CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  Elisabeta IOSIF Recucerirea memoriei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ELISABETA IOSIF „RECUCERIREA MEMORIEI”  

UN DOCUMENT DE ISTORIE ŞI LITERATURĂ  

Apărut la 100 de ani distanţă de la eveniment, volumul „DIN LIRICA RĂZBOIULUI BALCANICînmănunchează o serie de poeme şi de mărturii, importante atât prin valorificarea creaţiilor lirice cât şi prin documentele vremii, scoase din arhive de istoricul, cercetătorul Valeria BĂLESCU, în aceeaşi măsură scriitoare. Ştiind să pună în practică această deosebită idee a sa, a reuşit editarea şi îngrijirea acestei valoroase cărţi la Editura Muzeului Militar Central „Regele Ferdinand I”, restituindu-ne pagini scrise de istorici, oameni de litere şi de memorialiştii vremii.  

Scriitoarea Valeria Bălescu a surprins momentele memorabile ale acestui război, faptele de arme, gânduri şi scrieri ale unei generaţii de scriitori de la începutul secolului al XX-lea. Fiindcă s-au alăturat evenimentelor celui de al doilea război balcanic din 1913, la care România a participat, o serie de personalităţi, printre care şi literaţi , care i-au înflăcărat prin poemele şi atitudinea lor pe ostaşii ţării. Astfel, de numele lui Şt. O. Iosif se leagă lansarea „Noului marş patriotic”, al anului 1913, „LA ARME” dar şi traducerea poemului CALAFATUL , scris deregina Elisabeta, poeta Carmen Sylva. Remarcăm şi lansarea unui viitor mare poet , matematicianul român Ion Barbu, care sub pseudonimul Dan Barbilian debutează în presa vremii, în ediţia specială a cotidianului „Universul” din 29 iunie, 1913 cu poezia „21 iunie 1913, despre care, Const. A. Ionescu, afirma atunci că e „un poet de ocazie, cu versuri şchioape”, fără a vedea în el, pe acel reprezentant poet al modernismului literar românesc. În lirica acelui an se află şi se remarcă şi Ionescu-Quintus, cu poeziile Bătrâna, Ruga unui soldat şi Întoarcerea regimentelor.  

Importantă a fost şi participarea unor scriitori precum locotenentul Mihail Sadoveanu, care alăturându-se unui regiment de infanterie a descris într-o scrisoare zilele de caniculă suportate, ca şi foamea făcută alături de soldaţii despre care scria că şi-au îndeplinit misiunea: „Admirabile trupe, buni ofiţeri. N-am cuvinte să laud îndeajuns armata noastră”. Foiletoanele din ziarul „Universul”, au împărtăşit opiniei publice impresiile sale, lucrarea memorialistică ”44 de zile în Bulgaria” , fiind o mărturie a acelor zile de campanie. Şi Alexandru Brătescu-Voineşti a lăsat motivarea voluntariatului său în „Scrisori de campanie”, spunându-le soldaţilor „v-aş putea fi tată, ţineţi-vă de mine, nu vă temeţi” .  

Tot din arhiva Muzeului Militar Naţional, care a împlinit în acest an, 2013, 90 de ani de existenţă, autoarea volumului, „Din lirica războiului balcanic” (1913- 2013), Valeria Bălescu, prezintă imagini memorabile cu savantul Nicolae Iorga, cu scriitorii Ion Alexandru Brătescu-Voineşti şi Mihail Sadoveanu, în uniformele purtate în campania din 1913. Se aminteşte, că Nicolae Iorga şi-a purtat uniforma de simplu soldat chiar şi în unele şedinţe ale Parlamentului din 1913, „ca un gest de mândrie patriotică dar şi de îndreptăţit în susţinerea unor cauze de interes naţional”.  

Aceste imagini şi mărturii scoase la lumina tiparului într-o carte memorabilă, care ne dezvăluie nouă, contemporanilor şi pagini de lirică unicat, face ca acest volum să devină un document de referinţă de care viitorimea trebuie să ţină seamă.  

Elisabeta IOSIF  

Noiembrie, 2013  

Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF Recucerirea memoriei / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1043, Anul III, 08 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!