CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Mozaic >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 302 din 29 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

El ... marea

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

De Alexandra Neacsu 

Ochii îmi sunt plini de mare. Pe mal, mă privesc în ea, iar Dânsa se reflectă în mine. Ea-mi stă oglindă, eu îi sunt Narcis, jertfit de bună-voie. 

E veştedă marea din ochii mei. E o mare goală. Dânsa nu poate fi altunde decât în ea însaşi. Nu poate exista decât în libertate. Orice constrângere este un chin pentru ea. Îi distruge elanul, vârtejul interior, schimbarea permanentă. Ea nu este niciodată la fel. În fiecare secundă este cu totul alta. De-asta e periculoasă. E ucigătoare. Şi frumoasă prin pericolul ei calm, dulce. Ochii Dânsei sunt plini de infinit. 

Din apele ei m-am născut eu. Azur din azurul dânsei îmi umple venele. Alge îmi flutură în vânt şi plâng cu lacrimi de nisip. În suflet îmi zace o perlă şi mă doare teribil sideful ei. Întreaga mea fiintă se luptă cu miezul aceasta sa-l formeze, să creeze minunea, să strălucească în lumea întreaga. 

Acelaşi blestem mă bântuie ca şi pe dânsa. Nimic solid, nimic sigur. Totul este doar dizolvare. Curenţi peste curenţi, flux, reflux, valuri, valuri, valuri… 

Într-însa dorm. Ea îmi este şi culcuş…dar şi iubită. N-am cum să îi rezist ispitei. Cară în ea prea mult mister, prea mare. Nicicând nu ştii ce poate să facă. Uneori îşi ridică un val şi mă acoperă, mă încinge cu suflarea ei spumegândă. 

Deşi în mine, o visez în fiecare noapte. La malul dânsei stau printre fiinţe ce se cheama oameni. Ea vrea să mă sărute şi se strânge într-un val să mă îmbraţişeze. Un val imens, distrugător, ucigător. Toţi ceilalţi o iau la fugă. Ei cred că dânsa vrea să le facă rău. Ei nu o înţeleg. E prea puternică să fie blândă când iubeşte. Nu cunoaşte decât abandon total sau crudă indiferenţa. Iar în abandonul absolut al dânsei, ea este cea mai liberă. Întreaga forţa a sa şi-o pune în valul ce vine. Mi se abandonează mie şi-n chip ciudat, cerşeşte libertate. 

Îţi dăruieşte totul şi îţi cere în schimb imposibilul…sau uneori nimic. Aşa este ea. Dacă încerci să o înţelegi, te încurci mai rău decât dacă nu încerci. Iar dacă nu îi dai această libertate, şi-o ia singură. Şi pleacă. Dar eu din ea m-am născut şi libertatea mea este una cu a dânsei. Trupul meu de bărbat îi completează trupul ei de nimfă. Iubirea ei mă seacă, însa este aşa de dulce… 

Mă arunc în apele ei şi dispar. Pur şi simplu dispar, topit de valuri în sărutările ei. Iar atunci sunt pretutindeni în ea. În libertatea ei robită de iubire şi de schimbare şi de blestem. Nu crede niciodată că o cunoşti cu-adevărat. Nu te va lăsa Dânsa. Nu vei ştii totul despre ea…cum nu ai ştiut până acum nici că marea are şi o voce groasă, puternică, de bărbat. Şi marea poate fi bărbat. Singurul bărbat cu trup de mare. Şi numai Dânsa îi cunoaşte fiindcă Dânsa l-a întrupat.
 

Referinţă Bibliografică:
El ... marea / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 302, Anul I, 29 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!