CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Anotimp >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1180 din 25 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - E PRIMĂVARĂ, E PRIMĂVARĂ!

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

E iarăşi primăvară şi iarăşi ma bucur ca la prima întâlnire cu iubirea din adolescenţă cu acest tulburător anotimp. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât mai multe se adună, se încarcă cu semnificaţii strânse din trăiri de neuitat din frumoase primăveri traite „acasă” şi ne simtim răscoliţi de dorul primăverilor vieţii noastre. Le retrăim împletindu-le cu amintirile de care nu ne putem desprinde.  


Începând de prin martie, chiar dacă este zăpadă afară, în noi simţim chemarea primăverii care poartă în ea atâtea răscolitoare amintiri odată cu „Ziua Mărţişorului”, „Ziua Femeii”, „Zilele Babei”, sărbători şi tradiţii aduse cu noi de pe meleagurile copilăriei, cinstindu-le aici, aproape ca „acasă”. Şi aici, ca şi „acasă”, ne pregătim timp de 12 săptămâni în post şi rugăciuni ca să întâmpinăm cea mai mare sărbătoare a creştinilor, „Ziua Învierii”. Paştele, sărbătoare nu întâmplător aşezată în anotimpul primăverii, al reînnoirii naturii, este şansa noastră de a spera la un veşnic început. Se strecoară ca prin vis gânduri şi înfiorări, fără să ştim cum, la imaginile din trecut, spre urzicile şi ştevia abia răsărite pe lângă gardul din fundul grădinii, parcă simţim iarăşi mireazma văzduhului răspândită de horbota florilor din curtea părintească, mirosul de curăţenie al varului cu care se spoiau casele, gardurile, pomii, podeţele, parcă vedem curtea plină de mişcare, de zumzet de albine, de cotcodăcitul păsărilor, de mângâierea blândă a razelor calduţe de primăvară timpurie care se revarsă deasupra casei. Ne stau în faţă parcă aievea chipul celor dragi din acele vremuri. Nu putem uita nimic din toate pregătirile ce se fac pentru „Ziua Invierii”, această mare Taina a lui Dumnezeu. Nu putem desprinde din noi imaginea oamenilor care păşesc cu smerenie spre denii când asupra satului se răsfrânge dăngătul copotelor bisericii, nici Prohodul cântat cu sfinţenie în suflet în Vinerea Mare, cea mai spiritualizată dintre denii.
Şi aici, în îndepărtata Canadă, ca şi „acasă”, Imnul Învierii, „Hristos a Înviat din morţi”, acel măreţ triumf al vieţii, trezeşte în noi aceleaşi sentimente care nu se pot compara cu nimic altceva, cu nicio altă emoţie omenească. Pune stăpânire pe noi o stare sufletească unică şi incomparabilă. Sărbătoarea Învierii ne strecoară picuri de sfinţenie, fiindcă niciodată Iisus Hristos nu a fost mai aproape de noi ca în această noapte. El, care este Lumină din Lumină şi Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, ne cheamă în noaptea Învierii să luăm Lumină din mâna preotului, Lumina care a fost prima creaţie a Dumnezeului nostru. Trăim un moment emoţionat, deosebit când Sfânta Taină a Învierii se săvârşeşte anunţată de îndemnul preotului: „Veniţi de luaţi lumină!” Cu bucurie, oamenii îşi dau lumină unii altora, drept mărturie personală a Dumnezeului adevărat, Lumină pe care o păstează şi în suflet şi pleacă acasă mai întăriţi în credinţă, în nădejdea de mai bine şi cu mai multă dragoste pentru aproapele lor. Miracolul Invierii readuce echilibru şi armonia creştinilor. Morţii nu sunt uitaţi nici ei, fiindcă sărbătoarea Învierii este sărbatoarea întregii creaţii, şi a celor vii, şi a celor morţi.  


Pentru mine sunt răscolitoare imaginile din satul meu natal, Ţigăneşti din judetul Teleorman, locul de unde am sorbit viaţa şi de unde am plecat simţind şi trăind viaţa ca oamenii de acolo. Îmi stăruie viu în minte tabloul femeilor care se întorc de la biserică cu coşul în care au pus cel mai frumos ştergar şi bunătăţile interzise în timpul postului aduse pentru sfinţit, apoi, spre ziuă când se duc la cimitir. Acolo aprind lumânări, tămâiază mormintele şi îşi jelesc morţii cum se cuvine, cu glas răsunător, acoperind satul, povestindu-le printre lacrimi ultimile evenimente petrecute în viaţa lor, căci pentru oamenii satelor, graniţa dintre viaţă şi moarte nu este chiar un abis. Acasă nimeni nu se atinge de bucate până nu dau mai întâi pomana pentru cinstirea morţilor. Începe forfota între vecine cu strachinile cu bunătăţi, ouă roşii, cozonac, pască, vin roşu păstrat anume din via lor din vara trecută şi lumânarea arzând pentru sufletul celor duşi fără întoarcere. Răsună văzduhul de „Hristos a înviat! Adevarat a înviat!” pe care îl rostesc până în ziua Înalţării.  


După-amiezile răsună satul de cântecul horelor, de bucuria hainelor noi dupa tradiţie, de veselia oamenilor şi a copiilor care nu-şi mai găsesc astâmpărul. Dar inima noastră în care păstrăm comorile amintirilor a făcut loc şi pentru bucuriile momentului prezent pe care îl trăim aşa cum se cuvine, căci viaţa noastră nu-i o repetiţie în care să ne pregătim mai bine pentru cea adevarată. Asta este singura, cea pe care o trăim acum şi trebuie să ştim să o gustăm şi să ne bucurăm de cele ce putem împlini şi atinge prin efortul nostru. De ce să nu ne bucurăm de miracolul reînvierii naturii aducător de bucurii şi speranţe de viaţă în orice colţ de lume ne-am afla?  


Şi Canada are ce să ofere, chiar dacă primăvara poposeşte aici cu puţină întârziere. Nici aici nu rămâne nimeni surd la chemările pline de viaţă ale primăverii. Te trezeşti că freamătă inima incărcată de emoţii, de frumos şi de bunătate pe care doreşti să le dăruieşti, numai să fie cineva care să aibă nevoie de darul tău. Spaţiile largi încărcate de verdeaţă duduie de energii care pot pune aripi chiar şi seniorilor de vârsta mea. Nu rămâne nimeni surd la chemările pline de viaţă ale primăverii. Florile sunt la fel de frumoase ca peste tot în lume şi pomii înfloresc parcă anume să ne îmbrăţişeze cu ramurile lor, păsărelele cu guşuliţa lor cântă oda bucuriei de viaţă la fel ca suratele lor înaripate răspândite peste tot unde pământul freamătă de viaţă, iar sărbătoarea Invierii Domnului Iisus Hristos, la fel ne picură stropi de mir în suflet. Bucuria Învierii rămâne oriunde ne-am afla, cel mai răsunător ecou al primăverii.  

Elena BUICĂ
Pickering, Toronto, Canada
21 martie 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - E PRIMĂVARĂ, E PRIMĂVARĂ! / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1180, Anul IV, 25 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!