CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 649 din 10 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Elena BUICÂ-ÎNTOARCEREA SPRE OBÂRŞII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CRONICĂ DE AL.FLORIN ŢENE 
  
Elena Buică 
  
“Întoarcerea spre obârşii “ 
  
De câţiva ani îi citeam cu interes cărţile scriitoarei Elena Buică membră a Ligii Scriitorilor şi deja îmi făcusem o părere despre ele. 
  
Datorită tenacităţii doamnei Ligya Diaconescu, scriitoare care pe lângă talentul său scriitoricesc îl are şi pe cel de manager cultural, organizând manifestări deosebite, ce instituţile de profil ale statului român nu reuşesc să le îndeplinească, am avut ocazia în vara anului acesta s-o cunosc pe Elena Buică pe litoralul românesc, venind din îndepărtata Canadă, unde locuieşte de ani buni. În discuţiile noastre am aflat că, printre altele, a fost profesoară în Cluj-Napoca, oraşul meu de suflet. 
  
Venind în Cluj în toamna acestui an, căutându-şi cu nostalgie anii tinereţii şi prietenii, am avut bucuria de a ne reîntâlni într-o cafenea selectă din centrul oraşului. Cu acest prilej mi-a înmânat ultima sa carte, intitulată “Întoarcerea spre obârşii “, apărută la Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2011, cu dedicaţia”Cu cele mai calde sentimente şi deosebită preţuire, familiei Titina şi Al.Florin Ţene, 19 septembrie 2012 “. Carte care a fost lansată în Capitală cu sprijinul filialei Ligii Scriitorilor, condusă de Elisabeta Iosif. 
  
“Întoarcerea spre obârşii “ este o lucrare ce are două caracteristici: de memorialistică şi monografie. Structurată în trei părţi, cartea este scrisă cu talent, frisonată fiind de nostalgii despre oamenii şi locurile satului natal Ţigăneşti, de pe meleagurile Teleormanului. Paginile despre amintirile anilor copilăriei cu farmecul lor au o suculenţă ce creează o atmosferă arhaică dând o notă de autenticitate:”Pentru mine, amintirea Ţigăneştiului este ca o fărâmă de azimă pusă pe masa celui flămând. “ ( Pag.7). 
  
Cartea, propriu zisă, se deschide cu “Întoarcerea în timp “, fixând locul geografic şi aşezarea în paragrafele “Drumul spre Ţigăneşti “ şi în “Aşezarea- Vegetaţia-Clima“, fiind o adevărată oglindă a unui spaţiu etnografic şi etnofolcloric.Interesante sunt constatările privind schimbarea mentalităţii oamenilor datorită anilor de regim criminal-comunist, când una se gândea şi alta se spunea, când ţăranul nu primea nimic de la CAP, dar fura noaptea din lan.Iar toamna veneau elevii, studenţii şi militarii să le culeagă roadele.Fapt despre care scria şi Marin Preda, tot un teleormenean.Naraţiunea scrisă cu precizie, amestecă sunetul liric al rememorării despre părinţii Florica şi Spirea Buică, preotul din sat, învăţătorul Theodor Gh.Mândroceanu, cu tonul eseistic al analizei.Prozatoarea pune stările sufleteşti şi întâmplările vieţii sub lupa analizei, împingând percepţia până la graniţa istoriei. În astfel de relatări irizate de amintiri colorate cu nostalgie, proza capătă o poeticitate plăcută şi savuroasă, un halou ce te îndeamnă să citeşti mai departe. 
  
Elena Buică are un ton propriu, fără să abdice de la înclinaţia către cercetarea interiorităţii. Depoziţia, mărturia, amintirea sunt forme de recuperare a realităţii prin retorică.Paginile sunt presărate cu prolegomene narative, inclusiv cu ceremonialuri introductive, având o valoare de documentare cu prelungire în desfăşurarea epică. Proza e un reflex al memorialisticii cu rădăcinile înfipte în monografie, discurs închegat, caleidoscopic, prin mai multe planuri ale naraţiei, prin amplificări cazuistice ale analizei. 
  
În fapt cartea autoarei are şi caracterul unui roman polivalent, de extracţie istorico-memorialistic-monografic şi se aseamănă tangenţial cu unele piese ale lui Ibsen, aceea a reactivării trecutului, a aducerii lui în scenă pentru a-l supune investigaţiei.Prezentul cărţii e, aşadar, unul al confesiunii, nu al acţiunii.Retorica amintirii fuzionează însă, fără cusur, căci amestecă câteva stiluri şi timpuri epice, desigur din dorinţa de a face convingătoare reconstituirea. În fapt, cartea e povestea unei vieţi ce tangenţiază cu sute de alte vieţi, citită în fluxul unei memorii şi conştinţe, prinse între patetism şi toleranţă, între freamătul incendiar şi obsesia melancolică. 
  
Cartea “Întoarcerea spre obârşii “, de Elena Buică este, şi prin fotografiile ce o însoţesc, o frescă a societăţii româneşti, un adevărat roman autentic, puternic, viguros, mustind de viaţă şi făcând cu ochiul cititorului, insinuînd o complicitate fină, sub care se derulează convulsii puternice. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICÂ-ÎNTOARCEREA SPRE OBÂRŞII / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 649, Anul II, 10 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!