CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 807 din 17 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - „ZÂMBIND VIEŢII” - CUVÂNT ÎNAINTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea aceasta, scrisă în preajma rotunjirii vârstei la 80 de ani, vrea să aducă cititorilor nu numai acel zâmbet care se poate citi pe faţa autoarei, ci şi un altul, acela aflat mai în adâncuri, izvorât dintr-o satisfacţie lăuntrică plămădită din bucuria descoperirii frumosului vieţii în deplinul său înţeles ţesut de forţele nevăzute ale cuvântului, un zâmbet care se poate aşterne şi citi şi el pe hârtie.  
 
Zâmbind vieţii, dar în acelaşi timp iubind oamenii, străduindu-mă să separ grâul de neghină, lăsând cale liberă unei lacrimi pentru suferinţele umane, bucurându-mă de frumuseţea vieţii, cu înţelesuri mai profunde la vârsta aceasta, în multe scrieri m-am radiografiat pe mine însămi, surprinzând uneori chiar şi clipe care s-au depozitat în mine, fără să fiu conştientă de ele, ca o trăire revelatoare, cărora le-am pătruns înţelesul abia scoţându-le la lumină. Scrierile mele nu se pot detaşa uşor de biografia mea, ele sunt o formă pământeană a spiritului meu. Nu pot să scriu nimic proiectat în absolutul vremurilor dincolo de propriile mele trăiri, dar am făcut mereu şi drumul dus-întors între mine şi semenii mei. M-am străduit să răspund orizontului de aşteptare a mai multor categorii de oameni, să încerc o explorare a naturii umane, cu o largă gamă de trăiri ce o animă, de la sentimentul purificator al dragostei, până la cruzimi la adresa semenului său. M-am străduit să surprind câte ceva din inefabilul vieţii, din bezna misterelor care ne împinge spre neprevăzut, şi tot cântărind mereu, să nu mă îndepărtez de bunul simţ. M-am străduit să scriu despre frumuseţile lăsate de Domnul pe pământ sau create de oameni, nu de puţine ori sub forma scrierilor. M-am străduit să intru în dialog onest cu semenii mei, un dialog simplu, firesc, omenesc şi cu substanţă şi să închin un imn oamenilor şi locurilor obârşiei mele.  
 
Zâmbetul meu exterior s-a contopit cu cel interior aruncând lumini ca mierea razelor de soare dintr-o după amiază de toamnă târzie, ignorând vântul rece al iernii aflat prin apropiere. Zâmbetul meu încă nu este tulburat, nici chiar atunci când mă aflu la graniţa abia percepută între neliniştile marilor întrebări şi calmul răspunsului cumpănit şi aşezat.  
 
Zâmbetul mi-a fost prezent de la primele scrieri, începute după ce în viaţa mea se înscăunase senectutea, la 70 de ani, şi sper să nu mă părăsească niciodată. Încerc, tot cu zâmbetul pe buze, să mă lupt cu timpul care pe mine mă urgentează, mă anunţă că nu am prea multă vreme de adăstat asupra cuvintelor. Ca un vrăşmaş, îmi pune la grea încercare zăbava cerută de scris, se scurge pe lângă mine nemilos de repede, încât abia pot să întind mâinile ca să-i pipăi secundele. Pe de altă parte, zâmbetul izvorât din încrederea în triumful binelui şi al frumosului în viaţă este acela care a dat forţă scrisului meu, ajutându-l să nu se împleticească printre lumini gata să se stingă, printre ecouri surde, l-a ferit să se împiedice de muţenia tăcerii şi să se lase dominat de prea lungi ecouri din trecut. Firea mea optimistă, cu deschideri spre orizonturi mai largi, a pus zâmbetul încrederii în viaţă să-mi supravegheze scrisul, să-l dirijeze instinctiv şi spre insemne ale modernităţii stabilite în orizontul contemporan. El veghează să am ferestrele deschise, astfel încât scrisul meu să respire aerul vital. Aşa am ajuns să-mi aştern scrierile pe drumul deschis de tehnica nouă, computerizată. În felul acesta, creaţiile mele publicate la diverse reviste răspândite în întreaga lume prin e-mail-uri, ajung mai repede la cititor şi comunicarea mea cu ei câştigă ceva din timpul atât de potrivnic mie. Scriu povestirile scurte, în ideea că aceste short stories sunt mai aproape de real, de preferinţele vremurilor în care trăim şi facem totul la repezeală. Dacă din ceea ce am scris, măcar o parte ajunge la cititori şi reuşeşte să le scapere o scânteie de gând şi să le creeze o tresărie de inimă regăsindu-se într-un fel sau altul printre rânduri, se cheamă că nu am scris chiar în zadar.  
 
Prin această carte dăruiesc un zâmbet tuturor oamenilor calzi şi buni şi dacă surâsul meu nu încape în sufletul unora, consider că n-am pierdut nimic, însă prin el, eu m-am îmbogăţit, oricum. Mulţumesc acelora care îmi răspund şi ei, prieteneşte, cu un zâmbet.  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
17 martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - „ZÂMBIND VIEŢII” - CUVÂNT ÎNAINTE / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 807, Anul III, 17 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!