CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 729 din 29 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - ÎN PRAG DE ANUL NOU - 2013
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru că omul simte uneori nevoia să aşeze în talerele balanţei datul cel trăit, dar şi pe cel adăpostit de tainiţele sufletului său şi să facă un bilanţ, cel mai potrivit este ca să tragă linie atunci când mai urcă o treaptă în necruţătoarea trecere a timpului, la cumpăna dintre ani. Iată că la acest prag fac şi eu un popas acum, căci numai măsurând bine faptele din trecut poţi să alcătuieşti tiparul după care să le poţi croi, mai apoi, pe cele ce le vrei împlinite. Privirea pe care o aruncăm asupra vieţii este, de fapt, privirea care se îndreaptă spre noi înşine; uitându-ne în jur, vom găsi întotdeauna ce căutăm, fie lumina, fie umbra şi luându-le ca reper, pornind de la acestea, vom construi pilonii noilor fapte de viaţă. Anii senectuţii m-au învăţat să mă bucur de viaţă, să mă sprijin pe tot ce este frumos şi bun şi, pe cât posibil, să extrag esenţa. Firea mea optimistă îmi aduce în faţă, mai întâi împliniri şi frumuseţi, asemenea apelor care curg de la înălţime, unele de la Înălţimea Proniei Cereşti. De aceea, privesc anul care a trecut cu sufletul, iar pe cel care vine cu ochii minţii, dar şi cu aripi de vis. 
  
O realizare importantă pentru mine a acestui nou an, este aceea că el îmi va rotunji vârsta la 80 de ani. Pentru frumoasa vârstă, marcată de o cifră alcătuită din două numere creionate numai din rotunjimi nu e meritul meu, ci mai de grabă al părinţilor şi Divinităţii, cărora le aduc cuvinte de caldă mulţumire; eu, doar am mai vegheat să nu cumva să se deterioreze darul cu care m-au înzestrat. Întâmpin această vârstă cu bucurie şi străduindu-mă, atâta cât îmi stă în putinţă, să nu renunţ la urcuş, oricât de lent ar fi el. Toată lumea ştie că e mai bine să priveşti lumea de un delusor mai sus, decât de sub el.  
  
Pentru mine, deluşorul acesta a însemnat în anul care se încheie apariţia celei de a şasea cărţi, din şirul celor tipărite de-a lungul activităţii literare începute la vârsta de 70 de ani. S-a întâmplat în urmă cu 10 ani, cu sprijinul revistei "Observatorul" din Toronto căreia îi datorez debutul literar, şi mai apoi primind suportul regretatului cărturar Artur Silvestri. Le închin un gând de recunoştinţă  
  
Tot în acest an aniversar am cules roadele strădaniei celor 10 ani de peregrinări pe tărâmul creaţiei, din buchete de cuvinte aşezate cumpanit, în scrieri prin care am încercat să reclădesc adevăruri ale vieţii din petice de culori şi forme diferite. Mai concret, este vorba de comentarii de critică literară, câteva emisiuni la radio şi televiziune, texte publicate în mai multe reviste răspândite prin lume, apariţii în dicţionare ale scriitorilor şi în diverse antologii, mai multe premii şi diplome, dintre care amintesc două, primite în ţara de adopţie şi semnate de Prim-ministrul Canadei, Stephen Harper şi Prim-ministrul provinciei Ontario, Dalton McGuinty. 
  
Ce mi-aş putea dori mai mult?! Ca să-mi îmbrac optimismul în cele mai calde culori, încerc să îmi închipui ... cum ar fi peste câţiva ani dacă s-ar adeveri urarea făcută de o prietenă dragă mie: „Îţi doresc ca la împlinirea celor 100 de ani să primeşti diploma de la Regina Angliei!" 
  
Dar iată că din toată paleta complexă a aspectelor vieţii, eu am ales să vorbesc acum doar despre cel al creaţiei, scrisul, lumea în care vieţuiesc rostindu-mă pe dinăuntru şi în care fac să se împlinească şi neîmplinirile, lumea aspiraţiilor animate de un optimism febril, plină de căldura şi lumina care facilitează accesul omului la puritatea esenţelor dintâi. 
  
Ce-mi mai doresc pentru anul care vine? Doresc ca spiritul meu deschis să intre într-o relaţie şi mai bună şi mai armonioasă cu oamenii, cu natura, cu locurile mai importante ale lumii în posibile călătorii, în relaţia cu Divinitatea. Îmi doresc să pot păşi înainte măcar ca până acum pe acelaşi drum, să pot călători în lumea revelatoare a cuvintelor ca într-un spectacol al lumii, să găsesc acele cuvinte care cuprind viaţa în cupele lor. Mi-aş dori ca scrierile mele de suflet să ajungă la sufletul românilor, atât de tulburat în aceste vremuri, dar şi la inimile canadienilor, fraţii mei adoptivi şi cu mai mult noroc... Tuturor celor care îmi citesc scrierile le aduc mulţumiri, chiar şi atunci când părerile noastre nu se suprapun, căci diversitatea umană dă întotdeauna mai multă culoare vieţii.  
  
În noul an 2013, tuturor vă doresc zile senine, sănătate şi împliniri!  
  
LA MULŢI ANI !  
  
Elena BUICĂ – BUNI  
  
Toronto, Canada 
  
decembrie 2012  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - ÎN PRAG DE ANUL NOU - 2013 / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 729, Anul II, 29 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!