CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1053 din 18 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - O VARĂ CULTURALĂ PE MELEAGURILE DELIORMANULUI STRĂBUN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vizită făcută anul acesta în Teleormanul obârşiei mele am avut o revelaţie. Am întâlnit aici o emulaţie intelectuală căreia nu-i bănuiam conturul. Există aici o activitate plină de însufleţire, mereu cu aripi întinse spre zbor înalt care se încadrează armonios în tabloul general al evoluţiei literaturii române din ţară şi dincolo de hotarele ei. Şi aici se scrie mult, dintr-o pornire interioară, din dorinţa de a îmbrăca gândurile şi trăirile în haină frumoasă a cuvântului, sau de a lupta împotriva uitării ce stă gata să pună ţolul întunecat peste ceea ce odată a fost viaţă, a fost frumuseţe, a avut un sens şi un rost temeinic. Pot zice cârcotaşii fel de fel de cuvinte potrivnice acestei avalanşe, acesta este cursul firesc al scrierilor neimpuse de nimeni şi nici stăvilite de unele împortiviri.  
 
E suficient să aruncăm o repede privire asupra oraşelor ţării noastre, oraşe de „provincie" care pot sta cu cinste alături de capitală. Iau la întâmplare un judeţ, Vrancea. Aici s-au impus trei reviste culturale care au adunat în jurul lor scriitori remarcabili (pe lângă o mulţime de alte reviste care îşi au şi ele ponderea lor): "Armonii culturale", "Contraatac", "Oglinda literară".  
 
Nu mică mi-a fost bucuria să constat că printre teleormănenii mei bate un vânt binefăcător la toate nivelurile de instruire şcolară. Contactul direct cu acest aspect îmi dă dreptul să afirm că Teleormanul se numără printre judeţele în care literatura înscrie frumoase pagini.  
 
La lansarea volumului meu "Zâmbind vieţii", organizată la Alexandria, s-a prezentat un sătean: „Mă numesc Stelian Ghebaru. Am venit tocmai din Orbeasca de Jos. De dimineaţă când mi-a adus poştaşul ziarul, am văzut anunţul pentru lansarea cărţii dumneavoastră, m-am îmbrăcat imediat şi am venit cu o ocazie la lansare. V-am adus şi eu nişte poezii de-ale mele..." Din conversaţie şi din poeziile sale am desprins că face parte din acei oameni simpli care aparţin gliei cu tainele ei, cu „cuminţenia pământului" românesc. I-am admirat vorbă spusă cu firesc şi simplitate, dar într-un fel răscolitor, percepţia scurgerii timpului cu trena lui de schimbări într-o odă închinată patefonului şi radioului de odinioară, meditaţia profundă îmbrăcată în limbaj simplu reflectând la suferinţa din puşcării, ori aspiraţii la cote înalte într-o rugăciune pentru întregirea României Mari.  
 
Aflându-mă la biserică în Ţigăneşti, a trecut pe lângă mine un sătean, Dumitru Iordăchioaia şi mi-a şoptit la ureche: „Bine ai venit, Buni! Ştiu că aşa îţi zice, fiindcă ţi-am citit toate cărţile şi acum aştept să primesc şi ultima carte pe care ai publicat-o de curând".  
 
Sămânţa din care a încolţit cultura de azi în Teleorman se află depozitată în cărţile înaintaşilor de seamă ai acestor locuri: Gala Galaction, Miron Radu Paraschivescu, Zaharia Stancu, Marin Preda şi alţii. Existând rădăcini puternice, era firesc să se înalţe creaţii care „bat la poarta vieţii". Astăzi, prezentul ne oferă multe personalităţi remarcabile care vieţuiesc alături de noi în simplitate şi în modestie, deşi poartă în ei strălucirea împlinirilor.  
 
Împotriva celora care aruncă cultura noastră, într-un fel, în desuetudine, aceşti oameni dedicaţi culturii, au vocaţia cercetării şi a scrisului, au o autentică înzestrare şi puternică originalitate. Nu puţine sunt acele opere care au atins vârful creaţiei reuşind să aşeze clipa în veşnicie. Dovadă stau nenumăratele premii şi distincţii obţinute la diferite concursuri sau premieri de prestigiu pe plan naţional. Nu mi-am propus să fac un studiu pe această temă, dar îmi îngădui un scurt popas pentru a numi câteva personalităţi pe care am avut norocul să le cunosc.  
 
Amintesc mai întâi cu admiraţie câteva doamne profesoare care s-au ridicat pe un înalt podium al afirmării: prof. Dr. Ana Dobre, critic şi istoric literar, eseist care s-a remarcat cu pregnanţă şi strălucire îndeosebi ca o voce autorizată a criticii; îi stă alături remarcabila poetă care aspiră spre zorile marii poezii, prozatoare şi critic literar, prof. Dr Nicoleta Milea, apoi profesoara Flori Aurel care a ridicat publicul în picioare la toate prezentările pe scenă a echipei de dansuri populare tradiţionale, din care am putut să văd şi eu o strălucită Drăgaică. I-a stat în ajutor cu mare pasiune profesoară Ioana Buică din Ţigăneşti, Prof. Simona Petrică s-a dedicat efortului de a scoate la lumină talente din rândul elevilor săi ajunşi să-şi publice creaţiile în volum.  
 
Prin înaltul său profesionalism, stă la loc de frunte poetul, jurnalistul, istoricul şi cercetătorul culturii noastre, Stan V. Cristea. Din Roşiorii de Vede, îmi face mare plăcere să-l amintesc pe Constantin T. Ciubotaru, prozator, publicist şi dramaturg. Se aude puternic şi vocea poetului-diplomat Theodor Rapăn cu o poezie ce se înscrie în modernitate. Mă înscriu şi eu printre cei care citesc cu satisfacţie deosebită scrierile semnate de Ştefan Mitroi sau de Marian Nazat.  
 
Impresia pe care a făcut-o colectivul celei mai importante instituţii culturale din Teleorman, Biblioteca Judeţeană "Marin Preda" în frunte cu domnul director Viorel Fota, cu prilejul lansării cărţii mele "Zâmbind vieţii" este aceea că tot ce fac ei izvorăşte din profundă convingere a necesităţii lucrului temeinic împlinit. Am ieşit din sală acordându-le un loc onorabil pentru dragostea şi priceperea cu care lucrează şi pentru că mi-au creat sentimentul că fac parte din lumea lor de suflet. Remarcabilă este şi activitatea redactorului şef al revistei de cultură "Caligraf", poetul şi jurnalistul Florea Burtan care a deschis paginile pentru creatorii din Teleorman, dar şi pentru numeroşi colaboratori din Bucureşti, din alte zone ale ţării şi de peste hotare şi în acelaşi timp urmăreşte reflectarea diverselor proiecte editoriale.  
 
M-am aplecat cu drag să aştern câteva rânduri despre ei. Ei merită reverenţa noastră pentru nobila muncă de a aşterne frumoase pagini, sălaj bucuriei sufletului, pagini prin care se confirmă profundă şi valoroasă spiritualitate a poporului român.  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
octombrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - O VARĂ CULTURALĂ PE MELEAGURILE DELIORMANULUI STRĂBUN / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1053, Anul III, 18 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!