AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 781 din 19 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

ELISABETA IOSIF Dialog la o

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Elisabeta IOSIF  

Dialog la o „cafea cu zâmbet de rebelă”  

 

E. Iosif - Încercbeau „cafeaua de dimineaţă”, stând la „taifas” cu adolescentina poetă, Ana Maria Gîbu, (15 ani), ascultând povestea unui titlu acroşant, ce este dat celui de al doilea său volum de poezii, apărut la vârsta de 14 ani.  

A.M.Gîbu– Volumul de poezii despre care aţi amintit a văzut lumina tiparului cînd am împlinit 14 ani şi a fost darul primit de la poetul George Filip, din Canada. În poeziile din acest volum am cuprins lumea mea de la 12- 13 ani, plină de întrebări, impresii, stări de emoţie, de avânturi, de coborâşuri, de nelinişti şi griji specifice perioadei sfârşitului de copilărie şi trecerii spre adolescenţă. Cartea a primit acest titlu după una dintre cele mai dragi poezii ale mele, fiind un autoportret în care m-am folosit de privirea mamei, în care am fost şi voi rămâne o rebelă, atât în poezie cât şi în viata.  

 

E.I. - Aşadar ai început cu poezie dar în aceeaşi măsură te-a atras abordarea dialogului, creionând personajele unei proze fantastice sub titlul „Blestemaţii” (2012). Ce gen preferi în continuare?  

A.M.G. - Scriu poezii de la vârsta de 8 ani iar proză, cam de vreo trei ani. Pot afirma că,acum, ambele genuri mă atrag la fel de mult.... De aceea, nu ştiu exact care va fiurmătoarea carte. Poezii pentru o altă carte am, al doilea roman este în lucru, iar manuscrisul “Dintr-un vis...în altul” este gata de mult. S-ar putea,carecentul premiul III, obţinut la concursul organizat de Cenaclul literar online “Lira 21” la categoria proză scurtă, să decidă ce carte va apărea prima!  

 

E.I. - Să ne întoarcemla prima poezie.Ce te-a inspirat şi de ce?  

A.M.G. - . Prima poezie am scris-o la pădure, într-o zi de vară. Era la amiază, stăteam culcată într-o poieniţă cu multe flori şi priveam fluturii în zbor,iarcerul care era albastru, albastru...mă fascina!  

Aveam aproape 8 ani.  

E.I. – Spune-mi câteva versuri!  

A.M.G. – Unu doi, unu doi,  

În vacanţă suntem noi.  

Mama, tata, Tudor, eu  

Aleargă toţi după zmeu.  

 

Stau întinsă printre flori  

Şi mă uit în sus, la nori.  

Să văd fluturi mii şi mii  

Prin văzduh, zburând zglobii (În vacanţă, 2005)  

şi  

Nu mai e pe floare roua  

Sunt elevă-n clasa doua.  

E departe, dar eu pot,  

Să ajung la Şcoala 8. ( elevă-n clasa a II-a, 2006)  

 

E.I. - Pentru strădania sapoetică, Lucian Blaga spunea metaforic:"să fim noi înşine sub stelele noastre". Crezi că există un destin al poetului „scris în stele”?  

A.M.G. - . Eu nu cred că m-am născut sub o anume stea. Cred că am primit de la Dumnezeu darul de a scrie şi şansa de a întâlni pe drumul vieţii mele oameni deosebiţi care, cu răbdare , dăruire şi migală m-au ocrotit, ajutat, îndrumat, mi-au insuflat acea stare de a avea încredere în mine şi în ceea ce fac. Astea toate, da, sunt stelele mele norocoase. Apoi destinul ni-l facem noi. Prefer să cred că eu sunt propria-mi călăuză. Mi-au rămas în minte cuvintele actorului Dorel Vişan: “Motorul schimbării omului este propria lui minte.
Grijile noastre atrag griji…bucuriile noastre atrag bucurii…
Dacă vrei să schimbi lumea exterioară, schimbă-ţi gândurile.
Dacă vrei să ai BINE: Emite gânduri bune, rosteşte cuvinte amabile, acţionează pentru fericirea semenilor tăi.
Fericirea noastră depinde de noi înşine."
 

 

 

 

 

E.I. - Am descoperit în scrierile tale un imens dor de a cuprinde natura.Ceea ce te înconjoară te-a ajutat să "zbori" spre altă şi altă traptă? Ce e zborul pentru tine?  

A.M.G. - Am reuşit să “zbor” de la o treaptă la alta prin multă muncă, renunţări la aproape tot ce copilăria îmi oferea şi nu în ultuimul rând dăruirea şi iubirea pentru scris. Pentru mine, “zborul” este începutul succesului iar parcurgerea drumului spre finalul lui depinde de fiecare dintre noi cât de mult ne dorim să ajungem în vârf.  

 

E.I. - Cât de uşor îţi conduci condeiul spre fantastic? Cum îţi alegi personajele?  

A.MG.- Îmi este foarte uşor să creez personaje şi să le împletesc un destin fascinant şi plin de mister. Secretul meu? Este simplu. Când creez un personaj mă inspir mereu din lumea înconjurătoare, iau partea rea sau partea bună a mai multor persoane şi, combinându-le, dau naştere unui personaj aşa cum îmi doresc, pe care îl controlez doarclipind. De exemplu Julia, personajul principal din romanul meu “Blestemaţii” este creată din visele mele, din dorinţa mea de a deveni puternică, de a fi un lider.  

 

E.I. - Ce autor este pentru tine un exemplu în arta scrisului?  

A.M.G - Autorul meu preferat din literatusa SF este Stephen King. El nu scrie prozăfantastică, ci mai degrabă horror, mereu l-am admirat pentru inegalabilul mod de a transmite groaza şi frica printre rânduri, pentru felul de a crea în fiecare carte o lume mică, plină de mistere şi colţuri întunecate.  

Poetul preferat este Ion Minulescu, ale cărui versuri le citesc cu mare plăcere oricând, în orice stare m-aş afla.  

 

E.I. - În încheiere, un gând pentru cititorii martori ai acestui prim interviu  

A.M.G. - Cititorilor revistelor “Cetatea lui Bucur” şi "Confluenţe literare" le urez sănătate şi mulţumiri pentru bucuria pe care eu o trăiesc,ştiind că ei o răsfoiesc şi poposesc cu ochii şi sufletul asupra celor scrise şi dăruite anume pentru ei.  

Mie îmi dau siguranţa că:  

nu umblu singură  

printre umbre niciodată  

 

închid dragostea  

în tâmple  

 

când întunericul mă ajunge  

o eliberez  

am cheia în buzunarul stâng  

 

iau şi lumina  

din ochii spălaţi de noapte  

o ascund în liniştea  

fiecărui asfinţit  

 

 

Mesajul meu către toţi cititorii:  

 

caut eliberarea  

printre stele  

 

hrănesc iarba  

adormită  

sub omături  

 

dau câte o clipă răsăritului  

să trezească vocile  

ajunse statui  

...  

 

 

 

 

 

ajut zidurile  

să înmugurească  

...  

mângâi obrajii zorilor  

zâmbind apusului  

care aşteaptă la rând  

 

 

 

să nu fugă  

îl fac semn de carte  

...  

stau de vorbă  

cu bucata mea de cer  

aflu că avem loc fiecare  

trebuie doar să-l găsim  

 

adresa spre nicăieri  

n-o trec în agendă  

...  

împachetez  

cântecul dimineţilor  

altfel  

să vă fie dar  

de la Ana Maria Gîbu
 

Referinţă Bibliografică:
ELISABETA IOSIF Dialog la o cafea cu zâmbet de rebelă / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 781, Anul III, 19 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!