CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 675 din 05 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - SIMBIOZE LIRICE (VOL 1) – ANTOLOGIE DE POEZIE CONTEMPORANĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Antologia de faţă, apărută la Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2012, se datorează efortului susţinut de editoarea Elena Rodica Lupu din Bucureşti şi a graficianului George Roca din Australia. Ca şi celelate antologii apărute în ultimii ani în câmpul activităţii culturale româneşti această carte vine să întărească ideea că literatura noastră se maturizează, că îşi capăta propriul său profil în contextul literaturii universale, mai ales că în perioada ultimilor 20 de ani de la apariţia internetului literatura românească s-a îmbogăţit faţă de ceea ce ni s-a oferit într-o perioadă nu chiar îndepărtată.  
 
Ca orice antologie respectabilă (!) şi aceasta s-a născut din dorinţa de a oferi cititorilor o selecţie de creaţii pe care le putem compara cu o oglindă sau o fereastră prin care să privim mai de aproape cum stau lucrurile la un moment dat în literatura noastră, să ne facem o idee despre peisajul poeziei unei epoci literare, despre orientările şi stilurile ei. În acest fel antologia îşi găseşte împlinirea ajutându-ne să alegem de citit ceea ce răspunde nevoii noastre spirituale, sau să desprindem mai uşor cine are chemare pentru scris şi cine nu, chiar dacă unii sunt premiaţi sau promovaţi de critica literară... făcută nu de puţine ori după canoane tendenţioase.  
 
Poeţii cuprinşi în acest volum, adunaţi cu toţii în jurul Editurii ANAMAROL într-o simbioză de creaţie, colaborare literară sau prietenie în taina scrisului, sunt poeţi contemporani, unii sunt consacraţi, alţii au apărut la date mai recente, iar câţiva sunt chiar debutanţi. Aici s-au întâlnit poeţi din ţară cu cei răspândiţi prin lumea largă pentru a demonstra că poezia românescă este vie ori pe unde s-ar stabilit cei din neamul nostru. Numele lor: Ioana Antonache, Elena Armenescu, Florica Bud, Radu Cârneci, Valeriu Cercel, Mihai Cucereavii, Adrian Erbiceanu, Elena Victoria Glodean, Eugenia Leu, Rodica Elena Lupu, Adela Adriana-Moscu, Cristian Neagu, Ovidiu Oana-Pârâu, Sorin Olariu, Ioan Raţiu, Georgeta Resteman, George Roca, Nina Smart, Viorela Codreanu Tiron, Constantina Dona Tudor. Aceştia sunt poeţi care scriu frumos şi au sufletul mereu în simbioză şi cu ţara natală, cu tradiţia strămoşească, cu semenii lor, cu natura, cu universul... aşa precum sugerează însuşi titlu acestei antologii şi semnificaţia îmbrăţişării pure din fotografia de pe copertă.  
 
Desigur că vor mai apărea şi alţi poeţi talentaţi, dar aceia vor face subiectul altor volume din aceeaşi serie la Editura ANAMAROL. Versurile celor prezenţi în acest prim volum sunt însoţite de o scurtă prezentare a creaţiei fiecărui autor şi de portretele lor, frumos proiectate de o grafică compoziţională în alb-negru precum cărămizile unui zid, sugerând ideea de zidire, de construire, căci, la urma-urmelor, sufletul poeţilor repezintă prin fiecare poezie o cărămidă la zidul construcţiei acestui volum antologic.  
 
Înainte de a încheia aceste rânduri, aş mai avea de adăugat câteva consideraţii despre starea poeziei din zilele noastre. În ciuda faptului că auzim adesea: „astăzi lumea nu mai citeşte ca altădată”, se scrie foarte mult, în special poezie, parcă pentru a întări vorba cântecului: „Că nu e om să nu fi scris o poezie...”. La început scriem o poezie, apoi un bucheţel pentru o antologie şi mai apoi un volumaş care bucură sufletul atât al scriitorului cât şi al cititorului. E adevărat că în zilele noastre lectura cărţilor de literatură nu mai este un factor decisiv de cultură în viaţa multora. În timpul liber, din ce în ce mai drămuit, le-a venit în completare televizorul, internetul, chiar şi telefonul. Este tot atât de adevărat, că nu puţini sunt la număr aceia care nu au renunţat la frumuseţile de gândire şi trăire născute din recreerea adevărurilor vieţii în creaţiile literare.  
 
Ce fel de poezie se scrie astăzi? Se scrie mai ales o poezie a discrepanţelor, o poezie născută din confluenţa a două direcţii diferite, tradiţionalismul şi modernismul născut din negarea curentului care l-a precedat. Dar toate au ceva în comun, toate exprima omenescul, au puterea de a ne incita, de a ne transmite fiorul poetic şi dincolo de text, permiţându-ne să ne proiectăm într-un spaţiu imaginar, într-o lume deosebită. Cartea de faţă pune în valoare aceasta dualitate într-un mod direct, neconvenţional.  
 
Cititorul poate să constate singur toate aceste evidente adevăruri. Oriunde ai deschide aceasta antologie vei găsi teme care reflectă această dualitate specifică zilelor noastre şi nu de puţine ori chiar în creaţiile aceluiaşi autor. Aceasta dualitate dăinuie armonios şi ea într-o remarcabilă simbioză lirică.  
 
Întocmirea unei asemenea antologii a cerut o perioadă de muncă susţinută, de grea "osârdie", cum ar zice cronicarii noştri, încât cei ce au trudit să-i dea chip de ieşit în lume, sunt îndreptăţiţi să nutrească speranţa că şi aceasta „lucrătură literară" se va bucura de succes.  
 
Elena BUICĂ  
Toronto, Canada  
noiembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - SIMBIOZE LIRICE (VOL 1) – ANTOLOGIE DE POEZIE CONTEMPORANĂ / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 675, Anul II, 05 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!