CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1202 din 16 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“VENIŢI, PRIVIGHETOAREA CÂNTĂ ŞI LILIACUL E-ÎNFLORIT “ 
  
Când primăvara se dezlănţuie, în zilele de la sfârşitul lui aprilie sau mai ales în mai, pădurile răsună de cântecul păsărilor. Iar chemarea poetului Alexandru Macedonschi ne trimite în acest anotimp al renaşterii naturii, din care face parte şi o pasăre al cărei cântec e considerat de bun augur – privighetoarea. Simbol al iubirilor sub clar de lună, numele său era sinonim pentru “cântec” sau “poezie”. 
  
În toate câmpiile şi dealurile României răsună cântecul ei duios. 
  
“Veniţi, privighetoarea cântă” ... Ea a fost pentru Platon emblema lui Thamiras, bardul Traciei Antice iar pentru Shakespeare, pasărea care umple de farmec noptile de veghe, cu un cânt melancolic, opunându-se cântecului ciocârliei, “matinal şi voios”.  
  
Oricâte simboluri i se aduc anotimpului în care ne aflăm, trebuie să recunoaştem că sunt mult mai multe argumentele care ne determină să pornim la drum. 
  
Pe mine, întotdeauna luna mai, de pildă, m-a fascinat cu lumina sa unică, răspândită în culorile florilor dar şi în livezile, ca nişte mirese. Aşadar, uneori, gustul drumeţiei porneşte de la acel spectacol al naturii, care ne atrage pe toţi şi ne determină să ne întoarcem pe aceeaşi potecă: a drumeţiilor lui Brâncuşi , pornind de la Hobiţa sau spre comorile istorice ale Sarmizegetusei sau pe drumul dorului şi al visării lui Blaga, pornind spre pădurile Lancrămului. Aceasta, poate şi pentru că, sub semnul acestui anotimp sunt mereu alte culori iar imaginile apar unice în vatra apusului sau în vâltoarea norilor. 
  
Călătoria este “un fel particular şi fantastic de a vedea şi a simţi”  
  
spunea Gerard de Nerval , scriitorul şi călătorul entuziast francez iar călătoria în luna florilor, trebuie să o recunoaştem, mai ales spre locul natal, se îngemănează cu un elan aparte al drumeţilor de pretutindeni. 
  
“În luna maiului înflorit, fiţi cu faţa spre vacanţă şi cu dor de ducă !” spunea un împătimit al excursiilor montane, chiar dacă numai în week-end. Pentru aceia, care revin în ţară, români de pe toate meridianele, doar în vacanţă, există un anotimp al întâlnirilor cu natura patriei. 
  
Sigur ne vom regăsi într-o zi, pe acelaşi meridian românesc, pe “portativul” unui anotimp, pe acelaşi munte sau măcar pe aceeaşi pagină de revistă, poate şi de carte. În realitate, călătoria are loc în noi.  
  
Elisabeta IOSIF 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Veniţi, privighetoarea cântă şi liliacul e-nflorit / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1202, Anul IV, 16 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!