CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 885 din 03 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Elisabeta IOSIF PARIS PENTRU SASE ZILE, PARIS PENTRU TOTDEAUNA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„PARIS PENTRU ŞASE ZILE, PARIS PENTRU TOTDEAUNA”  

Când „ toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui”, precum spunea Eclesiastul, se întâmplă, ca ceva, să declanşeze acea acţiune, care devine o necesitate de eliberare de teamă, pentru a face , încă o dată, să fie auzite vocile femeilor în mijlocul „Cetăţii europene”- Paris. Se elibera astfel, ceaţa cuprinsă sub povara complexelor, întorcându-ne la lucrurile care dau valoare vieţii, precum munca, iubirea, datoria de a arăta cine suntem.  

Aşa s-a întâmplat în ultima decadă a lunii mai, 2013, când la întâlnirea de la Paris la „Maison d’Europe et d’Orient”, s-au auzit, timp de câteva zile vocile unor personalităţi feminine româneşti, sub genericul Programului finanţat de Comisia europeană „Fem’21 – Voix et voies des femmes en Europe”. Proiectul „Fem.Eu’21” este derulat şi condus de scriitoarea şi jurnalista Georgeta Adam, preşedinte ARIATNA, în colaborare cu Asociaţia Connexion Roumanie (preşedinte, Cătălina Voican – Franţa) şi cu „Asociaţia Societatea Românca”, ( preşedinte, Ionela Flood, Anglia). Ca jurnaliste, ne interesa activitatea unei instituţii din media franceză iar Cătălina Voican (Franţa) împreună cu Robert Adam (Bruxelles) au avut o idee meritorie, de a vizita o televiziune franceză – TVF-3. O zi de neuitat, urmărind în direct şi o emisiune de ştiri de o oră, într-un studio cu design modern, o emisiune complexă, cu transmisii în direct ale corespondenţilor din diferite zone ale Franţei, avându-l la pupitrul regizoral (cu tehnică de ultimă oră), pe gazda noastră la TVF-3, Doru Ilie.  

Programul desfăşurat în sala de la „Maison d’Europe et d’Orient”, a cuprins o serie de comunicări susţinute de Georgeta Adam (România), Cristina Hermeziu(Franţa), Marina Roman(România), Cătălina Voican (Franţa), Elisabeta Iosif (România), Marinela Pop Câmpeanu (Franţa), Adelina Tocitu (România), Ion Adam (România), Ionela Flood (Anglia), Theodora Fîntînaru (România), Agripina Grigore(România), Marilena Chiriţă (România), Valeria Morărescu-Adria (România), Georgeta Adam subliniind, în final, contribuţia feminină a mediei româneşti şi arătând auditoriului câteva linii strategice internaţionale. S-au atribuit premii „Fem’ 21” câtorva participante, pentru carte, creativitate, voluntariat, teatru şi jurnalism de excepţie, despre care vom vorbi cu altă ocazie. Meritorie a fost şi activitatea expoziţională, cu pictură (Ionela Flood, Anglia), Adrian Raţiu şi Alexandru Găină, ilustrând multiculturalismul creaţiei feminine (grafică, pălării de epocă, costume populare) iar Erhan Turgut (Franţa) a prezentat Antologia „Vocile femeilor”realizată în Editura Turquoise.  

"Primăvară în iarnă”  

Aşa titrau jurnalele de actualităţi franceze, acele zile de mai, în care am străbătut Parisul în lung şi-n lat, câţiva km zilnic pe ploaie şi vânt, sub gheaţa temperaturilor nordice. Niciodată, în cele patru vizite, nu am văzut Parisul sub asaltul apei curgătoare din norii vineţii, turişti sau localnici cu umbrelele întoarse pe dos de vântul năprasnic, cu temperatura sub 10*C. La Bucureşti erau 30* C. Şi mi-am zis atunci: tot mai bine-i în „Micul Paris”.  

Patru ore de calm  

S-a întâmplat, ca prin minune, în ultima zi, pentru câteva ore ale dimineţii, cerul să închidă porţile „potopului”. Am vrut să profităm şi am pornit spre Atelierul lui Brâncuşi. Se deschidea la ora 14….Şi pentru că ne propusesem să ajungem şi la una dintre „cafenelele literare” cu tradiţie ale Parisului am plecat spre Saint-Germain-des-Pres.  

Dacă doriţi să savuraţi o cafea într-un loc preferat de Hemingway, Gide, Malraux, poposiţi într-una dintre cele mai vechi cafenele literare, cu tradiţie şi semnificaţie, care şi-a luat numele de la o piesă de teatru, populară pe la 1800: „ Les Deux Magots”. Aici, Jean Paul Sartre se instala timp de 10 ore împreună cu Simone de Beauvoir şi scriau. În acel habitat literar se înscria pe terasă şi Hemingway. În 1933, după ce Andre Malraux a primit prestigiosul premiu Goncourt, un grup entuziast a decis să le dea scriitorilor talentaţi premiul Deux Magots, în această renumită cafenea literară la care veneau şi unii dintre cei mai controversaţi artişti, scriitori, intelectuali.  

În acel climat de eleganţă şi de rafinament au poposit mai târziu, Jorg Luis Borges, Moravia şi Umberto Eco. După 1989, Les deux Magots se instalează şi în inima oraşului Tokio, onorând scriitorii şi cultura cu premii, în Centru cultural Bunkamura, sub formă de Cafe-restaurant iar proiectul azi este studiat în alte locuri ale lumii, în oraşe diferite ca Shanghai, Montreal, Dubai.  

Privit ca un spaţiu protector, modelul cafenelelor literare, (răspândit şi în alte oraşe europene, încă din secolul trecut) aduce o semnificaţie aparte în lumea literară. Acel interior închis în mijlocul oraşului şi totuşi deschis, ne apare ca un loc cosmopolit prin care circulau veştile, uneori se comentau „punându-se sare şi piper”, se citeau revistele vremii, circulau noutăţile politice sau literare.  

Am trăit o oră de eternitate, închisă într-o palmă de loc. Avem nevoie de timp pentru a ne aminti, pentru a visa în asemenea spaţii, atingând trecutul pentru a privi în viitor. Nu ne trebuie decât o rază de lumină a dimineţii, un zâmbet proaspăt al pământului şi o mare de admiraţie în tăcere. Şi să ne spunem, precum Fr. Nietzsche că „ Marile experienţe le trăim în momente de tăcere”, în faţa trecutului exemplar. Având înţelepciunea de a face diferenţa. Înţelepciune pentru mileniul 3.  

Elisabeta IOSIF  

Iunie, 2013  

Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF PARIS PENTRU SASE ZILE, PARIS PENTRU TOTDEAUNA / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 885, Anul III, 03 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!