CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 933 din 21 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Elisabeta IOSIF CONSTRUCŢII VOIEVODALE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Construcţiile sacre voievodale româneşti

 

Din darul luminii se înalţă fiecare ctitorie sfântă, în al cărui spaţiu, mai vast decât lumea, putem să ne eliberăm de propiile noastre limite. Ele, construcţiile religioase voievodale, fac parte din acele lucrări ale omului, care trebuie să treacă pragurile de singurătate ale veacurilor. Ele ne permit viitorul. Ne dau acel paşaport pentru o altă Europă, în care ne mai rămâne puţin timp, pentru a salva un patrimoniu inestimabil. E drept, vorbim numai de universul nostru sacru, pe care nu trebuie să-l risipim. El face parte din “valorile omenirii”.  

 

DARUL DE LUMINĂ  

 

Revenind la construcţiile voievodale, consideram meritorie conservarea si restaurarea acestor edificii. Am reţinut doar trei dintre aceste nestemate arhitectonice, una dintre ele fiind Mânăstirea Strehaia din judetul Mehedinţi, cu o dublă semnificaţie, prin ocrotirea ei de către doi domnitori: Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu.  

Ajungând stăpân al moşiei Strehaia, Matei Basarab(domnul care a restaurat sau înălţat cel mai mare număr de ctitorii - 45) porunceşte în 1645, rezidirea din temelie a vechii ctitorii a boierilor Craioveşti, împrejmuirea bisericii cu o nouă fortificaţie, cu cinci turnuri rotunde. Astăzi, mai exisăa doar cel de la intrare. In1690,Constantin Brâncoveanu îi adauga pridvorul. De-abia în1826, când s-au reparat chiliile şi s-a înălţat zidul de incintă, a fost zugrăvită biserica. Atunci, palatul domnesc, care făcea corp comun cu biserica, i-a determinat o aşezare anume din cauza căreia s-a creat o legendă în jurul plasării altarului: orientat spre sud. Dar această incintă, cu înfăţişare de cetate întărită, mai rămâne în istorie prin importanţa sa stategică şi prin prezenţa lui Tudor Vladimirescu aici la 1821. Prin lucrările de consolidare-restaurare se salvează turnul copotniţă ,tencuielile de epocă, interioare si exterioare.  

 

“Voroneţul Ţării Româneşti”,cum e denumită biserica  

”Sfinţii Trei Ierarhi “ de la Filipeştii de Pădure,Prahova, a fost monumental ridicat în 1688 de Bălaşa Cantacuzino. Pictura murală interioară, valorosă, a fost realizată, în perioada de maturitate artistică de zugravul Pârvu Mutu în 1692, fiind păstrată prin grija localnicilor. Se spune că, 55 de persoane, femei, bărbaţi, copii au fost pictaţi, alături de ei aflându-se auto-portretul său, înfăţisând un tânăr,cu privirea dârză, ţinând în mână o icoană praznicar, el fiind considerat cel mai productiv artist al epocii brâncoveneşti. Este de remarcat tabloul votiv, reprezentând familia marelui agă, Matei Cantacuzino. Zece ani a durat restaurarea picturilor murale, începute în 1994,datorită gradului avansat de degradare, catapeteasma având nevoie de documentaţie tehnică şi ştiinţifică separată.  

 

“O bijuterie în teaca ei”-aşa a denumit cercetătorul Gheorghe Crutescu , biserica Mânăstirii Stavropoleos din Bucureşti,ridicată în 1724. Era în timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat . A fost construită de către arhimandritul Ioanichie Stavropoleanul. Mavrocordat dăruişste mânăstirii vinariciul domnesc. Aici se găseşte şi tronul lui Mavrocordat. Iată, destule argumente pentru a o vedea şi pentru a se păstra această bijuterie arhitectonică, de o valoare inestimabilă, din centrul istoric al capitalei României. Lucrările din 2005-2010 au consolidate şi restaurat corpul stăreţiei şi muzeul mânăstirii.  

 

Putem considera aceste demersuri o întoarcere la felul nostru de a crede, de a construi , de a gândi în conexiunea istoriei, a timpului care ne determină să nu folosim jumătăţi de măsură, să acţionăm” cu remedii maxime”.  

Reevaluarea monumentelor mi-a adus aminte de felul în care vechii greci îşi ocroteau templele şi oracolele, precum hinduşii “mandala”, simbol protector şi premonitoriu pe care ”nimeni nu-l călca în picioare”, constituind spaţiu de sacralizare a lumii. Iar dacă noi , într-o zi, am culege măcar un fuior din darul luminii acestora, am putea spune asemenea împăratului Titus ”nu ne-am pierdut ziua”, atunci , când am face un bine neamului omenesc reevaluându-le sau când vom reconstitui trecutul, redându-l viiorului.  

Elisabeta Iosif  

Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF CONSTRUCŢII VOIEVODALE / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 933, Anul III, 21 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!