CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 945 din 02 august 2013        Toate Articolele Autorului

Elisabeta IOSIF UN PRINŢ LA HANUL LUI MANUC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ELISABETA IOSIF  

Un prinţ la Hanul lui Manuc  

Când unii rămân încremeniţi în iarna istoriei, nu mai văd haina primăvăratică a prezentului. Dacă ieşim pe stradă o redescoperim şi în unele zone ale Bucureştiului. Din când în când, privind calm, putem descifra miracolele ce apar uneori brusc, după colţul unei clădiri sau după un deceniu al mileniului 3.  

Aşa am aflat, că în curtea interioară a singurului han bucureştean, rămas de la începutul secolului al XIX-lea, stă de cinci ani un prinţ. Constantin Şerban Cantacuzino a început din 2007 să renoveze Hanul lui Manuc, privind minuţios epoca în care a fost construit (1806-1808) de Beiul Manuc, (cunoscător al tainelor afacerii dar si a celor 12 limbi pe care le stăpânea), refăcând totul „de la mobilier la narghilea”, considerând „chestiunea gastronomică” a timpului, o necesitate, aducând „la curte” un premiant al bucătăriei orientale.  

Simt o adiere cu parfum de epocă şi în cafenea şi în salonul levantin şi în cel voievodal.  

Bucureştiul a devenit un oraş atractiv, cu tendinţa de a arăta călătorilor şi locuitorilor săi, că poate fi un simbol, un loc al acestui deceniu turistic, dezvăluindu-şi monumentele, creând în spaţii istorice evenimente culturale actuale.  

Hanul lui Manuc este unul dintre aceste edificii. Aflat în apropiere de Curtea Domnească şi de unul dintre cele mai vechi centre comerciale – Lipscani – îşi vindecă rănile arhitecturale dar nu ne calmează durerea, pricinuită de semnarea unui tratat ruso - turc, în 1812, când România pierde Basarabia. Am fost martor la sfinţirea şi punerea pe zidul hanului a plăcii memoriale, în 27 mai 2012 (acţiune realizată de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor, Fundaţia Europeană Titulescu) când s-a organizat şi o sesiune de comunicări, marcându-se bicentenarul cedării Basarabiei.  

Refăcând atmosfera de început de secol 19, păstrând pentru viitorime una dintre cele mai vechi arhitecturi urbane valahe, Constantin Cantacuzino ne restituie un spaţiu istoric, cu sala de bal, întâlniri culturale, loc de evenimente teatrale şi muzicale. Pentru orice călător însetat în miez de vară, grădina, restaurantul şi crama pot crea momente de răgaz reconfortante.  

Fiindcă, viaţa nu se măsoară în ani, ci în clipe, cum spunea cineva, să ne găsim timp pentru a privi în jur, pentru a ne crea muzica sufletului. Şi Bucureştiul ne poate oferi asemenea momente.  

Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF UN PRINŢ LA HANUL LUI MANUC / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 945, Anul III, 02 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!