CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1068 din 03 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - SPERANŢE PENTRU ROMÂNIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
M-am întors din vizita făcută în România în vara acestui an, 2013, cu o scânteie de speranţă în plus faţă de anii precedenţi. În fiecare an am găsit primeniri dătătoare de speranţe, oricâte zvârcoliri au tulburat viaţa trăitorilor pe meleagurile noastre, dar acum am remarcat un salt mai mare.  
 
Semnificative mi s-au părut mutaţiile acolo unde suflul nou pătrunde mai greu, în zona rutinei care, în ultima perioada, dă semne ca nu mai apasă atât de greu şi îmbracă forme mai nuanţate. Astăzi nu mai ţipăm că nu ne vindem ţara. Chiar dacă mai stăruie vorba că o dăm gratis, a început totuşi să sufle un vânt de revigorare civică. Manifestările oamenilor care se opun unor nedreptăţi sociale, cu precădere pentru apărarea zonei Roşia Montană, sunt dătătoare de speranţe. Actul juridic se manifestă mai curajos, arătând că poţi fi tras la răspundere pentru abuzuri, indiferent cu câtă putere eşti învestit.  
 
Mentalitatea oamenilor despre străinătate astăzi nu mai este ca cea de acum 15-20 de ani. M-a urmărit multă vreme o amintire despre o prietenă dragă vizitată la prima revenire în ţară după strămutarea în Canada. I-am făcut cadou o poşetă din piele şi nişte mici suveniruri cu frunză de arţar, simbolul canadian, pintre care şi nişte suporturi pentru pahare. Mi le-a refuzat indignată. „Noi nu purtăm poşete decât de marcă şi nu punem pe faţa de masă de damasc asemenea chiciuri. Dacă ai plecat în America, acum vrei să ne ofensezi cu africanisme (cu înţelesul de lucruri de slabă calitate pentru lumea a treia – n.n.). Dacă vrei să îmi laşi o amintire, cumpără-mi un computer". I-am spus ca nu pot face o asemenea cheltuială, un computer la mâna a doua atunci costa 1.000 de dolari. „Dar ce înseamnă pentru voi $1.000? O nimica toată!" Astăzi viziunea e mult mai estompată.  
 
Cuvinte de încântare îţi ies spontan din gură privind schimbările tuturor localităţilor ţării. La sate, unde stăruie mai mult legatura cu trecutul, au ţâşnit ca din pământ foarte multe case cu amprenta vremurilor în care trăim, au etaj, balcoane, terase, apă curentă şi baie în interior. Dar petice de umbră ne mai întunecă viaţa când întâlnim câte o anume categorie de oameni. Mi s-a întâmplat să mă confrunt astă-vară în Ţigăneştiul natal, dar nu numai, cu oameni care şi-au ridicat nivelul stării materiale la înălţimi de nevisat până nu cu mulţi ani în urmă, dar nu au putut să-şi ridice şi orizontul gândirii sau al culturii, să capete puţin ştaif, să-şi şlefuiască ţinuta comportamentală, să le pună în acord cu noua lor poziţie socială. Discrepanţa între bogăţia materială şi sărăcia sprituală a dat naştere unei noi categorii de cetăţeni, nişte oameni cu tupeu, grosolani, lipsiţi de un elementar bun simţ, apucături cu care mai avem mult de luptat. Dar suflul nou biruie, chiar dacă mai lent decât ne-am aşteptat. La sate am întâlnit numeroase persoane care au îmbrăcat ţinuta respectului, a bunei-cuviinţe şi a reverenţei unei lumi cu civilizaţie avansată, omeni care îţi impuneau să îi respecţi în aceeaşi măsură. Innoiri au pătruns chiar şi în rândul vârstnicilor de la sate. Vocabularul arhaic îşi împleteşte parfumul cu adierile expresiilor noi, împrumutate mai ales de la emisiunile TV, chiar dacă nu le stăpânesc bine. „Maică, n-avem neam de bolbotine în obor, nu ne-a ajutat timpul probabil."  
 
O satisfacţie deosebită mi-a dat-o tărâmul cultural, cu deosebire scrierile literare care au luat amploare datorită internetului. Se scrie mult, împotriva celor care văd în asta o scădere a valorii creaţiei. Se scrie din bucuria de a vieţui în lumina cuvântului frumos ţesut din gânduri şi trăiri. Cu cât poalele muntelui sunt mai largi, cu atât mai măreţ se înalţă piscul. Dacă până acum nu a apărut marele romancier, poet sau dramaturg al zilelor noastre, el totuşi se va naşte atunci când i se va împlini sorocul. Pe acest tărâm al scrierilor, dar şi al primenirilor, Teleormanul meu natal mi-a pus largi aripi împlinirii speranţelor înalte.  
 
Dar oriunde ai intoarce privirile prin tara, observi cu bucurie că românii redescoperă valori autohtone pe care le-au cam uitat în anii de după 1989, orbiţi de noutatea luciului din Occident. Acum oamenii merg iarăşi cu cortul pe văi, învăţământul recapătă treptat din terenul pierdut, staţiunile balneoclimaterice, acum refăcute, sunt neîncăpătoare pentru câte solicitări sunt, turismul, inclusiv traversarea Carpaţilor, se face pe şosele nou asfaltate, se caută liniştea unei colibe sau a unei chilii de mănăstire, ori într-o pensiune rurală, frumuseţi care îşi recapăta adevărata pretuire.  
 
Frumoasa Romanie de odinioara, numita şi Grădina Maicii Domnului, de la o vreme căzută într-un con de umbră, acum dă semne că-şi recapătă dreptul la frumuseţile care i-au dat supranumele. Sper ca optimismul meu să nu mă dezamăgească şi murmur cu profundă credinţă: Ajută, Doamne!  
 
Elena BUICĂ  
Pickering,Toronto  
1 Decembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - SPERANŢE PENTRU ROMÂNIA / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1068, Anul III, 03 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!