CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 579 din 01 august 2012        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MOTTO:  
Am convingerea că ceea ce crezi,  
determină ceea ce ţi se va întâmpla  
si ceea ce faci, determină viaţa!  
 
În primii ani petrecuţi la Şcoala normală „Ioan Otteteleşanu" aflată în localitatea Măgurele, lângă Bucureşti, s-a cuibărit în mine o dorinţă tainică, să comunic cu oamenii din lumea largă prin scrieri. Ca eleve, eram mândre că puteam călca pe aleele parcului care împrejmuiau castelul în care învăţam, alei care păstrau în ţărâna lor amintirile paşilor marelui poet Mihai Eminescu şi ale prietenul său Ioan Slavici, ori ale junimiştilor veniţi la întrunirile literare. Era un vis care mă ducea în lumea de lumină a cuvântului. Între acest vis şi împlinirea lui s-a aşternut mai mult de-o jumătate de veac.  
 
Ca profesoară de limba şi literatura română am avut nenumărate prilejuri de a pune condeiul la lucru, dar lumina tiparului m-a întâmpinat numai la varsta de 70 de ani. Atunci mi-am zis: „e bine şi acum, căci niciodata nu e prea târziu!". Şi iată că acum, la împlinirea celor 80 de ani de viaţă, se împlineşte şi un deceniu dedicat acestui vis. E o satisfacţie morală să împlineşti un crez, căci, ceea ce crezi, determină ceea ce ţi se va întâmpla şi ceea ce faci, determină viaţa.  
 
În această etapă de viaţă aflată acum pe înserat, mă simt implinită fiindcă mi-a izvorât scrisul ca o lumină ieşită din adâncuri ce-şi aştepta demult momentul să dea drumul tumultului de trăiri. Mulţumesc adânc întâmplării care mi-a scos în cale acest dar, căci la rândul lui, scrisul a dat naştere unei alte etape de viaţă cu trăiri în care zace ceva sacru şi teribil de frumos. Comunicarea prin scris cu semenii mei nevăzuţi de pretutindeni, mai ales cu cei care îşi notează pe agenda zilnică împlinirea faptelor bune şi iubirea, a devenit pentru mine esenţială. Scriu, fie despre lumea prin care mi-am depănat firul vieţii cu întâmplările ei, fie despre lumea văzută în excursii, ori despre universul scriitorilor îndrăgiţi. Tematica scrierilor mele este foarte diversă. Unele sunt o stare de suflet în fierbere, altele sunt fapte de viaţă din care fiecare cititor să se poată regăsi şi să ia ce poate, ascultându-şi inima.  
 
Dacă n-ar fi fost acea veche năzuinţă a mea, această îndelednicire de acum de a scrie, ar fi fost o cutezanţă. Scrisul, ca şi viaţa, are căi întortocheate, greu de descifrat, e un labirint cu infinităţi ascunse în textul literar. Deşi stau singură la masa de scris, în spatele meu fojgăie o mulţime de alter ego care se iau la harţă.  
 
Scrisul impune, pe lângă inspiraţie şi un strop de îndrăzneală, efort continuu, chiar şi un strop de umilinţă care să îngăduie exigenţei puterea de a anula multe rânduri în favoarea limpezimii şi luminii. El îţi cere strădania continuă să dezlegi câte ceva din sensurile mai adânci, ori din imperfecţiile rânduielilor omeneşti, să descoperi mereu unghiuri noi din care să priveşti lumea, să dezlegi noi înţelesuri, să surprinzi esenţa, nota particulară.  
 
Scrisul îţi cere să proiectezi lumini în colţurile obscure ale sufletului, să surprinzi fapte de tot felul şi mai mari şi mai mici, nuanţele lor ascunse şi ignorate relevând multitudinea diversă a omenescului. Scrisul îţi cere să ai puterea de a ocoli locurile bătătorite, stereotipiile verbale şi multe altele mai cere scrisul şi nu le poţi avea întotdeauna gata să te slujească. Nu de puţine ori simt cum se strecoară pe lângă mine acele trecătoare momente ale vieţii pe care tocmai voiam să le prind în scris, dar mi-au scăpat şi după un timp să le văd strălucind în scrierile semnate de alţi autori.  
 
Conştientizarea propriei limite este de multe ori apăsătoare şi chiar dureroasă. Reuşita în scris se plăteşte în fel şi chip şi, nu de puţine ori, propriile-mi slăbiciuni îmi râd sub nas. Realizarile cer jertfă proporţional cu importanţa lor.  
 
Nu ştiu cât reuşesc din tot ce am îndrăznit să împlinesc, dar am în minte cuvintele lui Theodore Roosevelt: „E greu să pierzi, dar este mult mai rău să nu fi încercat niciodată să reuşeşti!". Oricât de puţin însemnate sunt scrierile mele, ele tot înseamnă mai mult decât o tăcere vâscoasă lăsând beznele să acopere ceea ce odată a însemnat viaţa. Nerostitul nu aduce decât întunericul şi viaţa ne oferă nenumărate aspecte care nu trebuie să fie uitate. Ştiu că scrierile mele nu vor ajunge în piscul literaturii, dar chiar numai un muşuroi de le-am socoti şi tot înseamnă mai mult decât platitudinea drumului de viaţă care vine de nicăieri şi merge niciunde. Tot înseamnă mai mult chiar dacă ar rămâne numai un licăr ca să lumineze peste timp un crâmpei din viaţa care a fost aşa cum m-am străduit s-o fixez în cuvinte.  
 
Indiferent cât loc vor ocupa în viitor scrierile mele, ştiu că acum ele îmi creează momente de bucurie deplină, o bucurie rotundă a împlinirii şi mă pun la întrecere cu mine însămi. Scrisul va rămâne pentru mine, până când mă voi îmbrăţişa cu zarea cea eternă, o permanenţă, o stare de frumuseţe a sufletului, un exerciţiu spiritual în care adesea uit de toate şi chiar de mine, un spectacol al luminii în care încă exist, va rămâne cuprinderea gândurilor şi ritmul inimii cu bătăile aripilor spre frumuseţile întâlnite în cale.  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
30 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 579, Anul II, 01 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!