanţă, pentru problemele femeilor din acest secol. Lucrările ce s-au prezentat au pus în prim-plan preocupările cu care se confruntă familia, copiii, femeile din acest deceniu. Au fost dezbateri remarcabile şi au avut loc lansări de carte de excepţie. Am reţinut câteva gânduri impresionante, spuse din inimă de preşedinta UNIFERO, Smaranda Livescu: “Viena a fost şi rămâne o experienţă. Chiar dacă doar de trei sau patru zile, familia UNIFERO creşte în bine, networkul între diferite colţuri ale lumii populate de noi se măreşte. Drag mi-a fost să fim împreună şi să arătăm că "România este a tuturor acelora, care o iubesc neconditionat". Şi Viena ne-a iubit necondiţionat.  

Ziua de 10 mai 2013 s-a desfăşurat la Ambasada Română din Viena împreună cu participanţii la Conferinţa Internaţională UNIFERO. Ambasador, Silvia Davidoiu şi Smaranda Livescu, Preşedinte UNIFERO au marcat nu numai Ziua Europei ci şi faptul că Ambasada a devenit “un pol al românismului”(Silvia Davidoiu), fiind prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor din Diaspora şi ai Mass Media din România, Austria, SUA, Franţa, Italia, Anglia, Germania. Evenimentul a fost marcat de o expoziţie de pictură – remarcabile fiind lucrările pictoriţei – poete, prof. Victoriţa Duţu şi cele premiate de un juriu Unifero, printre care ale elevului Daniel Iftode dar şi de costumele populare româneşti din Bucovina.  

România a fost prezentă (11 mai) şi în parcul Bohmischer Prater, la “Poarta maramureşană”, instalată acolo din 2007, cu un program cultural oferit de formaţii din judeţul Alba, de grupurile folclorice din România şi Austria şi cu expoziţii de artă în aer liber. Astfel, Primăria sectorului 10 din Viena, Ambasada României la Viena, Asociaţia “Cercul cultural româno-austriac Unirea”, preşedinte Ioan Godja, (Radio TV Unirea), împreună cu Uniunea Internaţională a Femeilor Române (UNIFERO) au organizat Ziua Europei, creându-se noi legături socio-culturale. Din păcate, ploaia nu a lăsat manifestarea să se desfăşoare toată ziua.  

Pe toţi, aceste zile ne-au îmbogăţit spiritual. A fost nu numai o experienţă, ci şi o călătorie, o afirmare sub cerul Vienei, mereu schimbător dar fascinant. A existat, însă şi o acumulare a “ceva” inexplicabil din ritmul existenţei acestei capitale europene, uneori impalpabil, greu de transmis doar prin cuvânt , poate, printr-o carte. A fost o călătorie în timp dar şi în prezent. Cezar Petrescu spunea că “o călătorie formează uneori omul mai mult decât de trei ori acelaşi timp de învăţătură. Pentru un scriitor, un artist sau pentru o personalitate, îmbogăţirea aceasta spirituală echivalează cu o a doua naştere a puterii sale de creaţie”. Elisabeta IOSIF, mai 2013  

 

 

Referinţă Bibliografică:
ELISABETA IOSIF - VIENA, MAI, 2013 / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 869, Anul III, 18 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!