CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1249 din 02 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU, LEREŞTI, JUD. ARGEŞ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU, LEREŞTI, JUD. ARGEŞ  
 
Pe lângă sărbătorile străvechi, ca în majoritatea localităţilor ţării şi în judeţul Argeş, după 1990, au apărut sărbători noi, precum cea de la Lereşti, în apropiere de Câmpulung Muscel, dedicată unui produs culinar tradiţional, specific zonei Muscelului, covrigii cu ou.  
 
Anul acesta sărbătoarea se află la cea de-a patra ediţie şi s-a desfăşurat, în mod simbolic, cu o duminică înainte de Înălţarea Domnului, în pensiunea Amada din Lereşti, cât şi pe platoul situat în spatele acesteia.  
 
În cinstea acestei sărbători doamna Elena Marin, localnică în vârstă de 58 de ani, posesoarea unei colecţii de 300 de obiecte de artizanat local, a organizat în incinta pensiunii o expoziţie de etnografie ce ne creează o puternică impresie de viaţă, datorită culorilor vii, cu nuanţe de roşu, roz, lila, mov, cât şi amabilităţii cu care suntem întâmpinaţi de organizatori.  
 
Mesele tradiţionale sunt bogat împodobite cu feţe de masă cusute cu acul, macaturi ţesute în război, oale de lut, obiecte de lemn: linguri, suveici, butoiaşe, cât şi produse culinare tradiţionale, specifice marilor sărbători religioase: ouă roşii, covrigi cu ou.  
 
Împletirea creativităţii materiale cu cea spirituală, dorinţa Lereştiului de a-şi evidenţia talentele, au făcut ca pe una din mese, printre farfurioare cu lumânări, să se afle expoziţia de pictură “Omul în comuniune cu natura” a Mădălinei Dumitrescu, fiică a satului. Cele mai multe picturi îi sunt dedicate femeii, ca simbol al vieţii şi renaşterii.  
 
Pe o faţă de masă sunt cusute numele organizatorului festivalului, Asociaţia “Alunelul” Lereşti, cât şi denumirea sărbătorii, Festivalul Covrigilor cu Ou, ediţia a IV-a.  
 
Privirea ne este puternic impresionată de ştergarele cu motive florale şi păsări, cusute în gherghef, cu ac persian, cu dragoste, pricepere şi migală de către femei şi fete harnice din localitate şi împrejurimi şi păstrate cu grijă din generaţie în generaţie.  
 
Nu lipsesc costumele tradiţionale de copii, costumul de femeie alcătuit din fotă ţesută cu motive geometrice şi florale, ie cusută cu fir albastru, culoare specifică Lereştiului, maramă de borangic, cămăşile bărbăteşti de noapte, din pânză topită, cu broderie albă sau albastră.  
 
Însăşi doamna Elena Marin, posesoarea expoziţiei, vine îmbrăcată la această sărbătoare într-un impresionant costum popular, cusut de mama dumneaei, cu peste 80 de ani în urmă.  
 
Într-o ambianţă atât de plăcută şi de atrăgătoare, covrigii cu ou plasaţi discret pe mese, devin şi mai îmbietori şi ne trezesc şi mai mult curiozitatea de a afla secretul pregătirii lor pe care ni-l dezvăluie cu multă amabilitate domnul profesor Oană Ion, care a studiat îndelung localitatea Lereşti sub raport etnografic şi istoric, cât şi doamna Bucurenci Nicoleta, în vârstă de 58 de ani, la casa căreia ajungem însoţiţi de către domnul profesor pentru a vedea unul din puţinele cuptoare din sat care au mai rămas funcţionale pentru coacerea covrigilor.  
 
Doamna Bucurenci Nicoleta, gospodină harnică şi pricepută, pregăteşte covrigi cu ou de la vârsta de 16 ani după o reţetă străveche, învăţată de la una din specialistele satului,Veta Poştoacă, şi este dispusă să continue această activitate câte zile va mai avea, stând în genunchi, în cazul în care din cauza bătrâneţii nu se va mai putea deplasa.  
 
Cu multă generozitate, fără teama că îi vom fura meşteşugul, ne dezvăluie secretul pregătirii acestui produs culinar, unic, pentru realizarea căruia sunt necesare 45 de ouă, 4 kilograme şi jumătate de făină, o jumătate litru de ulei, 1 kilogram de zahăr, 4 linguriţe de sare, 4 linguriţe de leşie de fag, 2 lămâi, esenţă de rom, 40 grame drojdie, praf de copt, amoniac.  
 
Marele secret este cel al frăgezirii cu rom, ţuică amestecată cu rom sau leşie de fag obţinută după reţete tradiţionale, muscelene, dintr-o lingură cu vârf de cenuşă de fag adăugată la o cană de apă fiartă, al coacerii în cuptor încins, pe vatră, după ce s-a scos jarul obţinut din lemne de brad, cât şi al muncii neîntrerupte din momentul începerii frământatului până se termină coptul. Timp de aproximativ două săptămâni cât durează pregătirea covrigilor cu ou, cuptorul gazdei noastre, ca şi cele ale altor gospodine din sat funcţionează neîncetat.  
 
În viaţa comunităţii muscelene, scopul iniţial al pregătirii covrigilor cu ou asociază cultul vieţii cu cel al morţii. Ei se pregătesc în preajma marilor sărbători religoase, Paştele şi Rusaliile şi se împart pentru pomenirea morţilor, la Paşti asociaţi cu ouă roşii şi de Rusalii cu vase cu mâncare.  
 
Pentru localnici reprezintă pâinea binecuvântată a cărei pregătire este precedată de purificarea casei şi a cărei frăgezime este cu atât mai mare, cu cât trece mai mult timp de la pregătirea ei.  
 
În viaţa omului modern, covrigii cu ou au început să devină hrană de zi cu zi şi, în afara comunităţilor săteşti unde funcţia de ritual nu a dispărut, să fie pregătiţi tot timpul anului şi în cofetării.  
 
În fiecare an organizatorii îşi propun premierea celor mai reuşiţi covrigi cu ou prin organizarea de concursuri în cadrul Festivalului de la Lereşti la care în acest an au participat gospodine din localităţile: Bilceşti, Câmpulung, Voineşti, Dragoslavele, Rucăr, Bughea de Sus, Stoeneşti.  
 
Pe o scenă în aer liber, formaţii de dansuri populare, alcătuite din copii şi adolescenţi de la Şcoala Generală din Lereşti, Şcoala Naţională „Oprea Iorgulescu” din Câmpulung, Şcoala „Nanu Muscel”, „Căluşarii” din Câmpulung, „Oratia” de la Podul Dâmboviţei, „Izvoraşul” din Bucureşti, au adus un elogiu cântecului, dansului şi portului popular românesc, impresionant prin vitalitate, armonie şi culoare.  
 
Elevi de la Şcoala „Sfântul Iacob” din Văleni au interpretat scenete caragialiene, iar doamna învăţătoare Pâtea Anca, instructor al Ansamblului „Oratia” de la Podul Dâmboviţei, a prezentat portul popular muscelean.  
 
Lereştenii adunaţi la festivitate sunt mândri de fiii satului veniţi să îi încânte în moment de sărbătoare, instrumentişii Knejnik Monalisa şi profesorul Ştefan de la Şcoala de Artă „Carol I” Câmpulung, cât şi cele două flori tinere şi îmbujorate, solistele vocale, Alina Neacşu şi Rebeca Simion, a căror valoare a fost deja recunoscută prin premiile obţinute la concursuri naţionale.  
 
Copiilor veniţi să participe la această sărbătoare li s-au oferit gratis plimbări pe ponei de către Centrul de Agrement de la Nămăieşti.  
 
Sărbătoarea de la Lereşti este un semn de recunoştinţă a localnicilor faţă de sacrificiul Mântuitorului, faţă de înaintaşii care le-au dat viaţă şi i-au învăţat meşteşugul coacerii pâinii, al împodobirii straielor şi locuinţelor, al cântecului şi dansului popular, al mândriei valorilor autohtone, al dorinţei de a trăi momente de linişte şi bucurie, de a prelua, continua şi îmbogăţi tradiţii străvechi în forme noi, de a înscrie noi pagini în marea carte a sufletului românesc.  
 
Elena Trifan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU, LEREŞTI, JUD. ARGEŞ / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1249, Anul IV, 02 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!