CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Elena Armenescu         Publicat în: Ediţia nr. 415 din 19 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Elena ARMENESCU - CONSPIRAŢIA UNIVERSULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viaţa pe Pământ presupune acest paradox între tendintele pămantesti de care sunt legate instinctele de vieţuire si înmulţire adică firea animalică, pământeană, care sălaşuiesc în acelaşi corp cu firea dumnezeiască, divină care aspiră, doreşte puritate, blândeţe, mângâiere, dragoste. Unii reuşesc să le împace, altii nu, lâsand să încline balanţa preponderent sau exclusiv spre una din ele, la antipozi aflându-se bruta si sfântul. 
  
In călătoria noastra prin viaţă avem un drum sinuos şi ne apropiem – după împrejurări- când de unul când de altul. Totul este să devenim conştienţi şi să alegem, nu calea de mijloc care cu siguranţă ne confera un confort căldicel, numai ca ea duce spre Nicaieri. Mergând doar pe această cale, parcurgi rânduri de vieţi, cum merge o pisicuţă sau un câine pe bandă! Aurea mediocritas, cunoscutul dicton antic nu cred se aplică în acest caz! Cu atat mai mult, cei binecuvantaţi cu viaţă lungă, după ce trec de 60 de ani – vârsta recomandată şi de budisti - trebuie să lase altora grijile privind administrarea averii (cine o are) şi toate celelalte preocupări mărunte şi banale de care trebuia să se ocupe, iar timpul caştigat din aceste renunţări să-l folosească pentru spiritualizare. Cum? Respectând Legile divine (sintetizate în Cele zece Porunci) la care adaugam cele 4 legi spirituale din filozofia indiana: 
  
• prima lege: „Persoanele pe care le întalneşti sunt persoanele potrivite”. Cu alte cuvinte, nimeni nu intră în viaţa noastră din întâmplare; toate persoanele cu care interacţionăm se află alături de noi cu un motiv, acela de a ne ajuta să învăţăm lecţiile de viaţă care apar şi să continuăm drumul personal; 
  
• a doua lege: „Ceea ce ni se întamplă este singurul lucru care ni se putea întampla”. Nimic, absolut nimic din ceea ce se produce în viaţa noastră nu ar fi putut să se întâmple în alt mod (nici măcar detaliul cel mai nesemnificativ). Nu există: „dacă aş fi făcut cutare lucru, s-ar fi produs cutare alt lucru. Toate şi fiecare în parte dintre situaţiile care se produc sunt perfecte, cu toate ca mintea şi egoul nostru nu le acceptă. 
  
• a treia lege: „Orice moment în care se începe este momentul corect”. Totul începe în momentul potrivit, nici înainte, nici după; când suntem pregatiţi pentru ca ceva nou să apară în viaţa noastră, exact atunci apare (începe); 
  
• a patra lege : „Când ceva se termină, se termină”. Dacă ceva a luat sfârşit în viaţa noastră, este pentru propria noastră evoluţie, deci cel mai bine este sa închizi capitolul şi să mergi înainte îmbogăţit cu acea experienţă. 
  
Cred că nu este întâmplător că citeşti aceste rânduri acum, tu dragule cititor; acest text ajunge la tine azi pentru că eşti pregătit(ă) să întelegi că “nici un fulg de zăpadă nu cade niciodata în locul greşit”. Cam asta înţelegea şi Leibnitz când spunea că : „trăim in cea mai bună dintre lumile posibile ". 
  
Revenind la ideea că trebuie să devenim conştienţi de ceea ce este în jurul nostru, să nu lăsăm să se întâmple ca o întâlnire mirabilă cu o persoană sau implicarea într-un proiect care ne-ar ajuta în evoluţia noastră să treacă aproape neobservată, să nu-i dăm atenţia cuvenită. Asta desigur depinde şi de capacitatea noastră de a identifica beneficul – desigur spiritual- în viaţa noastră. Totul este sa ştii ce cauţi şi să doreşti cu ardoare acel CEVA, aşa cum spune într-unul dintre cele mai luminoase pasaje din carţile sale, iniţiatul scriitor Paulo Coelho: „Când iti doreşti cu ardoare ceva, întreg universul conspiră pentru a te ajuta să-ţi împlineşti dorinţa". 
  
Ideea aceasta atât de simplă este prezentata în volumul Alchimistul ( care a fost dramatizat şi pus în scenă şi în România) De altfel, din mai toate carţile lui rezultă ideea că Universul (Dumnezeu) ne iubeşte şi ne vrea binele! Toate câte ţi le vei dori se vor împlini. Tu singur păcătuieşti în faţa viselor tale şi renunţi la ele, crezându-le de neatins Tocmai de aceea, gândirea pozitivâ, urcuşul pe drum oricât de greu ar fi , sunt numai etape în realizarea unui scop înălţător. Cu cât crezi mai puternic în visul tău, cu cât îţi doreşti mai aprig ca el să se înfăptuiască cu atat iţi vor apărea în cale mai multe posibilităţi pentru ca visul să devină realitate. E normal să te temi, e normal să şovăi. Indoiala îti aduce aminte că eşti om, numai un nebun se aruncă uneori către ţelul lui fără minte, fără să evalueze primejdiile... îti doreşti să ajungi acolo ... e important, dar cum vei ajunge oare? 
  
Mergând pe drum ţi se vor deschide noi perspective, privind de acolo calea se va vedea mai clar ... dar numai dacă ai curajul să fi urcat pe acel drum, care atenţie! Uneori este sau poate fi spinat ori plin de capcane, ispite, renunţărisau chiar rătăciri. Dorinţa şi încrederea ta în reuşită îţi creează şi determină viitorul. In urmă cu peste douăzeci de ani - într-o convorbire cu un prieten scriitor ce se întorsese recent din India - am ajuns la această concluzie că Universul răspunde chemării şi voinţei umane cu condiţia ca el, omul să urmeze Calea. Mi-amintesc că în momentul despărţirii prietenul meu mi-a spus ferm, subliniind prin tonusul vocii: 
  
- Ţine minte Elena, nu uita drumul! 
  
Mie cred că mi-a folosit acel îndemn de aceea mă adesez în special celor care sunt acum încă nehotarâţi: 
  
- Identificaţi-vă ţelul apoi mergeţi direct spre el cu convingerea că se va împlini! 
  
Elena ARMENESCU 
  
Bucureşti 
  
20 februarie 2012 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elena ARMENESCU - CONSPIRAŢIA UNIVERSULUI / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 415, Anul II, 19 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!