CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 938 din 26 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

ELISABETA IOSIF Consemnări despre călătoriile Hanei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Floarea CĂRBUNE – „Japonia – mister şi fascinaţie”  

Călătoria este un fel particular şi fantastic de a vedea şi de a simţi” (Gerard de Nerval)  

Călătorul ideal, aşa cum şi-l imagina Nerval în „Însemnările unui călător entuziast”, transformă impresia de călătorie, păstrând tâlcurile realităţii, printr-o „preparaţie” spirituală, în artă a scrisului.  

Aş asemui activitatea de reporter din acest volum al autoarei Floarea Cărbune (cu un repetabil entuziasm pe tărâmul unei zone fabuloase), cu arta însăşi a scrisului, transformând de multe ori reporterul călător în poetul tărâmului plin de mister – Japonia.  

Călătoria povestită este viaţă imediată, aventura trăită, totodată moment de creaţie: ”Ieri, frunzele galben roşietice încă mai îmbrăcau copacii dar peste noapte s-au aşternut într-un covor pe aleile grădinii. A venit frigul…Păsările, în cârduri disciplinate zboară spre zorile pline de soare. E vremea ofrandelor. Anul a fost bogat, zeii trebuie mulţumiţi prin ofrande şi celebrări la altare….11ianuarie 2006 : Ninge la Asakusa iar zăpada se aşează peste arbuştii înfloriţi şi peste fructele „Yuzu” din grădina templului. Este dureros şi sublim în acelaşi timp….În faţa şcolii, unde învaţă Dimi, sunt camelii înflorite. Frunzele lucioase, florile albe şi roşii, ce se iţesc de sub zăpadă, alcătuiesc un splendit tablou natural. Am rămas mută în faţa acestor splendori… Vineri, 18 01.2006 – În seara aceasta Shinia şi Cristina vor organiza „sayonara” …un cuvânt, ce aş zic că are şi ceva trist în el. Spun asta, deoarece…el marchează un „la revedere” dar şi o despărţire, un „adio”, care …poate fi pentru totdeauna. Sayonara Japan!”.  

Cartea „Japonia, mister şi fascinaţie” se aşează într-un circuit de gândire şi reflexii personale, călătoria devine un joc al afinităţilor, al asemănărilor sau deosebirilor celor două culturi – japoneză şi românească, un exerciţiu al imaginaţiei unui spirit cultivat: „Ceremonialul ceaiului sau calea ceaiului a jucat un rol important în decursul istoriei japoneze, influenţând viaţa culturală şi pe cea artistică de peste 400 de ani. Istoria ceaiului este strâns legată şi de religie. La fel ca Ikebana, ritualul ceaiului reprezintă cultul pentru frumos, esenţa lui fiind de natură spirituală, o cale de autocunoaştere ce presupune o trăire rafinată şi un deosebit simţ artistic, înnăscute….Mesajul transmis de gesturi este fundamental, exprimând armonia, puritatea, respectul şi liniştea sufletească….În filosofia budismului Zen se urmăreşte ca interiorul omului să fie în relaţie de armonie cu tot ce-l înconjoară, fiecare gest duce la conştiinţa de sine şi a lumii…strânsă legătură dintre interior şi exterior. Nu poţi cunoaşte exteriorul …nici măcar percepe real, dacă nu te cunoşti pe tine însuţi. „Cunoaşte-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte Universul”….. ……. Setsubun – 3 februarie – este un festival ciudat şi fascinant, cu elemente de magie populară care se aseamănă, într-un fel cu Sf. Andrei al nostru dar şi cu tradiţia mărţişorului…….La fel ca şi la noi, de Anul Nou se fac daruri celor dragi. În Japonia unul dintre cele aflate la mare preţ este Takasago – un tablou ce reprezintă un cuplu legendar. Obiectele de artă ale cuplului sunt daruri preţuite, simbolizând longevitatea şi înţelegerea în cuplu”.  

„Ştim ceva despre efectele morale ale alimentelor? Există oare o filozofie a hranei?”(Fr. Nietzsche). Despre filozofia gustului şi-a pus multe întrebări şi Michel Onfray, ca şi alţi scriitori şi filozofi ai lumii, fiindcă întotdeauna „chestiunea gastronomică este o chestiune de ordin estetic şi filozofic: bucătăria ţinând de artele frumoase, de practicile culinare ale unei civilizaţii şi ale unei epoci…( Raţiunea gurmandă)”. Întocmai ca şi europenii, japonezii au o anume filozofie a gustului în materie de gastronomie, cinstesc mâncărurile tradiţionale, le consumă cu ocazia sărbătorilor, care sunt încununate cu ceremonii şi ritualuri shinto, întruchipând o lume plină de simboluri. Cartea oferă destule reţete. Reţin pentru lectură : „Kinako Mochi – este un gen de mâncare tradiţională ce intră în grupul „mochi” şi care se pregăteşte pentru a fi consumată în ziua de Anul Nou, pentru a aduce noroc”…  

Floarea Cărbune are un farmec al povestirii, al asocierii propriei imaginaţii cu aventurile trăite, momente de creaţie, în care autoarea – ca scriitor şi poet , îl depăşeşte pe simplul călător, îl înnobilează pe reporterul entuziast, tărâmul descris – Japonia - devenind cu adevărat mister şi fascinaţie.  

Referinţă Bibliografică:
ELISABETA IOSIF Consemnări despre călătoriile Hanei / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 938, Anul III, 26 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!