CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 793 din 03 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Elisabeta IOSIF - INTERVIU CU UN VIZIONAR VISATOR: DR. SMARANDA LIVESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Dacă am vedea cu lacurile,  

Stelele s-ar apropia,  

Întâmpinându-ne la drumul – jumătate”  

Lucian Blaga  

- Elisabeta Iosif - Încercând „să fim noi înşine sub stelele noastre”, cum zicea poetul luminii, filozoful din Lancrăm de „La curţile dorului”, aş începe acest dialog cu profesorul emerit, Smaranda Livescu, printr-o tentativă de cunoaştere a unei personalităţi complexe, care gândeşte şi vorbeşte în peste zece limbi străine, pe care le cercetează şi le studiază cu un puternic şi neliniştit flux de gândire trăită. Viaţa sa a fost ca un zbor de taină, ce ar trebui să-l descifrăm. Dar să o luăm de la cel mai înalt nivel atins, să pornim de la sinteza ultimilor ani, constituiţi în primul deceniu al acestui început de mileniu, de muncă concretizată în poziţie de leader al unui renumit sistem educaţional din Statul Georgia, SUA conducând echipa ESOL ca senior specialist, având şi din ţară (Iaşi 2011) recunoaşterea meritelor sale, când primeşte Medalia de argint şi Diplomă de excelenţă, „Pro Amicitia, Pro Fidelitate”, fiind numita Ambasador al Păcii pentru Statul Arkansas, Profesor al Anului şi Profesor de Excelenţă în Statul Georgia şi mentor al programelor internaţionale din cadrul Universităţii Statului Georgia (Georgia State University), SUA. Definiţi-ne acest sistem de şcoală, care este un exemplu în această parte a Americii şi nu numai.  

- Smaranda Livescu – Întâi, va mulţumesc pentru oportunitatea de a împărtăşi din experienţa mea de viaţă ca român dezrădăcinat de acasă şi ca educator.  

Consider că exemplul american este un caleidoscop creator de bine în educaţie, bazat atât pe cunoştinţele celor care, ca şi mine, venind din alte sisteme de învăţământ, au contribuit şi contribuie la diversificarea şi deschiderea modului de predare şi de construire a intelectului cât şi la modul de organizare a învăţământului. De asemenea, rigurozitatea si consecvenţa în practicile de predare, cât şi diferenţierea predării în funcţie de capacităţile populaţiei căreia ne adresăm, recunoscând totodată apreciativ culturile, mediile şi caracteristicile din care elevii/studenţii provin, fac din sistemul educaţional american o resursă demnă de a fi accesată. Aş adăuga aici şi ţinuta, seriozitatea deosebită a profesorilor faţă de elevi şi studenţi, faţă de profesie, faţă de colegi, indiferent de nivelul la care predau şi de poziţia pe care o ocupă.  

- Elisabeta Iosif – Pe oameni precum, profesorul Smaranda Livescu, i-aş considera vizionari. Nu ştiu de ce, dar pe aceia care s-au dus să înfrunte necunoscutul, plecând în bagaj doar cu toate cunoştinţele lor, cu talentul, creaţia şi pasiunile personale i-aş asemui cu acei deschizători de drum.  

- Smaranda Livescu – Proiectele, sugestiile şi ideile au fost implementate şi folosite pentru mai binele practicilor de predare şi chiar de existenţa populaţiei educate.  

- Elisabeta IOSIF – Aţi fondat în Atlanta o organizaţie internaţională: UNIFERO sau Uniunea Internaţională a Femeilor Române, Inc.. Detaliaţi, vă rog, ce prezintă prin tot programul ce vi l-aţi propus.  

- Smaranda Livescu – UNIFERO este întâi şi întâi o platformă pentru evaluare şi apreciere a femeii române în special dar şi a femeii în general. Ca organizaţie non profit înfiinţată virtual în 2007, UNIFERO poate fi considerată o rampă de lansare şi relansare pentru femei, o poartă deschisă către rezolvarea problemelor din universul micro dar şi macro în care femeia există şi se confruntă cu nenumărate situaţii specifice dar si atipice.  

UNIFERO prin Conferinţele sale anuale - şi iată că suntem la a 6-a care se desfăşoară în acest an, în mai la Viena reprezintă şi o oază, aş spune, în care ideile şi proiectele pozitive se nasc şi dau roade. UNIFERO, cum spunea o participantă este un ACASĂ pentru fiecare. Veniţi şi ne veţi vedea! Pentru ca UNIFERO înseamnă toţi cei care vin spre noi cu sentimente şi idei, femei, bărbaţi, tineri şi tinere.  

- Elisabeta Iosif – Sunteţi un iubitor al călătoriilor, (fiecare ţară având asupra produselor tradiţionale o anume filozofie şi o anumită viziune estetică) dar sunteţi şi un rafinat consumator. Vreau să ajung la o idee mai pământeană – gastronomia. Nietzsche vorbea despre aşa – zisele trăiri filozofice ale hranei ce se adeveresc şi în zilele noastre, fiindcă felul de a vedea acest lucru precum o civilizaţie, exprimă o epocă.  

- Smaranda Livescu – Filosofie, mi se pare interesant. De-a lungul anilor, am avut, într-adevăr, oportunitatea de a mă afla în compania unor persoane aparţinând culturilor atât de diferite dar şi asemănătoare într-un anume fel din Canada, cele două Americi, Australia, Asia, Europa. Întâmplările la care am participat mi-au adus înţelegerea că orice bucătărie are istoria ei, felurile de mâncare diferind de la eveniment la eveniment, cine le prepara (bărbaţi, femei, tinere sau tineri), ingrediente, design şi momentul servirii, toate având un ritual desemnat de generaţii.  

Ca gust, aş spune, fără intenţia de a ofensa şi de fapt cu toată convingerea că mi s-ar da dreptate, dintre toate bucătăriile cea a Americii de Nord, de fapt a Statelor Unite, este cea mai plată, lipsită de întâmplări gastronomice spectaculoase. Pentru că cea locală se bazează pe legume fierte, fructe crude sau folosite în caserole, singurul fel de mâncare extrem fiind curcanul care este într-adevăr deosebit. În rest, împrumuturile din bucătăriile internaţionale sunt recunoscute ca atare.  

 

- Elisabeta Iosif – La pasiunea pentru cuprinderea sensului atâtor limbi ale pământului s-a adăugat gustul pentru scris. Să nu uităm, scrierea e un simbol al limbii vorbite, ea însăşi simbolică. Dar, în vreme ce omul vorbeşte de când există, de scris nu se scrie decât de 30 000 de ani. lucrurilor. Dar profesorul, scriitorul ce o studiază, o foloseşte sub toate aspectele sale benefice. Realizarea programelor pentru cei care se instruiesc într-un locaş de învăţământ, ce înseamnă?  

- Smaranda Livescu – Limba reprezintă pentru mine puntea de legătură între minte, inimă şi persoanele din jur. Este de asemenea SINGURA posibilitatea de supravieţuire într-o nouă societate şi cultură, absolut obligatorie, dacă vreţi - şi ca semn de RESPECT pentru locurile în care respiri şi care îţi asigură existenţa.  

- Elisabeta Iosif - Platon se referea, de exemplu şi la exprimarea calităţilor tinerilor instruiţi, care atingeau perfecţiunea? Dar acum?  

- Smaranda Livescu – Tineri sau adulţi, căutând sau nu perfecţiunea ci propria realitate şi dezvoltare ca homo sapiens a cunoaşte o limbă (sau mai multe) înseamnă a te defini şi susţine în societatea în care trăieşti. Cum vă imaginaţi aberaţia de a te naşte într-o ţară şi de a-i refuza limba? Nu trăieşti atunci o viaţă pe care ţi-o amputezi singur? Ca să faci parte din societatea căreia îi aparţii, trebuie să fii capabil să o înţelegi şi să te faci înţeles pentru a putea contribui la continua construire si susţinere a „cetăţii”.  

Elisabeta Iosif - Vă simt cu o inimă de poet şi o iubitoare a tradiţiilor româneşti, de vreme ce aţi venit în ţara natală în decembrie 2012, cu un imens dor de a cuprinde viaţa direct în sărbătorile acestui anotimp.  

- Smaranda Livescu – Revenirea acasă, am trăit-o în fiecare moment din depărtare, începând cu 1987. Mi-am dorit enorm să mă aflu aici în acest anotimp al sfintelor sărbători.  

Am bucuria, pe lângă aceea de a fi împreună cu familia mea imediată, de a avea în mână prima mea carte, „Destăinuiri cu Scoici şi Apă Sărată”, un scurt roman poliţist, editat de Editura Anamarol cu care am iniţiat Colecţia „Diamant”. Poetă? Da, dintr-un demult, 1969, până în prezent şi sper mai departe.  

- Elisabeta Iosif – În încheierea dialogului nostru, vă rog să transmiteţi un gând cititorilor revistei „Cetatea lui Bucur”, mulţi creatori din diferite domenii, de pe meridianele lumii, iubitori de frumos şi de tradiţii, indiferent de vârstă.  

- Smaranda Livescu –  

- Urez tuturor, cititori săi trăitori în România, să primească fiecare zi cu inima şi fruntea sus, ca pe un dat de la Dumnezeu, pe care trebuie să îl creştem spre bine nu spre rău, spre pozitiv nu spre negativ. Anul 2013 să fie benefic pentru toţi numai în bine. Şi dacă aveţi nevoie de energie în plus, căutaţi-mă, sunt darnică în idei şi proiecte!  

Elisabeta IOSIF  

2013  

Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF - INTERVIU CU UN VIZIONAR VISATOR: DR. SMARANDA LIVESCU / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 793, Anul III, 03 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!