CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 237 din 25 august 2011        Toate Articolele Autorului

Elena ANDRIEŞ - poeta de la Rădăşeni
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elena ANDRIEŞ – poeta de la Rădăşeni
 
S-a vorbit într-o perioadă de timp foarte mult despre poeţii ţărani. Sintagma în sine conţine destul adevăr, căci poetul ţăran nu are întotdeauna la dispoziţie acele mijloace ale scrierii; condeiul şi hârtia. Cu toate acestea ţăranul a reuşit să-şi spună tot ce avea în sufletul său cu acurateţe şi sinceritate, dăruind lumii părţi din inima sa, redând trăirile satului său, în care a inclus peisajul înconjurător; câmpul şi livezile, casa şi grădina.
Unii au reuşit să fie cunoscuţi, având timpul necesar de a scrie la ziare şi reviste, alţii nu au reuşit datorită timpului fizic mereu plin de activitaţile gospodareşti specifice satului.
Au reuşit să-şi adune doar în nişte caiete însemnările fugare, tip jurnal, gândurile transpuse în poezii simple.
Este şi cazul Elenei ANDRIEŞ, născută într-unul dintre cele mai frumoase sate ale Sucevei, satul Rădăşeni, devenit celebru şi prin scrierile marilor povestitori; Ion CREANGĂ şi Mihail SADOVEANU.
Dragă cititorule care vei parcurge scrierile Elenei Andrieş, ţărancă din Rădăşenii Moldovei, te-ai  întrebat vreodată cum poate o femeie cu patru copii, care şi-a făcut zilele muncă la colectivă fostul (CAP), care iarna ţesea covoare şi ştergare cu modele integrate, să mai aibă timp şi pentru a scrie versuri? Desigur că poate vi se pare ceva deosebit! Da, e un lucru deosebit, căci Elena Andrieş avea in buzunarul pestelcii un capăt de creion chimic cu care scria pe palmă când ii venea câte un vers in minte. Apoi la odihna de amiază trecea într-un caiet ce scria pe palmă să nu se spele, prin curgerea şiroaielor de sudoare la prăsitul  păpuşoiului de pe tarlalale C.A.P.-ului.
  Elena ANDRIEŞ, numită poeta de la Rădăşeni, sau pur şi simplu; Bunicuţa de către poeţii de pe Internet, care au cunoscut-o personal sau virtual. Elena ANDRIEŞ este femeia tipică de la sat. A dat viaţă la 4 (patru) copii, pe care i-a ridicat până şi-au creat propriile familii, au terminat studii universitare, şi i-au bucurat inima până acum la cei 79 ani.
Elena ANDRIEŞ este precursoarea altor poete din zona Sucevei precum; Eugenia Aglaia IACOB, născută în 23 iunie 1900 în satul Roşcani, comuna Liteni, judeţul Suceava şi Varvara MUNTEAN, născută în 1905 în Bilca Sucevei, care au reuşit să  fie cunoscute cu mult înainte.
Viaţa Elenei ANDRIEŞ nu a fost deloc simplă, ea prăşit şi secerat pe ogoarele proprii până la colectivizare, dar şi în tarlalele colectivizate. Prin poezie a încercat să-şi adune gânduri personale care o frământau în permanenţă, şi care trebuiau să rămână consemnate pentru ca vremurile să nu le şteargă. La o întâlnire cu Elena ANDRIEŞ din anul 1979 mi-a recitat din poeziile sale, dar şi din mulţi poeţi clasici. Drept dovada a memoriei deosebite, după ani, în cadrul lansării volumului; Spiralele vieţii, din 11 august 2006 de la Timişoara, şi-a recitat liber creaţiile incluse în volum, la venerabilă vârstă de 77 ani.
Despre Elena ANDRIEŞ ar trebui să se scrie un adevărat roman în mai multe volume. Personal am reuşit să-i adun parte din poeziile sale într-o plachetă xeroxată, numită simplu; DECLARAŢII.
În anul 2006 a fost inclusă în volumul antologic; Spiralele vieţii, iar în 2007 în volumul; Drumurile vieţii, devenind astfel colegă cu alţi creatori de poezie din ţară dar şi din alte ţări. Prin eforturi personale şi ale familiei sper să reuşească tipărirea unui volum care să-i poarte semnatura; Elena ANDRIEŞ – poeta de la Rădăşeni, cunoscuta drept; Bunicuţa.
A debutat în volumul antologic Spiralele vieţii 2006
Îi doresc nespus de mult să-şi vadă visul împlinit.
La mulţi ani distinsă Elena ANDRIEŞ.
Consemnare de Mihai LEONTE
 
Referinţă Bibliografică:
Elena ANDRIEŞ - poeta de la Rădăşeni / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 237, Anul I, 25 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!