CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1251 din 04 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

LANSAREA ANTOLOGIEI POEŢI ROMANI SLAVIND DUMNEZEIREA, COORD. ELENA ARMENESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LANSAREA ANTOLOGIEI „POEŢI ROMÂNI SLĂVIND DUMNEZEIREA”, 
  
COORD. ELENA ARMENESCU 
  
Marţi, 20 mai 2014, din iniţiativa doamnei Elena Armenescu la Centrul Socio-Cultural „Jean- Louis Calderon” al Primăriei sectorului 2, din Bucureşti, în cadrul Mişcării Mondiale a Poeţilor de Pretutindeni (The World Poetry Movement – WPM) a avut loc lansarea Antologiei „Poeţi români slăvind dumnezeirea.” 
  
Cartea este coordonată de doamna Elena Armenescu, medic şi scriitor bucureştean, membră a Uniunii Scriitorilor din România, şi este dedicată Sfinţilor Mucenici Brâncoveni de la a căror moarte martirică se împlinesc 300 de ani.  
  
În paginile cărţii pot fi întâlnite un „Cuvânt înainte” semnat de doamna Elena Armenescu, creaţiile riguros selectate ale unui număr de 29 poeţi clasici „Dosoftei, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Nichifor Crainic, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Octavian Goga, Panait Cerna, Vasile Militaru, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Bartolomeu Valeriu Anania, Adrian Maniu, Ioan Alexandru, Valeriu Gafencu, Alexei Mateevici, Grigore Vieru, G. Tutoveanu, Magda Isanos, Ştefan T. Neniţescu, Daniel Turcea, Leonida Lari, Zoica Laţcu, Traian Dorz, George A. Petre, Mircea Dem. Rădulescu, George Gregorian, Al. T. Stamatiad, cât şi un număr de 23 poeţi contemporani: Cezarina Adamescu, Aurel Anghel, Elena Armenescu, Dan Bodea, Radu Botiş, Anne Marie Bejliu, Geo Călugăru, Galina Furdui, Ion Horea, Liviu Florin Jianu, Mihail Milea, Victoria Milescu, Nicolae Horia Nicoară, Iuliana Paloda-Popescu, Monica Pillat, Petru Demetru Popescu, Radmila Popovici Paraschiv, Mihai Prepeliţă, Florian Saioc, Ioana Stuparu, Elena Trifan, Marin Voican Ghioroiu, Claudia Voiculescu, cât şi o „Postfaţă” în care pot fi citite articolele „Spovedanii pe hârtie” de Claudia Voiculescu şi „În nimbul crucii” de prof.dr. Dan Bodea. 
  
Pentru o mai bună cunoaştere a personalităţii fiecărui autor creaţiile acestuia sunt precedate de o scurtă autobiografie. Cartea porneşte de la ideea unui Dumnezeu unic, privit prin prisma propriei personalităţi de autori de vârste, profesii şi confesiuni religioase diferite, ramuri ale trunchiului creştin. 
  
La festivitate au fost invitaţi poeta Paula Romanescu şi profesor univ. dr. Nae Georgescu, scriitor şi critic literar. 
  
Activitatea a fost deschisă de către doamna Elena Scurtu, directoarea Centrului Socio-Cultural, care pe lângă aprecierile la adresa autorilor existenţi în carte, a menţionat şi deschiderea Centrului către activităţi culturale din Bucureşti şi chiar din ţară. 
  
Doamna Elena Armenescu a mulţumit celor care au răspuns invitaţiei de a face parte din antologie pentru a aduce un gând pios celui care a fost un martir al dragostei faţă de neam şi faţă de Iisus Hristos şi în calitate de medic nu a putut să nu remarce valoarea terapeutică pe care o are poezia religioasă, ca şi clinchetul unei cădelniţe sau aroma tămâii asupra sufletului omenesc.  
  
Cei care au luat cuvântul au evidenţiat valoarea antologiei în contextul literaturii religioase româneşti, relaţia poezie-Dumnezeu, efortul material şi spiritual făcut de doamna Elena Armenescu pentru editarea acestei cărţi, necesitatea reeditării antologiei şi, eventual, a completării ei cu alţi autori. 
  
În memoria lui Constantin Brâncoveanu şi a patimilor lui Iisus Hristos au fost audiate un fragment din „Recviemul” lui Mozart şi doina „În Vinerea Paştelui”, pe versuri de Marin Voican Ghioroiu, în interpretarea sopranei Rodica Anghelescu. 
  
Fiecare autor prezent în sală a citit o poezie din cele incluse în volum şi actriţa Doina Ghiţescu a recitat din poeziile autorilor consacraţi: Arghezi şi Ion Pillat. 
  
Deşi nu este inclusă în volum, poeta Paula Romanescu a recitat din propriile poezii. 
  
Poetului Ion Horea, aflat la vârsta de 85 de ani, prezent în carte şi în sală, i s-a acordat Diploma de Membru de Onoare din partea Asociaţiei „Academus”.  
  
Li s-a urat „La mulţi ani!” tuturor autorilor din volum şi din sală care poartă numele de Constantin şi Elena. A fost lecturată şi poezia dedicată de Constantin Enescu Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. 
  
Atât Antologia „Poeţi români slăvind dumnezeirea”, cât şi festivitatea de lansare a ei constituie un moment luminos în istoria culturală a poporului român, marcat de respectul pentru Creatorul suprem şi pentru cei care s-au jertfit pentru credinţa în El sau l-au slujit cu harul cu care au fost dăruiţi, oferind totodată o modalitate de cunoaştere, bucurie şi pace, într-o abordare transdisciplinară: istorie, religie, poezie, muzică şi interpretare dramatică. 
  
Elena Trifan  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LANSAREA ANTOLOGIEI POEŢI ROMANI SLAVIND DUMNEZEIREA, COORD. ELENA ARMENESCU / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1251, Anul IV, 04 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!