CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Elena Stan         Publicat în: Ediţia nr. 1291 din 14 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Lecţia demnităţii în faţa morţii, predată de natură
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai bun profesor este natura. Nu vorbeşte mult, nu te ceartă, nu te corectează, nu te manipulează şi, deşi pare că lucrează fără programă, metodele sale sunt cele mai eficiente. Ca elev, priveşti, asculţi, admiri şi tragi singur concluziile pe care ţi le notezi în minte. Natura nu-ţi cere carnetul de note, nu-ţi controlează maculatoarele, nici temele pentru acasă. Mediul clasei se schimbă în funcţie de anotimpuri, reorganizându-se zilnic.  

Primăvara, sevele vieţii ies la suprafaţă din pământ. Pomii, florile, grădinile, păsările devin părinţi şi cu excepţia cucului nu-şi abandonează copiii niciodată. Copiii lor cresc liberi: în aer curat, în case aerisite, fără monitoare şi desene animate cu violenţă sau limbaj vulgar, fără să audă certuri şi reproşuri în familie, fără să se ascundă de un tată alcoolic şi arţăgos sau de o mamă nervoasă. Acuarele de toate nuanţele stau la dispoziţia celui mai talentat pictor: nuanţele pastelate, verdele fluid şi azurul predomină. Avem voie să ne bucurăm de toate exponatele, să ne culcăm în pat de muşchi verde, să bem apă din izvor, să ne lăsăm vindecaţi de rouă, să alergăm după fluturi, să culegem cireşe de mai şi mere dulci gratuit.  

Cea mai fierbinte lecţie o reprezintă implicarea în spectacolul vieţii şi acceptarea sfârşitului cu seninătate. Pe pajiştea multicoloră, margaretele, sângele voinicului şi bujorul sălbatec râd liniştite la soare şi nu se invidiază între ele pentru frumuseţe. Umăr la umăr participă la buna desfăşurare a serbării câmpeneşti, veştejirea nu le sperie şi nu le întristează, florile zâmbesc şi când aud fâşâitul prevestitor al morţii lor: coasa. Puful de păpădie se-nalţă spre soare dansând în braţele care-l iniţiază-n moarte ale vântului. Se moare discret, frumos ca o retragere de pe scenă când rolul s-a sfârşit. În plină vară frunzele mai fragile se îngălbenesc desprinzându-se de pe tija vieţii. Dacă ar observa toate dispariţiile graţioase, omul, elevul corigent al naturii, ar învăţa să preţuiască şi să trăiască la maximum viaţa.  

Timpul individual este cel mai preţios dar. Secundele alocate nouă pentru a participa la triumful valorilor adevărate pe această planetă. Cea mai mare binecuvântare a omului călător o reprezintă oportunitatea de a-i face fericiţi pe toţi cei care trăiesc în jurul său. Prezenţa noastră poate să fie o agapă pentru părinţi, fraţi, prieteni, soţ sau copii sau dimpotrivă un peisaj cenuşiu în care ploile şi tunetele nu se mai sfârşesc. Ne costă atât de puţin să răspândim iubire, pace şi înţelegere în jur!  

Adesea omului călător i se pare că tot ce se află pe pământ îi aparţine. Dacă ar putea, i-ar opri pe ceilalţi din evoluţie să dea el un recital memorabil, să arate că este cel mai bun pe scena publică, iar la dispariţia sa, apocalipsa este posibil să coboare pe planeta noastră. Dacă soarele s-ar culege de pe cer şi ar încăpea în buzunar, atunci ar fi multe crime care să decidă cui să aparţină astrul suprem.  

Sunt momente în care oamenii materialişti îşi impun ostentativ bunurile pentru a-i demoraliza pe cei săraci. Ce să creadă despre viaţă şi despre dreptate o mamă căreia îi lipseşte bucata de pâine pe care să i-o dea zilnic copilului, când realizează că nababul, dacă şi-ar vinde ceasul de aur de la mână, ar putea cumpăra pâine toată viaţa pentru el şi pentru familia lui? Bine ar fi ca mama să nu aibă ochi decât pentru lumina de pe faţa propriului său copil, pentru zâmbetu-i inegalabil şi nările ei să adulmece cu plăcere maternă parfumul de viaţă crudă şi de viitor frumos! Bunurile bogatului sunt de cele mai multe ori murdare, atât de pătate şi îngreţoşate, încât omul nu poate adormi liniştit în aşternutul de mătase! Suntem managerii vieţilor noastre, nu ale celor din jur, de aceea observaţiile critice, etichetările şi contemplările realizărilor celorlalţi reprezintă pierdere de timp, iar propriile investiţii sufleteşti sunt vitale pentru că: ”În viaţă, nimeni nu trăieşte din sufletul altuia, ci fiecare din sufletul lui”.( Ion Agârbiceanu)  

Referinţă Bibliografică:
Lecţia demnităţii în faţa morţii, predată de natură / Elena Stan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1291, Anul IV, 14 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Stan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Stan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!